Inför V75: Ingen vinner oftare än Berglund

86

inför v75 ingen vinner oftare än berglund

Han har högst segerprocent i landet det senaste decenniet.
Men på V75 har Oscar Berglund inte lyckats dominera på samma sätt.
– Det är något fruktansvärt tufft på lördagar. Det är klart att jag önskat att vi vunnit oftare, men det gör nog alla som håller på med trav, berättar Berglund inför veckans omgång på Bergsåker där han startar tre hästar.

I vardagstravet är Oscar Berglund en maktfaktor var han än dyker upp.
Faktum är att ingen i landet kan visa upp samma segerprocent som Östersundstränaren.
Sedan starten 2013 har Berglund enligt databasen travfakta.se segrat i 155 av 563 lopp på svensk mark.
Det ger en segerprocent på 28, något ingen annan tränare med minst 500 starter sedan dess kan matcha.
Närmast följande är Petri Puro (26 i segerprocent), Timo Nurmos (25) och Daniel Wäjersten och Daniel Redén (båda på 24).
Ingen dålig lista att placera sig främst på.
Men när det kommer till V75 är Berglund ”en i mängden” med 11 i segerprocent.
Ändå betydligt bättre än vad han själv tror när han får frågan om hur ofta han vunnit i travets elitserie.
– Oj, där ligger väl segerprocenten på fem, eller kanske tre, blir det spontana svaret.
Många tränare skulle förstås drömma om att vinna mer än snittet när de startar på V75, men är man segervanast i landet så är seger i var nionde start inget att skryta med.
Och skryta är något som Berglund aktar sig noga för.
Istället lyckas han trots sina enorma framgångar hålla en ödmjuk framtoning.
– Jag har lärt mig att det ska klaffa något fruktansvärt för att vinna på V75. Man vill förstås att hästarna ska duga varje gång man är med och jag hade önskat att det händer oftare, men det är inte lätt. Först måste man ha en riktigt bra häst, sedan en riktigt bra kusk, och sedan ska allting stämma på vägen.

Bäst utan bakskor över medeldistans
När det kommer till att se sina egna styrkor och svagheter är Berglund desto mer pricksäker.
Vi testade några frågor för att se om han har koll på hur han når sina framgångar.
Vilken årstid tror du att du har högst segerprocent?
– Det är nog på högsommaren skulle jag tro, mitt på året.
Svar: Berglund har högst segerprocent på hösten (32), följt av sommaren (29), våren (25) och vintern (23).
Kommentar: – Ja, det är nog logiskt ändå och har säkert att göra med att vi har lite längre vintrar här. Det gör att det dröjer lite längre innan jag kan årsdebutera hästarna och då kommer den riktiga formen lite senare. Att jag har lägst segerprocent på vintern är naturligt eftersom jag hatar att starta mina hästar på brodd.
Vilken distans tror du att du har högst segerprocent på?
– Jag gissar på medeldistans och längre.
Svar: Berglund har högst segerprocent på medeldistans (30), betydligt bättre än på kort- och lång distans där han har 23.
Kommentar: – Allmänt gillar jag längre lopp. Över 1 600 meter är man så sårbar om man får ett dåligt läge. Men varför det är just medeldistans och inte längre distanser har jag inget bra svar på. Jag tränar för att ha mina hästar starka och uthålliga, så att de ska tåla tuffa lopp. Men det gör förmodligen alla travtränare.
Vilken balans tror du att du har högst segerprocent med?
– Det är garanterat barfota bak. Jag har många rulliga hästar som kommer och går. Jag gillar att ha vikt fram eftersom motorn sitter där bak.
Svar: Berglund har 40 i segerprocent med hästar som tävlar barfota bak, att jämföra med den näst bästa balansen skor runt om där han har 26.
Kommentar: – Det var precis det jag kunde tänka mig. Jag tror att travtränare generellt väljer att ha rulliga hästar jämfört med de som är trånga i gången och behöver springa barfota fram, då har de ofta en trasslig aktion. De som har nära till passgång har ofta högre kapacitet.

Optimal distans och balans
På lördag startar Berglund tre hästar inom V75.
9 Dwayne Zet (V75-1) avrundade fjolåret med att vinna Sylvesterloppet med över en halv miljon kronor i förstapris. Senast återkom han efter tävlingsfrånvaro och spurtade in som trea. Hästen är anmäld barfota bak och tävlar över medeldistans, alltså bästa möjliga förutsättningar för en Berglund-häst.
Det här säger tränaren inför loppet:
– Jag var toppnöjd med hur han gick över mål i årsdebuten. Däremot var uppträdandet i loppet ett stort frågetecken. Han tog inte tag i bettet förrän sista 400 meterna, innan dess sprang han bara och frihjulade och det är ett uppträdande jag aldrig sett hos hästen förut. Jag gillar inte bortförklaringar, men det jag kan tänka mig är att det berodde på att det blev en återkallad start på grund av att startbilens vinge slog i huvudet på honom. Efter det blev han stressad och obekväm. Jag kan förstås inte säga säkert att det var orsaken, men det är den enda förklaring jag och Magnus (A Djuse) har. I träningen innan och efteråt har allt varit som vanligt och han var fantastiskt fin i dagens (måndagens) jobb. Som han kändes då borde formen vara lika bra på lördag som i sista starten i fjol. Han var även lite rullig senast så nu blir det skor fram, och som vi konstaterat är det inget minus. Det tycker jag heller inte att det är att han måste tävla med vanlig vagn, Magnus har sagt att han tycker att hästen slappnar av bättre då. Det är en riktigt bra häst som jag alltid tror på när han startar, samtidigt är motståndet väldigt tufft.

Helstängt och rycktussar
Nästa häst ut är 8 Firefoot (V75-4) som också köpts från Daniel Redén och är obesegrad i fyra starter i sin nya regi.
– Efter att jag körde honom första gången så sa jag till ägaren ”den här tar fem raka”. Det var mest på skämt, men nu har han tagit fyra så det är i alla fall nära. Men man ska komma ihåg att svårighetsgraden höjs betydligt på V75. Förutom att han möter mycket bättre hästar så har han även ett sämre startspår. Det kommer att krävas en rejäl nivåhöjning om han ska hävda sig, men hästen har gjort allting rätt hos oss och det finns inget som säger att han inte kan höja sig några snäpp. Dessutom kommer vi att byta från öppet till helstängt huvudlag och köra med rycktussar för första gången, vi har väntat med det till det här loppet och det borde ha stor effekt. Att hästen körts så offensivt är mer tillfälligheter, beroende på att han haft bra lägen och att Magnus har den stilen. Jag ger inga körorder, men ser fram emot den dagen hästen får springa i ryggar. Hemma tränar han alltid i rygg och det verkar han trivas med. Men samtidigt kan han öppna snabbare än visat så det skulle inte förvåna mig om Magnus väljer att prova från start. Men man måste vara ödmjuk från det här utgångsläget, jag är nöjd om han gör ett bra lopp, även om det bara skulle räcka till att vara trea-fyra.

Första barfota runt om
Sist ut är 11 No Limit Express (V75-7) som härdats i V75 under vintern med två andrapris runt årsskiftet och vann i övertygande stil utvändigt om ledaren i enklare omgivning senast.
– Det är ett riktigt råämne med fin stam och fin styrka. Men på lördag tycker jag kanske att han är ute på lite djupt vatten. Han är ny i klassen och så pass färsk i travlivet att jag inte kan ställa för höga krav den här gången. Samtidigt gör han alltid bra lopp och han kommer säkert att vara förbättrad gentemot senaste starten. Även han gick jobb idag (måndag) och skötaren var helnöjd så formen är inte sämre än då han tävlat på V75 tidigare. Det är bara den tuffare uppgiften som gör att jag ligger lite lägre med honom. Faktum är att han tappade en framsko i loppet senast, och det var en rätt så tung skor med sula och väldigt bra gjort att hålla ihop travet ändå. Det gör att jag tror att han ska fungera perfekt utan skor runt om och för hans del bör det vara en ganska stor växel eftersom han alltid tävlat tung balanserad fram. Hästen har fått tuffa lopp hela tiden och verkar gilla det, han gillar att svettas, men jag tror inte att han skulle missgynnas av att springa i ryggar. Det finns inget i träningen som talar för det i alla fall. Men som vanligt lägger Magnus upp det som han vill.
Hur ser du på hästarnas chanser totalt?
– No Limit Express är som sagt den jag har lite mindre förväntningar på den här gången, just för att han står hårt till i sitt lopp. De andra två ser det mer intressant ut för, men från svåra utgångslägen kan jag inte begära att de bara ska gå ut och vinna. Det jag är övertygad om är att alla mina tre kommer att bjuda på väldigt fina prestationer, sedan är det upp till andra att bedöma hur stor segerchansen är. Det finns dagar då jag åker hem besviken när jag varit segerlös, men det är ingen sådan dag på lördag. Jag vet hur tufft det är på V75, säger Oscar Berglund.

Föregående artikelV75 statistik: Jämförelse varmblod och kallblod
Nästa artikelV75 BERGSÅKER 2 APRIL 2022 – Tips + Nästagångare

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.