Inför V75: Ingen Ågren inför spåret

249

ingenagren

Efter fem raka segrar i övertygande stil kom nitlotten i spårtombolan.
Center Min fick det ”sämsta spåret” i sin debut i V75 på lördag.
En deppande tränare?
– Inte alls. Hästen är stark och jag är trots allt ganska nöjd med läget. För oss fanns det sämre spår, säger hemmatränaren Micael Ågren inför starten i klass II på Umåker.

Micael Ågren håller på att kränga på sig dressen utanför stallet när vi anländer. Stallet är beläget inne på Umåker och för dagen har han nio hästar på träningslistan.
En liten tränare som mått bra av att ha lyckats bygga ett fint litet ”staket” (fem ettor i programmet) lagom till banans V75-dag.
– Det har varit en del uppmärksamhet och det är klart att ”Centerns” framgångar betyder hur mycket som helst. Han har nästan varit helt obrukad vid sina segrar och vunnit överlägset och det har skrivits en del, både i Sverige och i Norge. Efter den här helgen får jag in två hästar i träning från Norge. Allt är Centerns förtjänst, säger han.
Det norska intresset kommer sig av att den femårige valacken Center Min är norskägd. Den 19-åriga ägarinnan Benedicte Andreassen kommer från Bodö i norra Norge och fick tips om Micael Ågren när hon behövde lämna bort familjens häst för att studera i USA.
Det här var i augusti i fjol och Center Min hade gjort två starter och vunnit en för familjen Andreassen. Micael Ågren, duktig på problemhästar, fick ta över och sedan dess är hästen obesegrad.
– Han har problem med sina ben men det har vi inte märkt något av sedan han kom. Det gäller att ta det lite lugnt bara. Han går med PG-skor i träningen, ett slags gummibeklädda och dämpande skor för att det ska bli skonsammare. I loppen har han järnskor runt om.

Hemmaplan ett plus
Han tar med sig en grimma från stallväggen och börjar gå i riktning mot hagen där Center Min står.
Tränare och häst ska förevigas när de bekantar sig med en nummerbricka med en tolva på.
– Han står alltid i samma hörn på hagen, Centern. Han är så cool. Fast dålig på att resa eftersom han inte dricker när han är ute. Därför är det ett stort plus att han har hemmaplan på lördag.
En seger eller andraplats i V75:ans femte avdelning skulle innebära att duon är klara för V75-finalerna på Solvalla under elitloppshelgen. Men dit vill han inte just på grund av hästens svårigheter med vätskeintaget.
– Det finns fina V65- och V75-lopp här uppe som vi kan vara med i istället.

Nöjd med läget
Normalt vinns inte allt för många travlopp från tolftespår. Men i den näst senaste starten hade Center Min just ett sådant läge i Boden. Och vann. Enkelt.
Femåringen var överlägsen efter att ha svept sina motståndare på den sista bortre långsidan.
– Jag är medveten om att V75 är något helt annat än ett lunchlopp i Boden. Men det är lång distans och jag är trots allt ganska nöjd med läget. Spår ett hade nog varit sämre eftersom han inte är så snabb ut den första biten.
Enligt Micael Ågren hade spåren sex, sju och åtta definitivt ha varit sämre utgångslägen för Center Min.
– Vi lär ha blivit utsvarade och riskerat tredjespår i första kurvan. Jag hade fått ta upp och backa mig sist och tvingats göra mycket i onödan. Nu sitter vi redan där bak. Har vi bara lite tur behöver det inte bli så dåligt när startrusningen lagt sig. Men det krävs ju tempo förstås. Kanske väljer jag att gå fram tidigt om det inte blir körning
Att Centern har kapacitet för att vinna tvivlar han inte på.
– Det är en bra häst som visat både styrka och speed. Att han kunde gå 1.14,8 med brodd i skorna i fem minusgrader som senast och vara helt ensam till slut visar en del. Jag hoppas att han får vara frisk. I så fall är jag inte främmande för att han kanske kan vara uppe i brons eller silver vid den här tiden nästa år.
Ingen ”Ågren” alls då inför lördagen?
– Du det där skämtet har jag hört sedan jag var liten, säger Ågren och ler snett.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.