Inför V75 – Inte långt till jobbet på Lördag

134

Inför V75 - Inte långt till jobbet på Lördag

Toppkusken Kim Eriksson har inte långt till jobbet på lördag.
Han bor i ett hus alldeles vid banan och tar kuskdressen på axeln och kliver bara över innerplan för att komma till tävlingarna då V75 avgörs hemma på Mantorp.
Världsartisten Anna Mix i guld är en av tre chanser.

Kim Eriksson är en av de mestvinnande kuskarna i landet. I fjol skadade 34-åringen handen och förlorade en månad men belade ändå en tolfteplats i allsvenskan och fick sitt bästa år någonsin med 119 segrar och tolv miljoner kronor inkört.
Under elitloppshelgen på Solvalla fick han hålla till godo med hästar som stod i höga odds och på sju uppsittningar blev det två tredjeplatser som bäst fredag till lördag i Stockholm.
Bättre upp då på lördag då V75 avgörs hemma på Mantorptravet. Tre hästar och bäst chans till full pott i guldloppet med fransyskan Anna Mix.
Som det ser ut.
Kim Eriksson får man lyssna på mellan raderna sedan något år tillbaka eftersom han lagt av med att värdera hästarnas chanser i intervjuer.
– Ja, chanser har jag faktiskt slutat att uttala mig om. Däremot är hon jättehäftig och givetvis en världshäst som det alltid är extra kittlande att få köra. Hon verkar vara riktigt i toppform också, säger Mantorpkusken.
Eller kusk. Det går även att säga proffstränare om Eriksson. Han driver en egen tränarrörelse med fyra egenägda hästar tillsammans med sambon Jenny Malmqvist.
– Jenny jobbar deltid hos Stefan P Pettersson och vi jobbar tillsammans hemma. Vi har bara ostartade hästar, två tvååringar och lika många treåringar. Inspector Gadget är den av hästarna som börjar närma sig start. Han kvalade på ett okej sätt och har tränat förbättrat efter det.

Blickar ut över Mantorp
Ett litet hus alldeles vid banan och ett litet stall. Han tar ett kopp kaffe på verandan under intervjun på onsdagen och kan blicka ut över veckans V75-bana under tiden.
– Jag ser hur banpersonalen håller på och fixar och fejar inför lördagen just nu. Det är klart att det är ruskigt skönt när det är trav på hemmaplan med tanke på att jag verkligen har ett stenkast till banan.  Bokstavligt talat. Då sparar man tid i alla fall en dag i veckan. De här milen i bilen är inte så stimulerande alla gånger säger han.
På lördag spås 25 grader och strålande sol. Kim Eriksson tänker ändå göra som han gjort de senaste åren när det varit tävlingar på hemmabanan och byta om i kuskarnas omklädningsrum som alla andra.
– Tidigare klädde jag om hemma men jag slutade med det när det blev väderomslag en gång och jag stod på andra sidan i sommardress i ösregn. Då blev det ändå att springa över innerplan en gång till hem och hämta ombyte. Nu för tiden brukar jag försöka ta med mig väskan över med grejer så att man är förberedd på alla eventualiteter, säger han med ett skratt.

Kim Eriksson om chanserna på lördag – utan att värdera hästarna inbördes.

Anna Mix var än en gång så där dunderfin i Stoeliten i Örebro i den senaste starten. På bilder från Frankrike har vi annars sett en bångstyrig Anna Mix och tänkt att hon kanske inte vill tävla längre?
– Faktum är att jag inte märkt av någon tjurighet på det sättet. Det enda med henne några gånger har varit att hon varit lite sömning i något lopp, men i övrigt har hon varit väldigt skötsam och duktig varje gång jag har kört henne. Peppar, peppar visar hon ingenting av de där tendenserna hon kan ha nere på kontinenten. Anna verkar verkligen trivas med livet hos Sofia (Aronsson, Axevalla), säger han.
Det blev ett sjundespår på lördag men å andra sidan vägs det upp av lång distans så Anna Mix får tid att trampa igång.
– Ja, lång distans är något som bara är positivt för hennes del eftersom hon är urstark. Hon är dessutom hyggligt snabb. Något hon inte uppskattar är att springa sist i kön, hon har varit rätt så ointresserad de gånger jag har provat det upplägget, säger Kim Eriksson.
Du ger en hint om ett offensivt upplägg.
– Hon vill nog vara med och stångas längst framme för att vara som bäst.
Sofia Aronsson anlitar dig som kusk hela tiden. Timo Nurmos tar hjälp av dig då och då, exempelvis i vintras då du vann ett försök till Olympiatravet med Zenit Brick. På lördag kör du Linus Boy (V75-5) åt Nurmos, en häst du känner väl. 
– Han var jättebra senast efter ett tufft lopp i dödens då jag körde. Då gick han gick i närkamp med Angel Of Attack hela vägen som är en topphäst, särskilt i ledningen då. Gången innan var det ett försiktigt upplägg med lucka precis före mål då han blixtrade till. Han behärskar de flesta upplägg och verkar hålla bra form han också. En sympatisk häst att köra och en riktigt bra häst dessutom.
Stefan P Pettersson kör du en hel del åt. I klass I-försöket (V75-2) lottades fyraårige Yankee Boy till ett surt tolftespår bakom bilen. Tufft. 
– 1640 meter också. Början av juni med spår tolv över kort distans känns omöjligt…även om det brukar bita väldigt bra för honom i spurten. Frågan är var de andra är när det är dags för oss? Yankee Boy är en väldigt fin häst som det varit ojämn utdelning på tycker jag. Återigen riktigt bra då han var trea i ett Breeders´Crown-försök  senast och det var helkul att han var tillbaka. Så från ett bra läge hade det sett ut som en väldigt intressant uppgift den här gången, slutar Kim Eriksson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.