Inför V75: ”Hästen känns ruggigt fin”

191

Inför V75: "Hästen känns ruggigt fin"

Han har varit tvåa två år i rad i Norrbottens Stora Pris.
Nu kan det vara tredje gången gillt för Makethemark att få vinna det största loppet på hemmaplan.
– Hästen känns ruggigt fin och jag tror väldigt mycket på honom. Det hade varit en höjdare att vinna det här loppet, säger Petri Salmela.

V75 fortsätter norrut den här veckan och på lördag är det dags för det traditionella midnattstravet i Boden. Eller rättare sagt kvällstrav blir det i år då man tidigarelägger första V75-start till klockan 19.30 eftersom man nu tävlar utan publik på banan.
Norrbottens stora pris är det största loppet som körs i Boden och de fyra senaste åren har miljonloppet vunnits av Propulsion. Hemmahästen Makethemark har varit tvåa två gånger i rad efter den omöjlige ”Proppen” men nu när den sistnämnde inte är med i år finns chansen till seger. Petri Salmela har sin vana trogen laddat hårt inför sin hemmabanas storloppsdag och har sju hästar till start på V75. Naturligtvis är det Makethemark som tilldrar sig det största intresset och han kommer närmast från Elitloppet där han aldrig kom in i matchen i sitt försök och inte tog sig vidare till finalen.
– Makethemark (V75-7) känns ruggigt fin efter Elitloppet. Man visste redan när man såg startlistan att det skulle bli svårt från spår sju bakom bilen. Han satt sist hela vägen och det var som Uffe sa en omöjlig uppgift. Uffe sa också att ingen annan häst förutom Propulsion hade klarat av att ta sig till final från den positionen, säger Petri Salmela.
– Efteråt är det lätt att spekulera i om han hade vågat välja rygg på Racing Mange i sista sväng och då hade han varit fyra i mål. Men jag tycker trots det att Uffe körde helt rätt.
– När man kollar om på loppet så ser man att hästen försöker att springa ännu fortare men det kan ha varit så att han inte fick bästa möjliga fäste. Han gick med plastade fötter och det var en annan typ av plast än vi hade förra året. Man såg lite det på hans bakaktion och Uffe sa att han vågade inte släppa på allt som gick över upploppet. Nu ändrar vi i balansen och sätter på samma plast som han hade förra året och dessutom blir det tåskor bak. Då blir hästen ännu säkrare i sin bakaktion men fram kör vi utan skor som vanligt.

”Inga veterinära anmärkningar – grymt nöjd”
Makethemark var i starten innan Elitloppet femma i Copenhagen Cup och fick då aldrig chansen.
– Han satt fast med krafter kvar i Köpenhamn och formkurvan har pekat uppåt hela tiden så att han skulle vara på topp i Elitloppet. Kanske, kanske att han ändå inte var 110 procent i försöket och jag tror att om han hade gått till final så hade han varit ännu bättre i finalen.
– Veterinären gick igenom hästen på tisdagen efteråt och var grymt nöjd. Det fanns ingenting att anmärka på honom och han har känts ruggigt fin i jobben efteråt. Så det känns som att formen bara stiger och att han ska vara helt på topp på lördag.

”Min bästa chans på V75 – spikar”
Petri Salmela jublade under söndagskvällen när han såg startlistan till Norrbottens stora pris, som avslutar V75-omgången. Makethemark hade tur i spårlottningen och fick spår tre bakom bilen tillsammans med Ulf Ohlsson.
– Det är helt perfekt. Känslan är riktigt bra och jag är lugn inombords. Sedan kan man aldrig varit segersäker när man tävlar på den här nivån för varenda lopp är stenhårt och det är jättefina hästar med även om han inte möter världens bästa Propulsion. Jag måste ha en bra segerkänsla och tycker att det är min bästa chans på V75. Det kommer att bli riktigt spännande på lördag, säger Salmela som även spikar sin häst i det officiella tipset Fem tippar V75.

”Hade vunnit med tidigare lucka”
Boden-tränaren har som sagt laddat lite extra till den här tävlingsdagen som brukar vara en stor folkfest. Nu blir det ingenting av det men Salmela har flera tänkbara segerkandidater med förutom Makethemark. Han kommenterar dem i tur och ordning.
– Dwight Sisu (V75-1) har gjort en start efter ett långt skadeuppehåll och var riktigt bra som trea. Uffe tog en lugn start och kom lite efter och fick sedan jaga ikapp ute i spåren. Sedan kom luckan lite för sent och hade den kommit redan trehundra meter kvar hade han säkert vunnit det loppet. Han slog Bottnas Easy Cash som var trea i V75 i lördags. Jag har inte vågat starta honom efter det för att riskera att tappa poäng då vi har siktat på det här loppet. Vi körde ett lite hårdare jobb med honom i fredags, 1.19 över 1600 meter och då var hästen riktigt fin. Spår åtta nu i voltstart kan vara bra för då är han på innerspår. Vi får hoppas på lite tempo och lucka till slut då kan han vara med. Samtidigt ska man tänka på att han bara har gjort ett lopp på ett år då han har varit skadad och helst skulle jag viljat ha ett lopp till i honom. Men han har en bra vinterträning bakom sig och känns som sagt väldigt fin.

”Nu blir det första barfota runt om och jänkarvagn”
– 12 Chintana Bananas (V75-2)
 var Uffe riktigt nöjd med näst senast när hon gjorde första starten efter att ha varit borta i två månader. Senast provade vi voltstart men då blev det galopp i starten. Hon hade behövt käkremmen då men visade fin form när hon sprang med bakom hästarna in i mål. Utan galoppen hade hon varit med på riktigt i det loppet. Jag hoppas att hon funkar nu men jag har inga segerförhoppningar med henne här. Jag är nöjd om hon fungerar och tjänar fina pengar. Kanske att hon kan vara med i platsstriden om maxklaff.
– 11 Yankee Blue (V75-3) är en riktigt fin häst som kom från Stefan Persson i fjol och som vi kastrerade och tränade över vintern. Han har verkligen vunnit på ett bra sätt varje gång och det var i en start som han fick bekänna lite färg. Men när kusken visade honom spöet svarade han på en gång och i två av de andra loppen har han varit helt okörd enligt Ohlsson. Vi har siktat mot det här loppet och medvetet sparat på växlarna barfota och jänkarvagn. Nu är det dags och det blir första barfota runt om och jänkarvagn. Trots spår elva ska han vara favorit i loppet och jag tror på en bra chans trots läget. Han är en sådan häst som kan vinna ett lopp från spår elva.

”Gick ett toppenjobb i fredags – grymt fin på det”
– 4 Hochthereitis Sox (V75-5) 
har jag inte startat efter senaste loppet för att riskera att tappa poäng. Men han gick ett riktigt toppenjobb i fredags, 1.18,5 i 1600 meter och var grymt fin på det. Det är ingen tokig häst för klassen och han har fått ett bra läge bakom bilen. Det här är ett passande bronidivisionslopp om man jämför med många andra bronsdivisioner. Han är bäst när han får ett lopp på rulle och då är han inte helt borta. Han är minst lika bra som min andra häst i loppet.
– 6 B.W.L.Ruthless (V75-5) är en riktig hedershäst som har visat toppform på slutet och gått bra i vanliga lopp. Han har haft lite svårt att räcka på rikstoton men nu när det är hemmaplan så måste man våga prova. När jag nu ser startlistan så måste man också tro att han kan vara med i det här gänget. Det är en ärlig och bra häst som behöver sin resa och inte vill göra så mycket grovjobb själv ute i spåren. Kuskarna har kört honom fint och får han ett lopp på väntan är han riktigt vass. Senast satt han sist fyrahundra meter kvar och ändå vann han ganska enkelt.
– 10 Rhapsody Ås (V75-6) är en gammal hedershäst som får vara med på rikstoton när det är hemmaplan. Om han tjänar pengar är vi alla jättenöjda, säger Petri Salmela.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Fem chanser på V75 för Hanna Olofsson
Nästa artikelV75-Spikar inför Midnattstravet på BODEN

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.