Inför V75: Har löfte om Elitloppet

185

lofte

Tamla Celeber är tillbaka.
Europamästarinnan och Sveriges bästa sto gör comeback på V75.
– Vi är som vanligt optimister när hon startar, säger tränaren Roger Walmann som sedan siktar mot Elitloppet med sin stjärna.
Åttafaldiga miljonärskan Tamla Celeber avslutade fjolåret med en imponerande Breeders’ Crown-vinst på andra sidan Atlanten.
I händerna på kusken Brian Sears dansade den svenska kulldrottningen runt ovalen Woodbine utanför Toronto i Kanada.
Innan resan till USA och Kanada, där det blev totalt fyra starter (en seger), vann hon EM för ston hemma på Solvalla.
Tamla Celeber har dominerat sin kull. Som treåring vann hon dubbla E3-finaler och krönte säsongen med seger i Svenskt Travoaks. Som fyraåring vann hon bland annat Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet och tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland. Enda plumpen som unghäst kom egentligen när hon utmanade hingstarna i Svenskt Travderby, där hon vann sitt försök men galopperade i finalen.

Trivs på Åby
Totalt har Tamla Celeber vunnit 22 av 37 starter.
I år är det första stora målet Elitloppet.
– Vi har löfte av Tore att vara med om hon är i ordning och om vi vill. Men då ska hon också kännas bra och jag ska känna att hon är bland de tio mest aktuella, inte att hon bjuds in som 15-16:e häst, säger Roger Walmann.
På lördagen är det comeback och årsdebut för 7 Tamla Celeber (V75-1) som gör rakt ut i Stoeliten inom V75-spelet på Åby. Tittar vi i statistiken så kan vi se att hon vunnit sina två senaste årsdebuter och att hon även har ett bra facit på Åby. Fyra startar på banan i Mölndal har resulterat i tre segrar och ett andrapris.
Vad säger du inför årsdebuten?
– Ja, äntligen är hon tillbaka, och hon har tränat jättefint de senaste veckorna. Vi är som vanligt optimister när hon startar, säger Roger Walmann.
Hon ser ut att bli favorit direkt?
– Det förstår man ju, att hon alltid blir favorit när hon startar mot ston, hon har inget mer att bevisa. Men det kan bli svårt från det här läget, hon ska inte hamna för mycket på vingel för att det ska bli svårt att slå två-tre av de andra hästarna.
Roger Walmann tränar själv två av de svåraste konkurrenterna på lördagen.
2 Dont Wear Pjs (V75-1) är mycket bra i ordning och det är inte omöjligt att hon kan komma till spets och då kan hon bli svår att tugga ner.
6 Pantholops (V75-1) gjorde en förvånansvärd bra insats första starten för oss efter hemkomsten från Amerika. Så att det ser jättebra ut för hennes del också. Hon är helt säkert också med där framme om det klaffar på vägen. De tränade i tisdags alla tre och ingenting tyder på något annat än att hästarna ska vara med långt framme.

Fel information i programraden
I finalen av Diamantstoet väntar 200 000 kronor på vinnaren och här hoppas Roger Walmann en del på 3 Priceless Pellini (V75-5).
– Hon gör väldigt fina lopp och har hög högsta-kapacitet, men hon gör bort sig lite för ofta för att få tipset på förhand, säger Roger Walmann.
I programraden står det att det fyraåriga stoet gått barfota runt om i de två senaste loppen.
Men det är fel.
Hästen har varit anmäld barfota, men banunderlaget har sedan gjort att man kört med skor.
Nu pratas det om första skorycket i karriären.
– Nej, jag har sagt det, men jag undrar om det blir barfota? Jag tycker att det är för stora pengar för att chansa. Om hon värmer på ett bra sätt på aluminiumskor så blir det nog aluminiumskor. Men skulle det vara så att hon värmer väldigt dåligt, då är det inte så farligt att ta en chans, så kan det vara…, men jag tror det blir skor runt om, säger Roger Walmann.

Extramiljoner från Norge
Eftersom Norge inte kör V75 den här lördagen så spelar norrmännen istället på vårt svenska V75 och det innebär runt 20 extra norska miljoner i V75-potten på Åby.

Lars-Ove Pettersson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.