Inför V75: Tränaren mycket nöjd med finska segermaskinen

92

Tränaren mycket nöjd med finska segermaskinen

Finske derbyvinnaren Graceful Swamp har vunnit 28 av 34 lopp i karriären.
På lördag gör segermaskinen Sverige-debut.
– Jag tror väldigt mycket på min häst på lördag och tror att han vinner. Det är bara galopp emot, säger Erkki-Pekka Mäkinen.

Det är uttagningslopp till Europaderbyt som lockat Graceful Swamp till Solvalla och V75.
Den finske snackhästen har gjort det mesta rätt hittills och det ska förstås bli spännande att se hur han mäter sig mot internationellt motstånd.
Tränaren Erkki-Pekka Mäkinen är en profil och E-P, som han kallas, låter riktigt optimistisk i en Facebook-sändning från Vermo Areena där han intervjuas av sportchefen Miika Lähdeniemi.
– Han känns otroligt fin i träningen. Han är behandlad efter derbysegern då han inte var som bäst och fick ta det lugnt ett par veckor. Jag tänkte köra sex intervaller i det sista jobbet inför loppet men nöjde mig med fyra…han behövde inte mer, säger E-P.
Den fyraårige hingsten efter So Perfect och Zora Kemp har fått en genomgång hos veterinären inför resan till Sverige.
– Riina Rekilä har kollat igenom hästen för säkerhets skull och var väldigt nöjd.
Resan till Sverige är inte något som bekymrar tränaren.
– Vi åker färja under fredagen för att sedan övernatta på Solvalla, men detta oroar ingenting. Han reser alltid bra och gjort långresor inför tävling tidigare. Jag har aldrig varit med om en klokare häst, säger E-P.

Siktar mot Elitloppet
Graceful Swamp har lottats till spår 7 bakom bilen i V75-3. En nitlott med tanke på att endast sju hästar startar i loppet.
– Jag tror väldigt mycket på min häst på lördag och tror att han vinner. Det är bara galopp emot, man måste vara ödmjuk och tänka på att sånt kan hända. Loppet han gjorde efter galoppen i derbykvalet hade inte ens de äldre hästarna den dagen klarat av.
Andraplatsen i derbykvalet är enda plumpen i år för Graceful Swamp som alltså har tio segrar på elva starter som fyraåring. E-P håller förstås sin häst högt.
– Jag såg uttagningarna till Europaderbyt ifrån Vincennes. Självklart är det bra hästar som gått vidare, men jag är inte rädd för att möta någon av dem.
Erkki-Pekka Mäkinen har stora framtidsplaner för sin stjärna.
– Under mina 45 år i den här sporten så har jag aldrig varit i närheten av en sån här häst. Efter Europaderbyt så siktar vi mot Elitloppet och Prix d’Amerique och då kan det bli aktuellt att köra barfota. Till dess kommer han att fortsätta tävla med skor.

Föregående artikelTopptravaren Muscle Hustle död
Nästa artikelInför V75: Inte störst men definitivt bäst och vackrast

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.