Inför V75/Olympiatravet: Jessica kan sin franska travdiva

359

jessica_travdiva

24-åriga svenskan Jessica Samuelsson kan allt om franska stoet Save The Quick som startar i finalen av Olympiatravet.
Som hästens skötare är det hon som vakar över den egensinniga fransyskan under resan till Sverige – ända till allvaret börjar en kvart över tre på lördagseftermiddagen.
Två franska ston deltar i Olympiatravet på Åby på lördag. Roxana de Barbray och Save The Quick lastades i Paris vid 15-tiden på torsdagen för den cirka 160 mil långa resa till Mölndal.
Jessica Samuelsson, skötare i franske tränaren Franck Le Blancs stall, har ansvaret för sjuåriga Save The Quick som tjänat elva miljoner kronor i karriären.
– Le Blanc är hemma för tävling och stallets övriga 200 hästar. Även om flyg är att föredra har hon rest även med lastbil tidigare och tävlat bra då hon varit ute i Europa. Med några kortare stopp räknar vi att vara i Sverige någon gång fredag morgon, säger svenskan.
Jessicas pappa är Ola Samuelsson, tränaren som för något år sedan sedan bytte Stockholm och Solvalla mot Malmö och Jägersro. Själv bor hon sedan snart två år i Frankrike.
– Jag är ju stockholmare och började jobba hos pappa. Nu har jag varit i Frankrike i snart två år. Åkte ner med hästar från Lutfi Kolgjinis stall och när han sedan tog hem sina hästar blev jag kvar här nere. Jag bor på Grosbois. Save The Quick står på Grosbois så jag är där med henne, berättar Jessica Samuelsson.

Med i Prix d’Amerique
Save The Quick är betydligt mindre betrodd av spelarna än reskamraten Roxana de Barbray, där den senare drog det bättre utgångsläget.
Jessica Samuelssons passhäst har deltagit i Prix d’Amerique de senaste två (oplacerad). I den senaste starten blev det en mersmakande fjärdeplats i Frankrikes största sprinterlopp Grand Criterium de Vitesse.
Svenskarna känner Save The Quick bland annat för en stark insats utvändigt ledaren i Sto-EM i fjol där hon slutade tvåa, samt för andraplatsen i U.E.T. Masters-finalen i höstas då hon bjöd Sebastian K. strid till kort före mål.
– Hon har tränat jättebra den senaste tiden och känns bättre än vad hon gjorde under vintermeetinget. Vi vill inte åka i onödan. Så det är klart att vi har förhoppningar om att hon ska göra ett bra lopp på Åby. Sedan får vi se om det blir vinst eller inte. Men hon är preparad för att göra Europa i vår och sommar (bland annat Elitloppet) och tål tuffa upplägg. Det är en hård märr som klarar av att göra mycket själv men kan ligga på rulle också och speeda. Samtidigt är det jättebra hästar med och vi har fått spår sju så hon är lite utelämnad till vad de andra hittar på, säger Jessica Samuelsson.
Olympiatravsfinalisten Save The Quick är en häst som vill bestämma får vi veta. Eller rättare sagt så f å r hästen bestämma för sin skötare.
– Hon är som de flesta bra ston. Det ska vara på hennes sätt och rättar man sig efter henne är hon snäll. Omvänt är hon inte lika snäll. Så det är hon som bestämmer det mesta.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.