Inför V75: Heta chanser för Nurmos på Axevalla

209

timo_nurmos

Timo Nurmos ligger tvåa i tränarligan på V75.
På lördagen har Solvallatränaren ett par riktigt heta chanser när Sommartravet gästar Axevalla.
Timo Nurmos har tolv V75-segrar så här långt under 2013 och är tvåa i tränarligan bakom omöjlige Åke Svanstedt på 22 segrar.
På lördagen startar Timo Nurmos en kvartett på V75-spelet på Axevalla.
Mest spännande är kanske Askens Valencia (V75-5) som vann på nytt svenskt rekord för femåriga ston i sin senaste start då hon travade 1.12,5 över distansen 2 160 meter, voltstart.
På egna hemsidan spekulerar Solvallatränaren om det till och med kan vara världsrekord.
– Vad jag vet så har inget femårigt sto sprungit snabbare över medeldistans och voltstart på en tusenmeters-bana.
Askens Valencia vann sju av 13 lopp i fjol och är obesegrad i år efter tre starter. Nu på Axevalla står hon på nytt med 20 meters tillägg.
– Att runda alla ifrån tillägg nu på sommaren är inte så lätt. Men hästen har så pass hög kapacitet att man alltid måste räkna med henne, säger Timo Nurmos.
Efter rekordloppet på Solvalla under elitloppshelgen är det nu comeback efter nästan två månaders vila.
– Hon fick en välförtjänt paus efteråt, sedan har hon tränat på och känns fin men jag tror inte att hon är helt på topp direkt efter uppehållet. Vi siktar på lite större lopp fram i höst. Hon går barfota runt om och med öppet huvudlag, informerar Timo Nurmos.

”Nästan lite överraskande bra”
Och om sina övriga tre V75-hästar säger Solvallatränaren så här:
Romeo Lavec (V75-2) var mycket fin i comebacken senast. Det var meningen att köra snällt och han hade lite krafter kvar i mål trots att han gick nytt rekord. Normalt sett går han bara framåt med loppet i kroppen och han har varit jättefin i träningen efteråt. Femtespåret är inte optimalt men normalt sett är han travsäker och den långa distansen är ett plus eftersom han är stark. Jag håller den här hästen högt och han har gjort bra lopp varje gång. Eventuellt kan det bli barfota runt om för första gången. Barfota fram eller barfota runt om och eventuellt Timos eget huvudlag, ett tre fjärdedels helstängt huvudlag.
Casanova Boko (V75-3) var mycket bra i årsdebuten, nästan lite överraskande bra, med tanke på att han mest hade gått styrketräning och inte alls var vässad på något sätt. Därför borde han gå mycket framåt med den genomköraren i kroppen och det känns i jobben efteråt som att han har tagit loppet på rätt sätt. Det är en häst som är under kraftig utveckling och han har utvecklats mycket sedan i fjol. Han har ett bra läge här och är snabb ut. Den korta distansen passar bra och jag är optimist, trots att han möter äldre hästar som är mer rutinerade. Skor runt om och öppet huvudlag.
Caddie Geisha (V75-5) är fint i ordning och hon gick bra som tvåa i Visby senast. Banan var dålig då så vi fick köra med skor men jag tycker att hästen gör det bra nästan varje gång. Hon har haft mycket otur i loppen tidigare och näst senast satt hon fast för länge och fick aldrig chansen. Nu har hon ett fint läge och kan öppna bra och eventuellt blir det barfota runt om den här gången. Eventuellt barfota runt om och öppet huvudlag.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJätteskräll på V86
Nästa artikelInför EXTRA V75: Fascination i toppform inför Stochampionatet