50 år sedan Tarzan plåtade sitt första Prix d’Amerique

155

50 år sedan tarzan plåtade sitt första prix d'amerique

1973 såg Stefan ”Tarzan” Melander sitt första Prix d’Amerique på plats,
Med kameran i näven som ung fotolärling,
– Det är inte klokt att det är 50 år sedan – jag åker ner i år också och tar några bilder, säger Solvallatränaren som vann loppet 2006 med Gigant Neo.

Sundbyskolan ligger nära Solvalla och Melander hade tidigt koll på att det var där Sören Nordin, Stig H Johansson Berndt Lindstedt och Håkan Wallner höll till.
Stefan Melander var bara skolpojke när han i slutet av 1960-talet började bekanta sig med hästarna på Solvalla och tränarlegendaren Håkan Wallner kläckte smeknamnet Tarzan som följt honom hela livet.
Den rödhårige unge mannen fick tidigt prova på som fotograf hos Einar Andersson och svingade sig mellan kamerauppdragen och livet på stallbacken.
– Wallner var ju överlägsen. Berndt också. För att inte tala om Einar som är min grund till nästan allt inom travet, säger Stefan ”Tarzan” Melander när vi ringer honom på onsdagen i Prix d’Amerique-veckan.
En biljett är bokad. Torsdag flyger han ner till Paris för loppet han såg första gången på plats 1973.
I år blir det ett jubileumsår för Tarzan. 50-årsjubileum med Prix d’Amerique.
– Fast det går bort något coronaår och några när man varit hemma och jobbat. Men åtminstone 40-45 år på plats då. Jag har inte bränt mer. Sedan är det ju så att man ser loppet lika bra i datorn, säger Stefan Melander.
1995 vann han VM-loppet i New York som kusk med His Majesty. Melander har också vunnit dubbla upplagor av Elitloppet som tränare (Iceland och Nuncio). Och alltså en upplaga av Prix d’Amerique, den med Gigant Neo.
– Det är ganska bra meriter! skrockar han.

Lärde skolkompisarna om trav
Under åren har han kunnat skaffa sig en gård i franska Normandie och ett otal fina kameror.
Intresset för hästar och fotografering kom tidigt.
För att få ledigt från skolan villkorades att den unge eleven skulle hålla föredrag och skriva något om travsporten.
– Jag skolkade faktiskt aldrig när jag åkte på trav. I stället fick jag köra lite föredrag om travsporten för tjejerna och killarna i skolan. Annars fick man inte ledigt.

”Lirade några tior”
1973 var han 15 år och hade samlat ihop till resan. Den store vinnaren det året var svensk, Dart Hanover med Berndt Lindstedt i sulkyn. ”Osten” Lindstedts hästar hade Melander hjälpt till med och Dart Hanover var stjärnan i stallet.
Hästen från Solvalla gav 40 gånger i vinnarodds.
– Jag minns det loppet som i går och visst hade jag lirat några tior på Dart Hanover.
Sören Nordin hade vunnit loppet med Scotch Fez redan 1950.
Efter Berndt Lindstedts triumf 1973 dröjde det ända till 1993 för nästa svenska triumf då Stig H Johansson vann med Queen L, två år senare skrällde Helen A Johansson med Ina Scot.
2006 tog ytterligare en svensk hem storloppet i Paris.
– Då var det jag som vann med Gigant Neo. Dominik Locqueneux körde. Gigant Neo hade då hunnit med att vara trea och tvåa i loppet. Året han vann var Jag de Bellouet förre honom i mål men diskades för doping. Så vi vann inte på banan om man säger. Christophe Gallier, tränaren, blev så sur att han vägrade lämna ifrån sig hederspriserna och har fortfarande inte gjort det. Jag träffade honom en gång och var på honom om det där med priserna. Jag hade fått prispengarna så han och det tyckte han räckte för mig! säger Melander och skrattar,

Håller Redén som en outsider
Efter Stefan Hultman och Örjan Kihlströms triumf med Maharajah 2014 har Björn Goop vunnit Prix d’Amerique tre gånger. 2018 med Timo Nurmos Readly Expres och 2020 och 2021 med fransktränade Face Time Bourbon.
Kan det bli svenskt i topp i år?
– Vi får väl hålla på alla tre svensktränade som är med. Men jag tycker att det lutar åt franskt även i år. Jag har alltid hävdat att yngre hästar spöar äldre och Idao de Tillard är en sån undantagshäst. Thierry Duvaldestin en otrolig travtränare. Letar man vidare är det kraftig varning för Horsy Dream.
Daniel Redén åkte moped ut till Melander i Enköping när han var i tonåren för att få köra häst och var lärling i stallet under många år.
– Daniel är ju ruggig på att träna och har lyckats förr med hästar som han gått ut direkt efter uppehåll och vunnit med. Don Fanucci Zet är en outsider.
Stefan Melander har inga hästar med i år under den stora travhelgen i Paris.
– Jag kommer att gå runt och surra och ta lite bilder. Fotografering är mitt stora intresse även om jag knappt hunnit med det på slutet. Under de senaste 10-15 åren har jag bara fotat Prix d’Amerique och Elitloppet.

Föregående artikelV75 Tips + UNIK STATISTIK inför HALMSTAD
Nästa artikelInför V75 (jackpot): Fortfarande kapabel så det räcker

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.