Inför V75 (jackpot): Snabbare än Copiad

103

inför v75® (jackpot) snabbare än copiad

Invald i Hall of Fame som en av de största inom svensk travsport genom tiderna.
Nu har Erik Berglöf fått fram en ny topphäst.
– Jag tror att jag kommer att köra snabbare med honom än jag gjorde med Copiad, säger 69-åringen som plockar ut sin nya stjärna Billy Idol Jet (V75-7) inför hemmapubliken på Färjestad.

 Under 1990-talet var han svensk travsports ”golden boy” med dubbla derbyvinster bakom Sans Rival och Utini, följt av de enorma framgångarna med Copiad som dominerade travsporten i Europa inkluderat två segrar i Elitloppet.
Nu hoppas Erik Berglöf att han fått en ny häst som kan tävla mot de bästa.
– Jag har aldrig kört snabbare med en häst än jag gjorde med Copiad, det hoppas jag få göra nästa sommar, säger Berglöf om Billy Idol Jet, men fyller snabbt i:
– Det är klart att han inte lika bra som Copiad, men han är på samma nivå som mina derbyvinnare, det är jag övertygad om, och jag hoppas att vi kan ha mycket roligt tillsammans.
Den italienske femåringen har gjort fyra starter i sitt nya hemland och slog igenom med att vinna på 1.10,4/1 640 meter på Solvalla i augusti.
Hade Erik Berglöf suttit i sulkyn då hade det inneburit personligt rekord.
1994 körde han världsrekordet 1.10,7 bakom Copiad.
Sedan dess har tiderna förändrats, även bokstavligt på travbanan.
Men för Erik Berglöf är det fortfarande det snabbaste han åkt i sulkyn, en tid som han tangerade bakom stoet Quantanamera på Åby 2015.
Att Billy Idol Jet kan springa fortare än Copiad är alltså redan bevisat och något som Berglöf hoppas få uppleva som 70-åring.
– Nästa sommar ska jag turnera runt med honom och då hoppas jag att vi kan åka riktigt fort.

Snäll, hållbar och snabb
Till skillnad från sina tidigare stjärnor har Berglöf inte tränat fram Billy Idol Jet själv, utan köpte femåringen till stallet i somras.
– Jag ville ha en fin snabbloppshäst att köra så jag frågade min gode vän Jori Turja (tränare till världens genom tiderna vinstrikaste travhäst Varenne reds. anm.) om han kunde hitta någon i Italien. Efter några månader ringde Jori och sa att han hade rätt häst. Jag kollade några lopp och köpte honom.
Har hästen levt upp till förväntningarna?
– Ja, absolut. Kravet som jag hade var en häst som var snäll, hållbar och snabb. Billy Idol Jet har precis de egenskaperna och han är riktigt bra, han duger absolut i silverdivisionen här i Sverige och kan nog tävla mot ännu bättre hästar nästa år.
Faktum är att Erik Berglöf inte bara äger Billy Idol Jet utan nästan alla av de 14 hästar som han har i träning.
– Dessutom har jag börjat med lite uppfödning igen med två ston som jag inte kunde släppa. Men jag håller på med det här för att det är så roligt. Det är lika kul att träna nu som då jag var ung. Däremot har jag inte samma energi. Som idag, när det spöregnar, då har jag mina två anställda som får köra fort medan jag sitter inne och kollar travet på datorn. Normalt sett kör jag tre hästar på förmiddagen, sedan är det lugnt. Ibland åker jag på trav om det är nära, men när det är långt stannar jag hemma. Jag har kört så mycket hästbuss i mitt liv, nu njuter jag och ser mig själv som halvpensionär.
Är det gamla Copiad-pengar som gör att du kan leva så?
– Haha, nej de är slut för länge sedan. Jag har haft tur som hade en far som var duktig på att jobba med fastigheter. Hans företag gick väldigt bra och jag fick ta över när han gick bort för fem år sedan. Så jag har råd att lägga lite pengar på det jag älskar när det inte går ihop ekonomiskt. Tanken är att hålla på så länge kroppen orkar.

Slår på bakskor
På lördag avgörs V75 på Berglöfs hemmabana Färjestad och det innebär att chefen själv sitter i sulkyn. Någon 1.10-tid lär det inte bli eftersom distansen är 2 640 meter, men att det ska bli seger är inget som Berglöf är främmande för.
– Loppet senast tycker jag att man kan glömma. Han hade ett hopplöst utgångsläge och hamnade för långt bak. Det var chanlöst trots att han avslutade under 1.09 sista 700. Nu har vi ett lite mindre dåligt läge så jag hoppas att vi hamnar bättre till. Sedan måste det förstås klaffa på vägen, i så fall tror jag att han är bra nog att segerstrida, säger Berglöf som sätter på bakskor till det här loppet.
– Det beror på att hovarna slets på Jägersro och vi siktar på att starta om två veckor igen. Men jag tror inte att betyder något alls, hästen gick ju med skor runt i sina flesta lopp i Italien.
Faktum är att Billy Idol Jet ofta tävlade just barfota fram under sin sista säsong i Italien där han vann två lopp på tio starter med den balansen, att jämföra med noll segrar på tre starter barfota runt om.
Däremot saknar hästen helt meriter över lördagens långa distans.
– Det känns som att han ska stå distansen. Däremot vill jag inte köra för offensivt med honom den här gången. Förhoppningen är att vi kan få en rygg att gå med i tredjespår 700 kvar, då kommer han att avsluta vasst.

Slagit Ble du Gers över tre varv
Avsluta vasst är även ett signum kring Berglöfs andra häst Curie (V75-6) där grannen Petter Karlsson får sköta tömföringen.
– Petter hyr in sig på min gård och vi trivs jättebra ihop. Det är en mycket duktig kusk som inte får köra så bra hästar som han förtjänar. Men jag försöker hjälpa honom så gott det går och han har lyckats väldigt bra bakom Curie, som är en väldigt speciell häst. Hon är extremt lat i loppen och har problem att ens följa med i rygg, men när det blir upplopp så tar hon fatt och går alltid till mål. Det är därför jag gärna matchar henne över långa distanser. Hon slog Ble du Gers i Norge över tre varv och kan nog spurta ner många här också.
– Men att det ska räcka till seger tror jag inte, då har jag nog en betydligt större chans att vinna själv på lördag. Det ska i alla fall bli riktigt kul, det är alltid lite extra med stora lopp på hemmaplan, säger Erik Berglöf.

Föregående artikelV86 TIPS & INTERVJU med TIMO NURMOS
Nästa artikelWäjersten köpte dyrast första dagen av Kriterieauktionen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.