Inför V75 (jackpot): Fortfarande kapabel så det räcker

130

inför v75® (jackpot) fortfarande kapabel så det räcker

Aetos Kronos är segerlös sedan han i höstas kom tillbaka efter en misslyckad veterinärbehandling.
Men i lördagens jackpotkryddade V75® på hemmaplan är han ett hett segerbud i högsta klassen.
– Han är inte hästen han var tidigare men han är fortfarande kapabel att vinna en gulddivision, säger topptravarens tränare Jerry Riordan.

Aetos Kronos (V75-3) kom närmast från seger i Jubileumspokalen och en andraplats i EM för femåringar när en veterinärbehandling gick fel hösten 2021. Efter ett rutinbesök där hästen fick antiinflammatoriskt medel uppstod komplikationer och han blev delvis förlamad i huvudet och fick problem med att andas med ena näsborren. Nu är sjuåringen frisk och har sedan återkomsten på tävlingsbanan gjort fem starter. De tre senaste i gulddivisionen och där har han skurit mållinjen som sjua, tvåa och trea.
– Han mår bra, känns bra och är glad. Fysiskt är han inte riktigt samma häst som tidigare och mentalt är han kanske lite mer av en äldre hingst, kanske inte helt övertygad om att ge allt. Men som jag har sagt många gånger, han har gjort sig förtjänt av att göra som han vill, säger Jerry Riordan.
Den här gången är det 1 640 meter som gäller och till skillnad från de tre senaste starterna ska hästen tävla med en så kallad amerikansk sulky. Dessutom är Magnus A Djuse tillbaka i sulkyn för första gången sedan det ofrivilliga tävlingsuppehållet.
– Nu blir det amerikansk sulky och innerspår och även om alla som har kört honom har gjort det bra verkar det som att det har gett lite extra när Magnus har suttit i sulkyn. Det blir intressant, säger Jerry Riordan och tar en konstpaus innan han fortsätter:
– Jag tror att hästen kommer att tävla bra. I sina senaste lopp har han fått göra mycket jobb och han hade kunnat vinna med andra resor. Han är inte hästen han var tidigare men han är fortfarande kapabel att vinna en gulddivision.

Svårt utmana storfavoriten
Jerry Riordan tar ut ytterligare fem hästar inom ramen för V75 hemma på Halmstadtravet. Det ligger jackpotmiljoner i potten och blir man ensam om att pricka in sju rätt beräknas belöningen uppgå till 44 miljoner kronor. Skulle Capriccio d’Amore (V75-1) skrälla i den inledande avdelningen och sänka omgångens största favorit Con Crowe, skulle utdelningen dra i höjden per omgående.
– Spår tolv över den här distansen (2 640 meter) kan vara bra för honom. Han har haft problem med galopper från låga nummer bakom bilen. Senast hade han innerspår och då dövade vi ner honom så mycket vi kunde. Med det här startnumret kommer det inte vara några sådana problem och vi kan gå tillbaka till de vanliga rycktussarna. Så han kommer vara mer alert och distansen passar honom, säger Jerry Riordan.
Att hästen kan räcka ända till seger tror emellertid inte hans tränare.
– Jag förväntar mig en bra insats av honom. Han är en stor och stark häst som jag tror att vi kommer få se i V75 under en lång tid framöver. Men jag säger inte att han kommer att vinna det här loppet. Jag tror inte att han kan slå Con Crowe.
Inte heller Lucifer Boko (V75-5) tillmäts någon reell segerchans av sin tränare.
– Jag tror att Gustav (Johansson) är reda att vinna men jag är inte lika säker på Lucifer. Han har ett dåligt startspår i en tuff klass och jag skulle inte använda honom som spik.

”Tror definitivt att han är med bland de tre”
I den näst sista avdelningen selar Jerry Riordan ut två hästar, Silvertail på startvolten och Sanibel med 20 meters tillägg.
– Sanibel har de bättre resultaten på sistone men det tror jag beror mycket på att Victor (Rosleff) har gett henne perfekta resor. Så jag tror att hennes form inte är riktigt så bra som den ser ut på pappret. Hästen är bra men det ser nog lite bättre ut än det egentligen är.
– Silvertail har tävlat bra och Dwight Pieters är en händig kille i volten. Från innerspåret tror jag att hästen kan göra det riktigt bra, ta ledningen och göra ett riktigt bra lopp.
Sist men inte minst ska Lorenzo Boko (V75-7) försvara Riordan-stallets färger.
– Han är en typisk fransk häst som hela tiden blir bättre. Han kan öppna men verkar tävla lite bättre bakifrån än i ledningen, även om han är helt okej i ledningen. Det är några bra hästar med i loppet men den här hästen gör oss aldrig besviken och jag tror definitivt att han är med bland de tre främsta om han inte har otur.

Föregående artikel50 år sedan Tarzan plåtade sitt första Prix d’Amerique
Nästa artikelPrix d’Amerique-favorit – men en knapp sådan

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.