Stjärnkollen: Amaru Boko

208

amaru_boko

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2013.
Dagens stjärna: Amaru Boko

Fakta:
Amaru Boko, hingst, 6 år
Starter: 28
Segrar: 10
Intjänat: 2 956 837 kronor
Rekord: 1.10,5ak
Hemmabana: Solvalla

Presentation:
Unghäststjärna som vann E3-finalen smått överlägset på tiden 1.12,9 över medeldistans. Som fyraåring vann han ett försök till Sprintermästaren på 1.10,5 och blev trea i finalen. Han segrade även i ett uttagningslopp till Svenskt Travderby och var fyra i Derbyt där han satt fast med gott om krafter kvar. Som fyraåring vann han även ett gulddivisionslopp vilket inte många fyraåringar har gjort. I fjol som femåring vann han bland annat Ego Boys Minne (Gulddivisionen) i Rättvik på 1.11,6/1640a och slog närmast Beanie M.M. och Friction. Han var även tvåa i Sundsvall Open Trot bakom Sebastian K.

Tränaren Timo Nurmos svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Han har mest gått styrketräning hela vintern och det har inte varit några konstigheter. Han har även varit inne på Solvalla två gånger för snabbjobb. Först gick han 1.22 över 2100 meter och kändes fin. I måndags körde Jorma honom i ett jobb efter 1.16 över 2100 meter och han tyckte också att hästen kändes bra. Han är startklar nu.

När startar han nästa gång?
– Jag tror att han startar den 17:e april på Solvalla. Det finns inte så mycket snabblopp att välja emellan. Ett alternativ är att gå ut direkt i gulddivisionen men eftersom han inte har startat på över ett halvår så blir det nog snabbloppet på Solvalla.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Vi har siktat på Elitloppet hela tiden och jag hoppas att han kan vara med där. Han får starta i några lopp innan och jag hoppas att han visar att han kan ta en plats där. Olympiatravet står vi över helt och planen har hela tiden varit att vi helt och hållet ska sikta mot Elitloppet.
– Femåringssäsongen som var i fjol brukar alltid vara ett mellanår för hästarna innan de kan ta klivet upp och duga i eliten, men han visade bra klass redan förra året i flera av de större loppen. Han var exempelvis nära Sebastian K. i Sundsvall Open Trot som tvåa och det var inte många hästar som hängde med Sebastian K. Jag tror att han i år som sexåring kommer att klara sig bra och duga i stora sammanhang.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelGräver guld i USA
Nästa artikelInför V75: Häftigaste loppet hittills i år

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.