Inför V86: Samuelsson återvänder till "sitt" Valla

209

samuel_ola_solvalla

Ola Samuelsson säger att han är född ”700 meter kvar” på Valla.
Barndomshemmet där han växte upp låg i alla fall nära Solvallas bortre långsida.
I veckan återvänder han tillfälligt till sin gamla hemmabana efter två år i exilen för att försöka röra om i grytan i onsdagens V86-jackpot.
– När man tror sig ha hästar som duger på Valla känns det trevligt att vara på plats.
Ola Samuelsson var länge synonym med Solvalla men ändrade helt kurs i livet våren 2011 då han flyttade till Skåne och började jobba åt Lutfi Kolgjini.
Sedan mars i fjol är han sin egen igen. På samma ställe. Som egen tränare är basen fortfarande Lutfi Kolgjinis träningsanläggning Vomb.
Till onsdagens tävlingar på Solvalla har han anmält två hästar. Många undrar om en flytt tillbaka till Stockholm kan vara nära förestående…
– Jag har min fru och barnen kvar i Stockholm och det är klart att det inte alltid känns optimalt. Men man får göra det bästa av det. Nu har jag hållit på i ett år själv och varit nere i Skåne i två år. Det går ganska bra. Så just nu finns faktiskt ingen bra anledning till varför jag skulle ge mig iväg härifrån, säger Ola Samuelsson, uppvuxen i Duvbo med utsikt över Solvalla.
Stallformen är hyfsad säger han. 27 hästar finns på träningslistan där en av de bättre är fyraåriga stoet Prowess Kronos som radar upp segrar.
Prowess Kronos startar i ett fyraåringslopp för ston på V86 – en omgång som kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem tio miljoner kronor bara på åtta rätt.

Jagar femte raka
Stoet har gjort åtta starter för Ola Samuelsson och vunnit sex av dessa. På onsdag jagar hon femte raka segern i V86-2.
– Det blev ett elftespår bakom bilen och det går inte att begära att hon bara ska ”blåsa dem” från det läget. Däremot tror jag säkert att jag har häst som matchar de bästa i loppet, men det måste klaffa lite extra med sådana här lägen.
Annars handlar det om en dam som ofta fått gå lite repor i spåren. Prowess Kronos har visat att hon klarar tuffa upplägg.
– Hon har varit igång i vinter och levererat. Hon har varit bra men samtidigt har hon inte stött på sådana här hästar. Läget är därför lite tjurigt läge just när hon får smaka på det värsta motståndet hittills. Så spåret gör att det inte ser så jävla ljust ut. Men hon är rejäl och klarar lite om det skulle bli tempo. Hon går som vanligt med skor runt om, säger Ola Samuelsson.
Har du några drömmar om stora lopp i sommar med Prowess Kronos?
– Det törs jag inte spekulera i. Jag tycker i alla fall att jag har en bra ”potentialhäst” med bra utveckling i. Så jag hoppas och tror att hon ska närma sig kulltoppen med tiden.
Orange Kronos (med samma ägare som Prowess Kronos) startar i stoloppet som går som V86:ans sjätte avdelning. Hon är inte lika segerrik som sin reskamrat.
– Nej, men Orange Kronos är i alla fall talangfull så det räcker. Men eftersom hon inte tål att träna fullt ut, har utvecklingen inte blivit riktigt som vi hoppas på. Men även hon vinner lopp då och då och går bra.
Startsnabb är hon och har visat prov på ganska god form. Seger från ledningen näst senast på Jägersro.
– Då var hon fin som fan. Sedan blev det kladdig bana i finalen av Golden Cup i Köpenhamn och en massa materialfel och strul innan de kom iväg. Så där yrade bort lite kraft före start. Hon var okej, inte mer. Men det fanns lite orsaker till det. Hon är ganska kvick iväg från början och lättplacerad så 1640 meter passar bra. Men nu är det årsdebut och Solvalla-konkurrens och är hon bland de tre är jag skitnöjd.
Vad säger du till spelarna om chanserna?
– Båda mina hästar kan vara med i matchen –  men de måste ha mycket klaff på vägen.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.