Inför V75: Hamre om den norska stjärnan – ”Är stark som en björn – kan vinna igen”

81

inför v75® hamre om den norska stjärnan – ”är stark som en björn – kan vinna igen”

Han har vunnit Oslo Grand Prix två år i rad och ståtar nu med fem raka segrar.
Den norske superstjärnan Ble du Gers gör på lördag en ny start i gulddivisionen, tillika Legolas Minne, och trots spår elva är tränaren Frode Hamre optimist.
– Han har varit fantastiskt bra hela året och har strålande form. Hästen är stark som en björn och jag tror att han kan vinna igen, säger Hamre.

Den norske championtränaren hade tidigare supertalangen och segerstaplaren Ecurie D. i träning innan denne flyttades till Åke Svanstedt i USA. Men Frode Hamre har ändå ett kvalitetsfyllt stall med många topphästar där den största stjärnan av dem alla nu är Ble du Gers. När han vann Norges största lopp Oslo Grand Prix i somras så var det för andra året i rad. Den tioårige valacken har fortsatt att dundra på under hösten och nu tagit sex segrar och en andraplats på de sju senaste starterna. Näst senast visade den urstarke tanksen att han även behärskar sprinterdistans finfint då han vann V75 på Bjerke före stallkamraten Stoletheshow. Det var för övrigt den sistnämnde hästen som han även besegrade vid senaste segern på Sörlandet.
– 11 Ble du Gers (V75-6) har varit fantastiskt bra hela året och man tar inte fem raka segrar i den här divisionen om han inte är något extra till häst. När han vann Oslo Grand Prix så gjorde han det via tredjespår och dödens. Han har hållit fin form länge och mött topphästar både i Sverige och i Norge, säger Frode Hamre.
– Näst senast visade han att han går över alla distanser när han vann över sprinterdistans. Senast på Sörlandet vann han också väldigt enkelt. Jag körde själv Stoletheshow i det loppet och släppte ledningen efter ett varv för jag ville inte ha Ble du Gers på utsidan. Han är stark som en björn och vann väldigt enkelt med krafter kvar.
– Jag körde ett jobb med hästen i fredags och då var han fortsatt jättefin på alla vis. Han känns strålande bra och ska gå ett till under veckan och så är han klar för att starta på lördag.

”Skor är inget som bekymrar honom speciellt mycket”
Starten på lördag sker på Åby som är värd för veckans V75. Det handlar om Legolas Minne, tillika ett försök i gulddivisionen, med 200 000 kronor till vinnaren. Björn Goop sitter upp bakom Ble du Gers den här gången och trots spår elva har Frode Hamre inte gett upp. Snarare tvärtom och skor på alla fyra hovarna är heller inget som bekymrar honom enligt tränaren.
– Spår elva är inte så illa på Åby och när det är open stretch så brukar det bli lite körning i loppen. Han är ju stark och tål att gå fram och göra loppen själv utvändigt om ledaren om det skulle behövas.
– Att han nu kommer att gå med skor är inget som bekymrar honom speciellt mycket. Han har gått med skor i flera av de lopp som han har gjort hos mig och det tycker jag inte är något som är avhängigt på något vis. Man behöver inte lägga alltför mycket vikt vid det.
– Jag tror absolut att hästen kan vinna igen trots spåret. Han går i övrigt fortsatt med amerikanavagn och norskt huvudlag, säger Hamre.

”Ett av de bättre stona i Norge i hennes klass”

Du har även med Sofies Case i V75-avslutningen som också är en vinnarhäst med elva segrar i karriären. Vad tror du om hennes möjligheter från spår sex bakom bilen över kort distans med Erik Adielsson i sulkyn?
– 6 Sofies Case (V75-7) har vunnit många lopp i Norge i år och varit väldigt duktig. Hon är en av de bättre stona i Norge i hennes klass. Nu har hon haft en liten paus på en månad efter senaste starten men hon känns fin i jobben. Jag är klart nöjd med de sista träningspassen hon har gått och hästen gör i stort sett bra lopp varje gång.
– Men nu står hon lite långt ut bakom vingen och möter bra hästar. Hon brukar tävla barfota fram och det är hennes bästa balans men så får vi inte köra nu. Jag tror att hon gör ett bra lopp men har ingen större feeling att hon ska vinna därifrån.

Föregående artikelInför V75: Niklas hoppas på spets och slut
Nästa artikelFace Time Bourbon storfavorit i Prix du Bourbonnais

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.