Inför V75: Häftigaste loppet hittills i år

210

kolle_laddad

Det ser ut att bli årets häftigaste lopp hittills.
Lördagens tredje deltävling av Olympiatravet har lockat några av landets största travstjärnor.
– Joke Face var grymt fin i tisdagsjobbet och nu rycker jag alla skor, hälsar Lutfi Kolgjini inför drabbningen på Mantorp.
Två derbyvinnare, en elitloppsvinnare och fjolårets bästa V75-häst.
Att få se 1 Maharajah, 6 Joke Face, 9 Iceland och 3 Friction i samma startlista så här tidigt på säsongen var det nog inte många som kunde ana i förra veckan.
Men nu är det  faktum och då övriga fältet också håller hög klass är det ingen överdrift att kalla lördagens tredje V75-avdelning för det mest intressanta lopp som skådats i Sverige i år.
2010 års derbyvinnare Joke Face fick fjolåret spolierat av sjukdom och står nu inför sin tredje start efter nästan årslång tävlingsfrånvaro. Det första riktiga testet på om hästen kan fortsätta på den inslagna vägen från 2011 då han verkade på väg rakt upp i världseliten.
– Han är inte tillbaka i den formen ännu, det behövs två lopp till. Men jag kan i alla fall säga att jag är mycket nöjd med hästen, hälsar Lutfi Kolgjini som körde de finslipande träningsjobben med sina V75-hästar i tisdags.
– Joke Face väckte jag upp lite extra och han var grymt fin. Det var precis det besked jag ville ha. Taktiken är alltid svår att sia om med honom då man inte kan ta i hästen första 100 meterna, då blir han tvärilsk. Vi får se hur snabbt han öppnar, men som hästen känns lär jag inte köra överdrivet defensivt i alla fall.
Vad gäller motståndarna är det ingen tvekan om vem Kolgjini har störst respekt för.
– Maharajah, det är ingen man leker med. Jag tycker att han fick oförtjänt tuff kritik för sin senaste insats i Frankrike då han i mina ögon gick ett riktigt bra lopp. Övriga tycker jag däremot att Joke ska slå så målet är definitivt att åka hem med en finalbiljett. Nu rycker vi dessutom skorna runt om, det var väldigt länge sedan.

Testar nytt huvudlag
Att åka hem nöjd från Mantorp är något som Lutfi Kolgjini gjort allt som oftast de senaste säsongerna. Totalt har det blivit sex triumfer på 13 V75-starter i Östergötland under 2011-2012. Vid senaste besöket i juni blev det en prydlig trippel.
En av vinnarna då var urstarke 12 Opitergium (V75-7) som också fått två lopp i kroppen efter vila och senast fick ge sig från ledningen mot 2 Obi Wan, som finns med i fältet även denna gång.
– Jag var nöjd med honom, Obi Wan var otroligt bra och hade säkert vunnit gulddivisionen den dagen. Min häst kommer att vara rejält framsatt till denna start och ska gå med helstängt huvudlag för första gången i karriären, tidigare har han alltid haft öppet. Jag provade det i tisdagsjobbet och fick ett mycket bra svar. Han tog fatt ordentligt när jag smackade på honom, det har han aldrig gjort i jobb tidigare. Normalt springer han bara och sover när han inte har någon häst vid sidan, på det sättet är han den mest arroganta häst jag har tränat, säger Kolgjini som emellertid inte vill köra lika offensivt den här gången.
– Nej, han får alltid tuffa resor så nu har jag bestämt mig för att låta honom gå till slut istället. Med tanke på att Obi Wan fick ett mycket bättre startspår kan den bli svår att rå på igen, men Opitergium kommer att spurta mycket vasst.

”En växel till”
I Kjell P Dahlströms Minne för femåringar (V75-6) heter stallets vapen 10 Orione Spin, som kommer från en snygg årsdebut.
– Han var mycket fin, pigg och löpvillig hela vägen vilket var stor skillnad mot i fjol. Då var han inte riktigt med i huvudet, men det verkar som att han har hittat sig själv i vinter och fått en växel till. Han var också riktigt på alerten i tisdagsjobbet.
Trots sin dryga miljon på kontot är hästen faktiskt minst meriterad i detta högklassiga fält.
– Motståndet skrämmer mig inte alls, han är minst lika bra som någon annan här och kommer dessutom att gå barfota på lördag. Det som talar emot oss är främst läget och att han bara fått ett lopp i kroppen, men en varning är han absolut värd.
2 Mosaique Face (V75-1) släppte ledningen i sin senaste start på V75 och fick luckan för sent.
– Jag var mycket nöjd med hästen, men inte med min egen styrning. Hade jag valt en annan väg i sista sväng så hade vi vunnit loppet. Han var också fin i tisdagsjobbet och är fortsatt på väg uppåt. Jag har faktiskt glömt hur snabb han är bakom bilen, men skulle vi spetsa så släpper jag inte en gång till. 8 Rocky Winner är en tuff motståndare och man ska tänka på att det är en fyraåring i hård klass, men han är så bra att han kan duga väldigt långt ändå.
Sista häst ut är 11 Astoria Amour som ska köras av Preben Sövik i lärlingsloppet (V75-5).
– Hon känns tyvärr lite bortlottad, precis som senast. Annars visade hon toppform när jag vann med henne och av träningen att döma så är hon inte sämre nu, säger Lutfi Kolgjini.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.