Inför V75: Har Robert Bergh jokern i elitloppsleken?

203

Inför V75: Har Robert Bergh jokern i elitloppsleken?

Robert Bergh gästar den här veckan travpodden ”Lördag hela veckan” – och där öppnar han upp för Elitloppet med en riktig joker.
– Han gick ju 1.09 som fyraåring så man måste väl kunna köra lite fortare tre år senare, säger Åbytränaren i podden.

På förhand var det inte många som trodde på Nahar i Elitloppet 2013. Hästen som bara hade tävlat över medel- och lång distans nämndes knappt när elitloppsinbjudningarna diskuterades. Men helgen före Solvallas travfest debuterade han över kort distans i Prins Daniels lopp och segern där gav en plats i Elitloppet. Resten är travhistoria. Nahar vann Elitloppet i imponerande stil på en för honom passande regnsmetigt bana. I år har Robert Bergh på nytt en elitloppsjoker som gått under radarn – Mindyourvalue W.F. (V75-6).
– Jag vill vara med i Elitloppet med honom, säger Robert Bergh i Lördag hela veckan.
Precis som Nahar hade gjort inför sin elitloppsseger har Mindyourvalue W.F. tillbringat vintern i Frankrike. Och precis som Nahar är han för de flesta känd som en medel- och långdistansare i första hand. Men han trivs ypperligt även över kort distans. Det visade han inte minst i Sprintermästaren 2017 där han gjorde enorma prestationer efter startgalopp i både försök och final.
– Hur många hästar lägger 40 meter i ett försök och ändå kvalar in till finalen? Och sedan är ännu bättre i finalen…
– Han tog ju 40-50 meter på Diamanten och Muscle Hustle i finalen. Johnny (Takter) körde 1.09 (efter galoppen) med honom och då hade han fått en piprensare redan för att ta sig till final. Han var ruskig då, säger Bergh och tillägger:
– Så försök och final och ingen publik, det är ju magiskt.
Precis som det smetiga underlaget passade Nahar som hand i handske 2013 är det faktum att Elitloppet i år ska köras utan publik något som skulle gynna Mindyourvalue W.F. kolossalt.
– När publiken är där ska de också spela musik på stallbackarna. Han blir väldigt skärrad av allt det där. Så fort han är på banor i Frankrike, eller i Malmö där banan ligger för sig själv, är han mycket finare.

”Laddat för det här”
Allt trav i Sverige körs tillsvidare utan publik på grund av covid-pandemin och därmed är förutsättningarna beträffande stressande störningsmoment bra för Mindyourvalue W.F. även på lördagens V75-bana Mantorp. Då ska hästen göra sin första start på 2,5 månader. Distansen är 2 640 meter och utgångsläget spår fem bakom startbilen.
– Han är precis där han ska och jag har gått och laddat för det här nu i en månad. Och det blev perfekt med spåret, så att jag bara kan köra med honom nu. Det är så jag vill ha det, säger Bergh i podden.
Det lär krävas en fantastisk prestation på lördag för att en elitloppsbiljett ska delas ut. Robert Bergh är emellertid övertygad om att Mindyourvalue W.F. har vad som krävs för Elitloppet.
– Jag tror att jag kan köra hur fort som helst där. Han gick ju 1.09 som fyraåring så man måste väl kunna köra lite fortare tre år senare.

Okörd i Konungens Pokal
Bland stallets övriga hästar som ska ut inom ramen för V75 tror Robert Bergh mest på fjolårets kriteriesegrare Power (V75-3).
– Han har bara fått gå några trudelutter och inte alls varit med och kört något i år. Samtidigt sitter det där i bakhuvudet att det är en lång säsong och mycket fina lopp kvar, säger Bergh om hästen som så sent som i lördags blev fyra i Konungens Pokal på Åby efter att för första gången i karriären ha styrts ner på open stretch.
– Han fattade inte det. Det hade varit bättre att bara ha följt Örjan (Kihlström) in på upploppet och kanske provat sista 100. Nu försökte jag dra ner honom på ”stretchen” och då tappade vi två längder istället.
Power kom i mål med gott om krafter i behåll och Robert Bergh bestämde sig snabbt för att anmäla hästen till start igen så snart som möjligt.
– En timme efter loppet började jag söka efter lopp för jag kände att det blev helt okört igen.
– Han var fin i provstarterna, perfekt upp till bilen, precis så som jag vill ha det. Så nu vill jag på det igen och få gasa med honom.

Lördag hela veckan går att lyssna på här: https://www.atgplay.se/video/20200511-lordaghelaveckan

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.