Inför V75 (jackpot): Månlykke A.M. till Norge i pappas hovspår

161

Inför V75 (jackpot): Månlykke A.M. till Norge i pappas hovspår

För snart sex år sedan tog han hem Jacob Mayers Pokallöp med Månprinsen A.M.
På lördag hoppas han upprepa bedriften med ”Prinsens” son.
Månlykke A.M. blir stor favorit när V75® avgörs i Norge.
– Han är pigg och alert och det känns som att han har gått framåt med de senaste loppen, säger Gunnar Melander.

Det är Oslo-banan Bjerke som arrangerar V75 och omgången inleds med anrika Jacob Mayers Pokallöp. Kallblodsuppgörelsen går långt tillbaka i tiden. Redan 1896 kördes den första upplagan och bland de tidigare vinnarna – storheter som Atom Vinter, Verner, Spikeld, Jörvsöfaks och Moe Odin – finns Månprinsen A.M. 2016 vann han loppet tillsammans med Gunnar Melander.
– Det skulle vara väldigt roligt att få göra om det med hans son, säger Bollnästränaren.
Månlykke A.M. har inte nått riktigt samma stjärnstatus som farsgubben än men han är på god väg och har de kvalitéer som krävs för att skriva in sig i travsportens historia som ett av de riktigt stora kallbloden.
– Det går nästan inte att jämföra dem för det är inte likadana hästar. ”Prinsen” hade lite mer ”killerinstinkt” än vad Månlykke har. Om han sprang bredvid en häst behövde man inte köra. Han gjorde det själv och förlorade aldrig på ett målfoto. Månlykke är också en riktig vinnarhäst men han är lite mer flegmatisk och kan slå av på takten när han är själv. Men jag får ju köra lite därefter. Och Månlykke har också riktigt hög kapacitet. Han kanske inte har visat riktigt lika mycket som Prinsen än så länge men kapacitet har han.
Månlykke A.M. har vunnit åtta av årets tio starter och har två lopp i kroppen efter ett kortare tävlingsuppehåll. Senast vann han avstannandes efter att ha tagit över ledningen 600 meter från mål i Verners lopp.
– Han var bra. Lite bekväm när han blev själv till slut men han gick med krafter kvar i mål och kändes jättefin. Allt har varit väl efter det. Han är pigg och alert och det känns som att han har gått framåt med de senaste loppen.
Sju år ung är hingsten fortfarande under utveckling.
– Ja, det kan man väl säga. Det känns som att det finns en hel del kvar att förbättra. Till exempel går han med skor. Nästa år tror jag att han kan gå barfota.

Annorlunda startmetod oroar inte
Det är jackpot på V75 och sjurättspotten kommer enligt prognosen uppgå till 30 miljoner kronor. Att tävlingarna körs i Norge gör att de svenska spelarna måste tänka på att kuskarna inte får använda körspö och att voltstart går till på ett annat sätt än i Sverige. Det tror emellertid inte Gunnar Melander kommer vara något bekymmer för Månlykke A.M.
– Han kommer få volta åt ”fel” håll mot vad vi gör i Sverige och det gäller att han fattar när han ska ge sig iväg. Men han är förståndig och jag får volta åt det hållet när vi gör provstarterna. Jag tror att han kommer förstå vad han ska göra.
För att kunna påminna hästen om stundens allvar kommer Gunnar Melander utrusta honom med rycktussar.
– Han brukar aldrig gå med det men det blir det nu. Han hade det senast på Solvalla men då ryckte jag dem först efter mål och det var inga problem. När vi kör utan körsrpö kan det vara bra att lunna rycka dem om det behövs.
Månlykke A.M. kommer troligen blir stor favorit och det har inte hans tränare några invändningar emot.
– Det är många hästar i loppet som jag inte känner till riktigt och jag har inte hunnit gå igenom loppet så noga än. Men han är bra och vi far ju till Norge för att vi tror att vi har chans att vinna.
Lördagens start är tänkt som årets sista för Månlykke A.M.
– Vi är rädda om den här hästen och det är vanskligt med träningsmöjligheter och så när det fryser och kan snöa. Så han får avsluta säsongen efter det här loppet och sedan komma ut när det är vårdagjämning, plus minus någon vecka beroende på vad det finns för lopp.
Kan vi se fram emot att få se honom utan skor på hovarna i Elitkampen under elitloppshelgen på Solvalla i maj?
– Vi får rätta oss efter hästen men det klart att vi har förhoppningar på att kunna stäppa upp lite nästa år, för vi har varit försiktiga i år och det känns som att det finns en hel del kvar i honom.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 (jackpot): Gundersen har att åka med
Nästa artikelInför V75 (jackpot): Malmin siktar på spets och slut

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.