Inför V75/Jackpot: ”Finns växlar kvar i barfota och jänkarvagn”

162

”Finns växlar kvar i barfota och jänkarvagn”

För ett år sedan drog Jasmine Ising, 29, igång som privattränare för stall Philip.
Starten har varit mycket lovande där stallets stjärna Green Mamba ha firat stora framgångar.
Efter den närmast osannolika insatsen vid senaste segern blir hästen storfavorit på V75.
– Man kan inte annat än tro på en väldigt bra chans, säger Jasmine Ising.

Lördagens V75-tävlingar avgörs på Färjestad och en tränare som kommer att hamna i fokus med sina hästar är Jasmine Ising. I februari förra året drog hon igång som privattränare för entreprenören Leif Bengtsson, stall Philip konsulting. Tillsammans med sambon Patrik Fernlund har hon de senaste åren fått förtroendet att handla ettåringar på unghästauktionerna och paret har nu 20 hästar i träning. De håller till på träningscampen Julmyra Horsecenter i Heby och inledningen på den här satsningen har minst sagt varit god. I fjol smög man igång lite försiktigt och det blev det sex segrar och i hälften av hästarnas 27 starter slutade med en plats bland de tre främsta. Det nya året har börjat ännu bättre med fyra segrar och tre andraplatser på elva starter. Det ger strålande 36 i segerprocent.
– Det känns otroligt skönt att det har börjat bra när man har fått en sådan här chans. Det är verkligen jätteroligt. Vi har mycket unghästar och det var många som bitvis var småförkylda i fjol men från november så vände det och därefter har det gått väldigt bra. Hästarna har hållit sig friska och vi har kunnat träna på hela tiden, säger Jasmine Ising.
– Även om vi har fina hästar att jobba med så finns det inga garantier i det här. Det är så mycket som krävs och det gäller att få rätt hästar, att de håller sig friska och kommer rätt på det och man ska ha tur med spårlottningen och i loppen. Det är många bitar och en enormt lång kedja för att det ska stämma och bli bra. Man får vara nöjd för varje start det går bra. Den statistiken som vi hittills har i år är inte realistiskt att den ska fortsätta vara så bra. Men man får njuta av framgångarna och hoppas att det håller i sig så länge som möjligt.

”Ester Wibb kan vara en årgångshäst”
Stallet består merparten av ännu så länge ostartade unghästar. Det är välstammade treåringar och tvååringar som är upptränade från grunden och som nu ska börja tävla i år. En treåring som redan har visat framfötterna är det lovande stoet Ester Wibb. Hon har tagit två segrar och en andraplats på fem starter och kan vara något för de riktigt stora loppen.
– Ester Wibb är en unghäst som vi har valt ut och format från början. Oskar J Andersson och hans familj har kört in henne och det är kul att han nu är med och kör henne i loppen. Hon har visat bra kvaliteter och ska eventuellt kunna vara en årgångshäst. Det känns som en häst som har i de loppen att göra i alla fall. Vi siktar på start i Margaretas Unghästserie den 28:e mars på Solvalla nästa gång, säger Jasmine.

”Det var helt sjukt – går inte att fatta”
Men stallets stora affischnamn hittills och som har blivit känd för den stora publiken är Green Mamba. Det sexåriga tyskfödda stoet köptes till stallet i fjol höstas och har gjort succé för sin nya tränare. Hon ståtar med tre raka segrar och framförallt senast imponerade hon kolossalt i V75 på Åby. Trots en galopp vid ingången till den första kurvan kom Green Mamba ikapp och blåste till konkurrenterna via en mäktig svepning över den sista bortre långsidan.
– Det var helt sjukt och går inte att fatta. Det var en osannolik prestation och det är inte ofta man ser en häst vinna på V75 med galopp överhuvudtaget. Hon tappade ju på tilläggshästarna och ändå sprang hon bara runt dom. Det var inte så att hon blev framdragen utan hon fick göra jobbet själv. Det var otroligt imponerande, säger Jasmine.
– Hon sprang och vinglade lite och kusken fick korrigera henne och när hon kom så långt ut i banan så vinglade hon till och råkade galoppera. Hästen känns inte alls osäker annars utan det var nog mer ett olycksfall i arbetet.
Vad har hästen gjort efter den starten?
– Hon fick en veckas semester och jag tyckte att hon behövde det. Sedan har hon tränat på som vanligt och känns exakt som hon har gjort hela tiden. Det är klart att det kan vara svårt att veta efter en veckas semester om hon har tappat något, men hon har gått så många jobb efter det och känns fin så jag tror inte det.

”Finns växlar kvar i barfota och jänkarvagn”
Green Mamba har sprungit in drygt 600 000 kronor och visat sådana kvaliteter att hon kan vara på väg rakt upp i Stoeliten framöver. Det ska sägas att hästen hade vunnit en hel del lopp även i tidigare regi, Victor Gentz, men hade inte fungerat i bakvarv i Tyskland och när Gentz skulle åka hem igen ville man sälja hästen när hon hade gått så bra. Tränare Ising kände direkt att det var något extra när hon körde ett jobb med Green Mamba första gången.
– När hon kom till oss så körde jag ett rundbanejobb med henne. Då sa jag att om den här hästen får vara frisk och fräsch så blir hon i alla fall miljonär. För hon kändes så bra och hade då tjänat 270 000 kronor. Nu har hon visat att hon har den kapaciteten som jag kände men sedan vet man ju inte, det är djur vi håller på med och allt kan hända.
– Det är en otroligt snäll och trevlig häst att ha att göra med på alla sätt och vis. Hon pullar inte bort några krafter i onödan och hon springer jäkligt fort den sista biten och är stark. Hon känns rätt komplett.
– Sedan finns det växlar kvar framöver med både barfota och jänkarvagn. Men vi väntar lite med det för jag tycker att på det som hon har visat ska hon kunna vara långt framme ändå på lördag.

Spikar på Fem tippar V75
Loppet som Jasmine Ising åsyftar är V75-2, ett försök i Diamantstoet, på Färjestad där Green Mamba startar från spår tre på 20 meters tillägg. Hon körs på nytt av Rikard N Skoglund och tränaren spikar sin häst i det officiella tipset Fem tippar V75. Det är för övrigt jackpot på V75 där en ensam vinnare kan ta hem 46 miljoner kronor, enbart på sju rätt.
– Man kan inte annat än tro på en väldigt bra chans med tanke på hur bra hon har varit. Sedan vet vi att det är djur vi har att göra med och det kan vara så att någon annan helt plötsligt kommer ut och är bättre. Hur stor favorit man än är så kan man förlora, menar Jasmine Ising.
– Det blir inga ändringar utan hon går exakt som senast i balans och utrustning.

”Kommer göra en riktigt bra prestation barfota”
Jasmine Ising har ytterligare en häst till start i V75 och det är Star Costashorta som har fått ett bra läge med spår fyra bakom bilen.
– Star Costashorta (V75-7) tror jag kommer att göra ett väldigt bra lopp. Han har tävlat på här i vinter med skor och gjort det bra utan att få sätta pricken över i:et. Att han nu ska göra det i V75 är kanske lite långsökt men de som har haft hästen tidigare säger att han inte går någonting med skor. Men jag tycker att han har gjort det bra, utan det där lilla extra. Känslan är att han har toppform och jag hoppas att vi kan rycka skorna på lördag för då tror jag att han kommer att göra en riktigt bra prestation. Sedan hur långt han räcker i det här gänget är svårt att säga.
– Han har haft dåliga lägen på slutet och fått lägga mycket kraft för att komma till i början och nu har han ett bra spår och det är kul när man ska ut i V75. Jag tycker att han ska vara rankad fyra eller femma och jag tror att han kan vara på plats från ledningen eller rygg på ledaren. Vi har inte riktigt bestämt taktiken ännu om vi ska köra i ledningen eller släppa. Vi kommer inte att släppa till vem som helst för han har bäst statistik från ledningen. Det blir jänkarvagn som vanligt och ett open eye-huvudlag den här gången. Jag har tyckt några gånger när han har gått med helstängt att han har släppt förbi sig dem på upploppet och tänker att nu med hål i så kan man spekulera i att han kan ta i lite mer. Senast hade han norskt huvudlag men ena skygglappen åkte ner på ena sidan och i och med det så börjar hästen att springa snett. Därför ryckte Patrik ner även den andra skygglappen så att det blev ett helstängt istället för att hästen ska springa och titta på den ena skygglappen. Då blev han lite för vass och tog det som en signal att nu springer vi och tog i lite onödigt mycket. Om det gjorde att han förlorade loppet vet jag inte men han blev lite för vass, säger Jasmine Ising som går en mycket spännande säsong till mötes för sig och sitt team på Julmyra.

Föregående artikelRekord för Goop under vintermeetinget
Nästa artikelInför Grand Slam 75: Söderholm kör mot 2000 segrar

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.