Nurmos Elitloppshopp årsdebuterar

181

nurmelit

Solvallatränaren Timo Nurmos har höga tankar om Amaru Boko.
Målet är Elitloppet.
Och biljetten dit går via årsdebut i Finlandia-Ajo.

I december vann Amaru Boko gulddivisionen på V75 – en fantastiskt stark prestation av den då blott fyraårige travtalangen.
Nu är hingsten fem år och gör årsdebut i tuffast tänkbara konkurrens i miljonloppet Finlandia-Ajo.
– Det är förstås tufft att möta Europas bästa häst, Rapide Lebel, direkt så här efter uppehållet samtidigt som den hästen har tävlingsform, säger Timo Nurmos och fortsätter:
– Men det finns inga lätta lopp i den här klassen och det finns inte så många lopp att välja på. Det finns inte så många starttillfällen och det är ont om lopp för hästarna i eliten just nu.

Sprang 1.10-tid i Sprintermästaren
Amaru Boko tog det definitiva klivit upp i årgångstoppen när han vann långa E3 i juli 2010 på svenskt rekord, 1.12,9 över 2140 meter, autostart. En skada satte sedan stopp för treårssäsongen. Han kom tillbaka starkt som fyraåring med seger på utmärkta 1.10,5 i försöket till Sprintermästaren och en tredjeplats i finalen. Han matchades därefter mot Svenskt Travderby där det blev vinst i försöket och en fjärdeplats i finalen som vanns av stallkamraten Beau Mec. Det blev sedan även seger i uttagningsloppet till Europaderbyt, men galopp i finalen i Schweiz.

Siktar mot Elitloppet
Timo Nurmos har ett tydligt mål med säsongen och siktar på Solvalla sista söndagen i maj för sin dubbelmiljonär.
– Han var fräsch och fin när han gick till vintervila och har sedan tränat på kontinuerligt i vinter och under våren. Det har inte varit några konstigheter och hästen har känts stark och bra hela tiden. Allt har gått enligt planerna och han är väl förberedd. Vi har hela tiden haft Elitloppet i sikte och nu är det dags att börja starta.
Amaru Boko körs som vanligt av Jorma Kontio och ekipaget lottades till ett bra läge i ”Finlands elitlopp” och startar från spår två bakom bilen.
– Läget är bra och han är snabb ut och det ska bli spännande att se var han står någonstans, säger Timo Nurmos som via sin hemsida även meddelar att hästen går barfota runt om och med öppet huvudlag.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.