Inför V75/jackpot (lördag): Med första storloppstiteln inom räckhåll

44

Inför V75/jackpot (lördag): Med första storloppstiteln inom räckhåll

Hans hästar vinner mer än var femte start.
Men den där riktiga storsegern saknas än så länge på meritlistan.
På lördag kan den komma i E3-finalen för ston på Gävletravet.
– Det är väl hjärtat i hela travsporten att man vill lyckas med en sådan resa, säger Oskar J Andersson.

Efter flera år som försteman hos stortränaren Jörgen Westholm drog Oskar J Andersson igång en egen tränarverkasamhet våren 2019. I dag finns 52 hästar på träningslistan och resultaten talar sitt tydliga språk. Stallets hästar vinner mer än var femte start och slutar på pallen varannan gång de äntrar tävlingsbanan.
– Det klart att det är jättebra statistik som vi är väldigt nöjda med. Vi försöker ha hästarna i fin ordning när de kommer ut och startar och hela gänget runt omkring gör ett bra jobb och ser till att de är det, säger Rommetränaren.

Bästa tänkbara försökslopp
Bland sina största tränarsegrar så här långt lyfter Oskar J Andersson ut den allra första med Urgent Call och den han tog med Readly Lavec i Margaretas Tidiga Unghästseger i februari. Men än så länge har inte ”OJA Racing” tagit plats i historieböckernas listor över storloppsvinnare.
– Så är det ju, att de stora årgångsloppen slår ännu högre. Därför känns det inspirerande att vi har tagit oss så här långt, säger Andersson och syftar på lördagens E3-final dit hans Bouillabaisse (V75-6) kvalade in via mycket enkel försöksseger från ledningen.
– Försöket blev perfekt för oss. Hon hade inte startat sedan förra E3-finalen (oplacerad från spår tolv) och vi hade tränat för att hon skulle vara med i segerstriden och sedan gå framåt rejält till finalen med loppet i kroppen. Att försöksloppet sedan blev som det blev, att hon fick dirigera och avsluta snabbt och starkt över mål, var perfekt.
Utfallet på den nya balansen, barfota bak, blev också perfekt.
– Jag hade en god känsla redan innan att det skulle bli bra men det är alltid spännande att prova och se. Vi hade inte provat i något jobb eller så utan det var helt nytt för henne och då kunde vi även köra lite lättare fram. Det gör henne förhoppningsvis ännu lite snabbare och hon kommer gå likadant i finalen.

Komplett tävlingshäst
Med sina sex starter är Bouillabaisse minst rutinerad i finalfältet men hon uppträder moget och hennes tränare beskriver henne som en drömhäst.
– Hon är nästan komplett som tävlingshäst. Hon är startsnabb, stabil, har bra inställning och vill alltid göra rätt för sig. Hon har en styrka som är fantastisk och en aktion som är väldigt fin och som jag tror kommer fortsätta utvecklas. Hemma i träningen är hon underbar på det sättet att hon alltid har fullt fokus när hon går sina intervaller men så fort intervallerna är klara hamnar hon 20 meter bakom de andra och skrittar så att man nästan undra vart hon har tagit vägen. Så hon kan det där med att koppla på och koppla av. Hon är verkligen en drömhäst.
Det där egensinnet och temperamentet som riktigt bra ston ofta har finns också i hästen.
– Hon är en snäll och gemytlig häst men ibland visar hon att det inte passar henne. Som när hon ska skos till exempel. Då gäller det att göra det på hennes vis och gärna att Paula (Oskars fru och viktig kugge i stallet) är med och pratar med henne. Hon tyr sig helt klart till Paula.

Hoppas leda runt om
Oskar J Andersson hade flyt i spårlottningen och fick välja först av försöksvinnarna. Valet föll på innerspåret och därifrån är taktiken given.
– Vi har ”pole position” och självklart vill jag försvara ledningen. Alla vet att spår ett kan vara en fälla men det hade så att säga varit en ännu större fälla att inte kunna nå ledningen om vi hade haft spår utvändigt om Islay Mist Sisu och Lacille Boko, som också är snabba från start.
– Bouillabaisse höll upp innerspåret på ett väldigt fint sätt i försöket och om allt nu stämmer som vi tror med form och sådär brukar det visa sig även i startsnabbheten, att de blir ännu lite snabbare. Så just nu är känslan absolut att vi kan svara ut de andra och ta hand om ledningen. Det blir ett väldigt spännande lopp och jag har stor respekt för motståndet, men vi har alla möjligheter att slåss om segern och jag skulle inte vilja byta häst med någon.
Att en seger på lördag skulle slå högt för Oskar J Andersson och hela hans team råder det ingen tvekan om.
– Det vore så klart jättestort. Det är hästägare (Stillwell Avenue AB) som satsar stenhårt på oss och vi har haft hästen sedan vi körde in henne. Det är en fantastisk individ och att då ta sig hela vägen till finalen och i så fall dessutom klara av att vinna den… det är väl hjärtat i hela travsporten att man vill lyckas med en sådan resa.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.