Inför V75: Iceland – fortfarande nummer ett

213

iceland_no1

På lördag gör en av travets största stjärnor årsdebut i V75.
Då går startskottet för ännu en säsong i den övre eliten för 2010 års elitloppsvinnare Iceland.
Som fortfarande är nummer ett i Stefan ”Tarzan” Melanders stall.
– Har man kutat in nästan tio miljoner och vunnit Elitloppet är man ganska outstanding, säger Solvallatränaren.
Iceland (V75-7) har hunnit bli nio år gammal. I hans digra meritlista finns segrar i Jubileumspokalen (2009), Elitloppet (2010), och Jämtlands Stora Pris (2011). Sin bästa säsong hittills hade han 2010 då siffran i vinstkolumnen stannade på nästan fyra miljoner kronor insprunget. 2009 och 2011 uppgick den siffran till två miljoner. Mot den bakgrunden hade hästen ett mellanår i fjol när han ”bara” sprang in 500 000 kronor. Då uteblev storloppstitlarna och redan efter Färjestads Jubileumslopp i juni rundade han av säsongen.
– Han hade startat kontinuerligt en längre tid så när han touchade i ett ben valde vi att låta honom ta igen sig ett tag. Sedan skulle han starta i oktober, november men då gjorde han sig lite illa igen och det tog lite tid, men vi har inte heller haft bråttom med honom, säger Stefan Melander.
Hur känns han för dagen?
– Han känns jättefin, annars skulle jag inte anmäla och starta, men han är säkert ”rostig” och behöver gå lite lopp för att komma igång.

Spelarna ska vara försiktiga
Det är ingen enkelt uppgift som Iceland har framför sig i lördagens V75:a på Solvalla. Visserligen har han över 2 600 meter på sig men det är aldrig lätt att ta in 40 meters tillägg.
– Hästar i eliten är ganska utestängda. Det finns nästan inga lopp som passar. Men nu får han gå ut här och prova.
Hur ser du på uppgiften?
– Det är väldigt svårbedömt. Han går över alla distanser så det är jag inte orolig över, men från 40 meters tillägg och med tanke på att han behöver lopp ska spelarna vara väldigt försiktiga. Det gäller alltid mina hästar när de har varit borta. De är vältränade men det brukar fattas fart i dem.
Vilka förhoppningar har du på honom inför säsongen?
– Han början bli ganska gammal men det är ingenting man märker på honom. Han tycker fortfarande att allt är roligt och han tycker att det är kul att träna. Jag var väldigt nöjd med honom i fjol ända fram till uppehållet och det ska bli kul att börja tävla med honom igen. Nu är det ett nytt år och vi får se hur han står sig när han har startat på lite.

Stallkamraten kan bli svårfångad
Det skulle knappast förvåna någon om Iceland finns med i startlistan till Elitloppet i maj, men att han ska vara en vinnare redan på lördag tycks alltså långsökt. Kanske blir det istället stallkamraten Royal Peak som tar hem loppet. Han vann på Solvalla så sent som i onsdags.
– Han är väldigt bra i ordning men voltstart och spår fyra är svårbedömt. Han har nästan bara startat med bil tidigare. Om han sköter sig tror jag att han är vår bästa chans i omgången. Han håller inte undan 40 meter för en Iceland i form men som det ser ut nu är han nog före Iceland i mål.

Melander om sina övriga V75-hästar:
Indescribable (V75-1) känns jättefin men är beroende av att det blir bra tempo. Senast var det lågt tempo och då kom hon bort. Hon kan göra mycket själv i loppen men nu har hon kommit upp i hög klass och kan inte gå allt för tidigt. Jag tror att hon får svårt att slå Daniel Redéns häst (Twigs Tiffany).
Foot On The Gas (V75-5) nöter på bra. Han är inte speciellt bra från start men från det här läget kanske han komma iväg lite snabbare. Han kanske han vara trea, fyra om han kommer till i loppet.
So Here I Am (V75-6) är väldigt startsnabb men får ofta dåliga lägen. Jag tror att hon får svårt den här gången.

Ola Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.