Inför V75 Halmstad: Vinterns kung i silverdivisionen

240

vinterns kung i silverdivisionen

Han är vinterns kung i silverdivisionen.
På lördag gör han debut i guld.
Frågan är hur långt det kan bära för hårdingen Jairo.

När man tittar på Jairos senaste lopp i videoarkivet på ATG.se kan man inte annat än imponeras. Man kan också konstatera att banreferenterna har olika uppfattning om hur hans namn ska uttalas – med j-ljud eller sje-ljud?
– Jag gör det enkelt för mig och uttalar det Jairo, säger Joakim Lövgren med samma j-ljud som i sitt förnamn.
– Men det är ägarfrun som döper hästarna och jag har ingen aning om hur hon kom fram till Jairo. Hon brukar välja namn efter geografiska platser. Brioni var till exempel döpt efter Titos semesterö i forna Jugoslavien.
Googlar man det spanskklingande namnet Jairo får man upp att han är argentinsk singer-songwriter, fotbollsspelare, ökänd colombiansk gangster…
– Jairo kan det mesta. Hoppas han kan vinna guld också, skämtar Joakim Lövgren.

Har växlar kvar
Jairo har ända sedan han började tävla som treåring varit en häst utöver det vanliga, men efter att han i somras kom tillbaka från ett åtta månader långt tävlingsuppehåll har han växlat upp ytterligare.
– Han har alltid haft lätt för att vinna lopp men också haft sina problem. Nu är han finare, starkare och gladare än tidigare och han har haft en väldigt bra vinter. Vi får se hur många växlar som finns kvar i hästen, säger Lövgren och spår att det finns fortsatt utveckling i sjuåringen.
– Jag har inte vågat trycka till honom i träningen och han tränar inte annorlunda i dag än vad han har gjort förut. Det är loppen som har tagit fram honom så mycket nu. Det kommer säkert en dag när vi skärper till träningen på honom och ser vilken form han kan komma i då, men än så länge har vi bara kört ett normalt upplägg där han inte har varit trött i träningen någon gång.

Litar på spurten
Hur trött Jairo behöver bli på lördag återstår att se. Efter att i vinter ha tagit hem två finaler i silverdivisionen har det blivit dags för debut i högsta klassen. V75-omgången körs på Halmstadtravet och Jairo lottades till innerspår bakom startbilen.
– När jag såg spåret tänkte jag att det är tur att det bara är åtta hästar med i loppet. Han är normalt sett ingen häst som är inblandad i spetsstrider och det är ett par katapulter med nu, så han får försöka göra som vanligt och använda sin slutspurt.
Man skulle kunna tro att Jairo börjar bli lite sliten efter att ha tävlat flitigt i V75 hela vintern, men så är inte fallet enligt hans tränare.
– När man håller igång dem över vintern får man ta med i kalkylen att banorna inte är lika spänstiga som på sommaren, men han har – peppar, peppar – tålt det hur bra som helst och han kom ur den senaste starten på Solvalla helt omärkt.

Redo för högsta klassen
Vinterns barfotaförbud har upphört men planen är att fortsatt låta Jairo springa med skor på hovarna i Halmstad. Motståndet han ställs mot är med guldmått mätt inte det allra värsta och Joakim Lövgren är förhoppningsfull.
– Rent propositionsmässigt är det tuffare nu när han går upp i guld, men hungriga brons- och silverhästarna behöver inte vara så mycket lättar att möta än etablerade gulddivisionare. Han har tävlat mot bra motstånd i många starter och är väl förberedd för att gå ut i guld.

”Med och krigar om det”
Joakim Lövgren selar ut ytterligare ett hett segerbud inom V75. Belle Godiva (V75-4) hade gått segerlös ur tio starter när hon kom till Lövgren i januari. Sedan dess har hon två segrar på tre starter.
– Hon har haft talang och kunnande hela tiden och gjort det bra utan att vinna lopp tidigare också. Det har inte varit några problem att lösa utan hon kom i tävlingskondition och jag körde bara några jobb med henne och började starta.
Belle Godiva vann mycket enkelt från ledningen i sin senaste start men strax före mållinjen började hon trava dåligt och var till synes nära att galoppera.
– Jag hade lite annan skoning på henne på grund av att det var väldigt kallt. Hon tog ett felsteg och slog sig på ett knä och tappade rytmen helt sista 50 meterna. Dessförinnan travade hon väldigt fint och hon är en fin travare. Vi får se hur banan blir på lördag men oavsett kommer jag ändra skoningen så att vi får henne att trava rent hela vägen.
Loppet Belle Godiva startar i är ett stolopp med så kallad spårtrappa. Det innebär att hästen med minst intjänade pengar får spår ett bakom startbilen, den med näst minst intjänat får spår två och så vidare. Belle Godiva har nummer fem, det bästa spår man kan ha bakom startbilens vingar.
– Med den form hon har nu är det värt att prova i V75 och jag tror att hon är med och krigar om det.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.