Inför V75 Halmstad: Untersteiner fick rysningar!

242

rysningar

Han hade sitt bästa år någonsin i fjol och slog rekord i både segrar och inkörda pengar.
Inför V75 på hemmaplan är Peter Untersteiner het och avslöjar sina tre bästa chanser – samt varnar för en som ska tävla barfota runt om för första gången.
– Jag fick rysningar av Staro Harlequin senast. Det var topp fem bland de läckraste jag kört i fjol, säger han.
Peter Untersteiner hade ett succéår i fjol där hästarna vann 161 lopp och sprang in 15,5 miljoner kronor. Det var en förbättring med drygt fyra miljoner gentemot året innan och Untersteiner klättrade från tionde till sjunde plats i den allsvenska tränarligan.
– Det är jag väldigt nöjd med såklart. Min målsättning är alltid att vara bland de tio bästa och det är jäkligt tufft att slå sig in där. Men nu hade vi ett kanonår och det var positivt att så många hästar har fungerat. Det är inte bara två, tre toppar i stallet utan en väldigt bra bredd. Då blir det många nöjda ägare, säger Peter Untersteiner.

Populär hos hästägarna
Halmstadtränaren har haft runt 100 hästar i träning varje år de senaste 15 åren. Men i takt med de stora framgångarna i fjol har han blivit ännu mer populär.
– Vi har höjt stallet ett snäpp till och har nu 140 hästar i träning. Jag var rätt populär under hösten och det kom in många nya hästar, bland annat en del från Svanstedt, säger han.

Tränar på Lähdekorpis tidigare gård
En av orsakerna till stallets rekordår menar Untersteiner är träningscampen i Holm, som ligger några mil norr om Halmstad, där Kari Lähdekorpi höll till tidigare. Den drivs numera av Lähdekorpis exfru Marjaana Alaviuhkola och Untersteiner hyr boxar utav henne.
– Det har blivit ett litet lyft för vår verksamhet nu när vi har hästarna på två ställen. Vi har 100 hästar inne på Halmstadtravet och 40 hästar på gården i Holm. Det är helt suveränt och dessutom är det ett litet avstånd emellan, bara en kvart att åka.
– Marjaana har varit väldigt tillmötesgående och renoverat upp stallarna så att allt är tip top. Det finns mycket bra gårdskarl och banskötare så allt fungerar helt perfekt.
Har du ändrat något i ditt träningsupplägg i och med de nya möjligheterna på gården i Holm?
– Ja, jag kan ju nämna att Kari Lähdekorpi tränade fram 250 V75-vinnare på den gården. Det är verkligen respektingivande. Så jag utnyttjar de möjligheter som finns och det är självklart att jag kör lite efter hans fotspår. Det är ju bevisat att det är en bra gård att träna hästar på och det märks även på våra resultat, menar han.

Tre heta chanser i V75
När vi gör intervjuen med Peter Untersteiner fredag eftermiddag är han i full gång och planerar med personalen inför V75-dagen på hemmaplan. Stall Untersteiner har elva hästar till start i V75 och här bjuder han på intressant information.

Vilka är dina hetaste chanser på V75?
– Alla mina hästar är bra i ordning men jag tycker att det är tre som sticker ut lite extra. Det är Stricker (V75-1) Staro Harlequin (V75-2) och M.T.Harmony (V75-6) som kan vinna av egen kraft.

– Stricker (V75-1) har haft lite problem med fräschören tidigare men det är en bra häst för klassen och nu känns han fräsch och fin. Senast var han riktigt bra när han vann från utvändigt om ledaren och bara borrade ner sig till slut. Jag var jättenöjd med honom då och tycker att han är en av de som räknas tidigt här. Han går med skor runt om som vanligt.

”Fick rysningar av senast – var så läcker”
– Staro Harlequin (V75-2) fick jag faktiskt rysningar av när jag körde senast. Han var så läcker för dagen och vann överlägset med krafter kvar. Hästen bara joggade och det var en härlig känsla att sitta bakom. Jag tror att det var topp fem bland de läckraste jag har kört i fjol, säger Untersteiner.
– Man blir så glad när det flyter så som det gjorde för honom den gången. Speciellt när man vet att han har haft en lite krokig väg fram i karriären. Det är just den känslan som driver oss att hålla på med det här. Att få uppleva det i loppen. Jag tycker att han ska ha en bra chans här, men det är inga blåbär emot och läget är dåligt bakom bilen. Jag tror ändå mycket på honom. Han går fortsatt med skor runt om.

– M.T.Harmony (V75-6) blev det för tufft för senast och man får bara glömma det loppet. Hon verkar inte ha tagit någon skada av det i alla fall för hon har känts fin i två lätta jobb efteråt. Innan dess var hon jättebra i ett par starter och jag tror att hon håller fortsatt god form. Hon är snabb ut men det är inte säkert att hon får ledningen. Läget är bra och Johan får ge järnet och prova för täten så får vi se. Hästen har visat att hon duger bra i klassen och jag måste tro mycket på henne.

”Alltid intressant med första barfota runt om någonsin”

Är det någon annan V75-häst som du vill varna lite extra för?
– Super Karma (V75-4) kommer att tävla barfota runt om för första gången. Han har gått med järnskor i fem år och jag har inte tyckt att han har varit mogen för det tidigare. Men nu chansar vi och rycker allt. Det är alltid intressant första gången man gör det. Läget är dåligt och det är flera bra hästar emot men som sagt, jag vill nämna det här ifall han skulle vinna och inte berätta det efteråt. Det blir spännande att se vad det får för effekt, säger Peter Untersteiner.

Michael Carlsson

 

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelBazire på bättringsvägen
Nästa artikelV75 Halmstad 4 Januari