Inför V75: Inte störst men definitivt bäst och vackrast

158

Inte störst men definitivt bäst och vackrast

Hästskötaren Anna är sjökapten och ansluter i Stockholm.
Tränaren Catarina kommer från Umeå med hästar i lasten.
From The Mine är den rödbrunsprängde grållen som är med i lördagens V75-finaler för att än en gång visa sig bäst.
– Vi kallar oss för Stall Ödmjuk när vi är ute – för oss finns det ingen vackrare och bättre häst.

I maj 2012 föddes världens bästa häst i byn Ström en bit utanför Umeå.
För ägarfamiljen Moliis och delägaren och tränaren Catarina Norqvist finns åtminstone ingen bättre häst än From The Mine.
Den nu sjuårige valacken vann ett klass 1-lopp i rikstototon i Boden i fjol och imponerade i sitt försök till lördagens bronsfinal på Solvalla (V75-6) med en helgjuten insats i V75 på Solänget i den senaste starten i september.
Kusken Magnus A Djuse håller hästen högt och var mycket mån om att köra på styrka i loppet i Örnsköldsvik. Efter segern beskrev Djuse hästen som ”en kanon”.
– From The Mine imponerar faktiskt i varje lopp med Djuse och vi litar fullt ut på kusken igen. Det blev ett jättetufft läge, samma som förra gången, och det blir roligt att se hur Magnus löser det. Vi måste tro på lite chans igen. Både hästen och kusken är ju i knallform, säger Anna Moliis från ägarfamiljen.

Skötare på distans
33-åriga Anna Moliis är utbildad sjökapten och kör sightseeing med båt i Stockholm där hon också bor. Mamma Helena Moliis, pappa Sven-Olof och systern Matilda är ofta i stallet hos de delägda hästarna och Anna ansluter så ofta hon kan komma ifrån.
Hon är From The Mines skötare – på distans.
– Han är min bebis kan man säga. Jag bor ju i Stockholm men försöker åka upp så ofta jag hinner. Jag har ju ett sånt jobb där jag ibland har en vecka ledigt och då blir det ofta hästarna. Catarina är den som har hand om träningen och det dagliga men jag försöker hjälpa till med träningen så ofta jag kan. Mamma och pappa och Matilda är mycket delaktiga…men mest som morotsleverantörer då, säger Anna Moliis.

”Pussar på killarna”
Hon jobbar full vecka på båten i vattnen runt Stockholm. Sedan väntar Solvallas V75-finaler och start för både From The Mine och Coal Trader, en annan av familjens uppfödningar som går ut i styrkeprovet Walter Lundbergs Memorial, V75-4.
– Jag kör två sightseeing-varv med min båt på fredagen och sedan åker jag ut till Solvalla och pussar på killarna. Vi ska väl ut och köra dem lite grand efter resan också så att de får röra sig. Det blir en toppendag, och det blir ännu roligare på lördag, säger Anna.
Coal Trader jagar pengar och borde inte vara något för V75-spelarna. From The Mine däremot…en liten häst som kan visa sig störst igen.
– Han har en jättesnygg kombination av rött och grått i sig och är så vacker. På skämt brukar Catarina och jag kalla oss för ”Stall Ödmjuk” när vi är ute på tävlingar. För det är alltid våra som är finast, säger hon och skrattar.

Njuter av varje minut
För Catarina Norqvist är det andra året i rad med två egentränade hästar till start under Solvallas finalhelg i september.
– Att jag får göra om allt det här i år igen är helt galet som amatör! Jag älskar Solvalla, älskar mina hästar och även om jag är nervös så att jag håller på att spy när de tävlar har jag lovat mig själv att njuta av varje minut i helgen, säger Catarina Norqvist.
Hästtransporten med From The Mine och Coal Trader rullar in på Solvallas stallbacke redan under fredagsmorgonen.
– Coal Trader hänger med som moralisk kompass som jag brukar säga och jagar fina pengar i sitt lopp. From The Mine behöver sitt upplägg med resan ner för att kunna göra sitt bästa. Han tycker inte om att resa långt, om det är stress. Han har typ ADHD för hästar. Det här är en ganska speciell häst som är känslig för stämningar och sådana saker.  Han behöver få komma fram och få landa och få lite lugn och ro.
I loppen brukar From The Mine vara desto hårdare. Vilket kanske behövs mer än någonsin. Motståndet är tufft och spår sju bakom bilen drar ner chanserna i V75-6.
– Jag har valt att tänka att han var jävligt bra förra gången och att han är oöm för var han hamnar i loppen. Han känns också bättre i träningen nu än inför förra starten. Så jag litar totalt på Djuse att han ska fixa det här. Skulle det gå åt helsicke…kommer det fler lopp. Men i mitt huvud tänker jag att vi far ner för att slåss om segern, säger tränare Norqvist.
Fattas bara annat. Ägarkonstellationen Catarina Norqvist & Stall Grå HB har ju världens bästa häst.

Föregående artikelInför V75: Tränaren mycket nöjd med finska segermaskinen
Nästa artikelFinalisterna klara till Amatör-SM

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.