Inför V75 Halmstad: Strålande stallform!

244

hakank

En hemmatränare med strålande stallform.
Kan det vara rätt rygg att välja under årets första V75-omgång?
– Det här är en stor tävlingsdag för mig, det är extra viktigt att lyckas på hemmaplan, säger Håkan K Persson som startar fyra hästar när Halmstad drar igång V75-säsongen 2014.
1 november 2012 var gick sista flyttlasset då Håkan K Persson efter 20 år som tränare på Axevalla slog ner bopålarna på västkusten.
Lillebror Stefan hade sedan länge etablerat sig på Halmstadtravet och sporrad av dennes framgångar hoppades Håkan på nytändning för en träningsrörelse som efter många habila år haft två säsonger med dalande framgångar.
Och resultatet blev – katastrofalt.
Under första halvan av 2013 noterades stallet för en ynka seger.
– Och det var en riktig turseger, vi hade blivit tvåa om inte ledaren galopperat över mål, säger Håkan K Persson med en road ton i rösten.
För även om tankarna på att återvända med svansen mellan benen infann sig så tog Persson ett annat beslut, att byta träningcamp.
Vid halvårsskiftet flyttades hela rörelsen till Vera Gård i Falkenberg.
Och resultaten kom direkt.
Kebabs seger under den hemmabanans årliga festival Sprintermästarhelgen blev startskottet för en remarkabel julimånad som gav sju triumfer.
Totalt har det blivit 22 segrar under årets andra hälft, med nyårsafton på Jägersro oräknad.
– Det talar väl sitt tydliga språk. Hästarna tränade bra på gården jag var på från början, men fick aldrig till det i loppen. Till slut visade det sig att de aldrig var friska, det var något i stallmiljön som satte ner dem. Bara 14 dagar efter att vi flyttat kom första segern. Sedan har det bara varit uppåt.

”Verkligen plusbetonat”
Årets stora fullträff kom när Halmstad arrangerade V75 9 november.
Återigen var det Kebab som bar stallets fana när han tuggade ner motståndet i klass II-försöket och då 34-oddsaren J.S.Annabelle följde upp med andraplatsen i nästkommande lopp fullbordade det en succéartad V75-lördag.
– Det var riktigt skoj och precis det som fattades, en V75-vinst på hemmaplan.
Är det viktigare att lyckas på hemmaplan?
– Ja, det vill jag säga. I alla fall nu när man är nyetablerad. Jag hoppas att det blir lika trevligt på lördag, säger Persson som denna gång laddat med dubbelt så många starthästar.
– Någon tycker att jag har lite halvchanser. Ungefär så som jag kände med Kebab inför hans seger.
Först ut är sagde Kebab som slutade sexa i V75-finalen på Solvalla i torsdags.
– Han kändes fin då, men det löste sig inte optimalt och vi gick i mål med krafter kvar. Normalt brukar han inte starta så här tätt eftersom han är lite skör, men jag körde jobb med honom idag (måndag) och det var verkligen plusbetonat. Så fin som han kändes har jag förhoppningar om att han ska vara ytterligare förbättrad på lördag. Har vi lite tur från det här läget tycker jag inte att han är avsågad. Vi kör barfota runt om och med helstängt huvudlag som i de två senaste V75-starterna.
För montédrottningen La Bellouet är lördagens start däremot i första hand ett led i matchingen.
– Ja, vi siktar på att ta ut henne i ett montélopp på Vincennes 21 januari. Hon var med i en tuff öppning när hon startade för sulky senast och blev trött till slut. Jag tror att hon är vassare den här gången, men kör snäll med sikte på en slant i första hand.

Vässar i jobben
Då är förhoppningarna större i V75-5 där Håkan själv kör Blue Star Myhthical trots att Yvory Queen visat toppform med två raka segrar.
– Jag måste köra Blue Star Myhthical eftersom jag har ägarintresse, men tycker också att hon är den något bättre chansen med tanke på startspåren. Hon är klart gynnad av voltstart då hon är snabb ut och jag komma att prova för ledningen. Det känns att hästen tar i bäst i den positionen och hon vann väldigt lätt när hon kom dit för tre starter sedan. Även om hon står lite hårt inne penningmässigt har vi haft det här loppet i sikte och jag ska vässa till henne med ett par intervaller på torsdag för att försöka toppa formen ytterligare. Det upplägget har vi aldrig provat på henne förut. Hon tävlar med helstängt huvudlag som vanligt och barfota runt om som senast.
– Yvory Queen har haft fin form länge och äntligen fått lite utdelning på slutet. Hon ska gå barfota runt om den här gången vilket är ett plus och är heller inte borta, även om det krävs mer tur för henne att komma in i matchen från sitt tillägg. Båda hästarna gick jobb i dag och kändes precis som jag hoppats, säger Håkan K Persson som vunnit ett V75-lopp per år de sedan 2011 men inte nöjer sig med att ”fylla kvoten” i årets första omgång.
– Nej, jag har högre krav än så. Även om jag kanske inte har materialet just nu att vara med så mycket i V75 så siktar vi på fler segrar i år, gärna med start på lördag.

Robin Johansson

 

Föregående artikelNästagångare 3-5 januari 2014
Nästa artikelPengar eller segrar? Vad är viktigast?