Inför V75 (jackpot): Stjärnan ingen kan lita på

64

inför v75® (jackpot) stjärnan ingen kan lita på

Fruktad för sin kapacitet – en kandidat till att bli en av kallblodsrasens bästa.
Men 26 galopper på 36 starter talar sitt tydliga språk.
Tekno Jerven går inte att lita på.
– Man hoppas ju att han ska lära sig någon gång, säger tränaren Alf Jonsson inför Bergsåker V75®.

Alf Jonsson med gården i Njurunda någon mil utanför Sundsvall, har fostrat många stjärnor under åren.
Senaste stjärnan håller han som topp tre av alla hästar han tränat.
Tekno Jerven har galopperat bort mycket pengar och även tagit sina största segrar med galopper på vägen. Kanske kan han ”fuska” lite i kallblodsloppet, V75-6, på lördag och vinna, men normalt går det inte i den konkurrens sexåringen tävlar i nu.
I Brimsguttens Minne, Dubbelcupens final med ett förstapris på 200 000 kronor, gäller det att Tekno Jerven håller sig i skinnet.
Alf Jonsson är känd för att bukt med så kallade ”problemhästar” och hans senaste stjärna är verkligen en sådan…
– Det går ju att ”stänga in” den här typen av häst, alltså sätta på honom skygglappar för ögonen och allt det där. Men i långa loppet blir det bara fel. Hästen utvecklas inte. Så det bästa är om han kan tävla med öppet huvudlag och bara komma på själv att han ska börja sköta sig, funderar tränarnestorn.

Titelförsvarare på lördag
I lördagens kallblodslopp blir Öystein Tjomslands Grisle Odin G.L. favorit och mångas spik på V75. Alf Jonssons Tekno Jerven är den ständige outsidern som har galopperat de senaste tio starterna…
Jimmy Jonsson, sonen, är stående kusk på Tekno Jerven och är titelförsvarare i Brimsguttens Minne tillsammans med den ystre. Lördagen 4 december i fjol vann Tekno Jerven det här loppet på V75 efter galopp.
Vilket också är hästens senaste seger.
– Ju lugnare han är desto större chans är det att han går felfritt. Det är ju hans temperament som gör att han galopperar. Jimmy säger dock att han känt att Tekno Odin blivit lugnare på slutet. Inte så att det är bra men kanske en anings bättre, säger Alf.

Vann efter jättegalopp
Tekno Jerven har svarat för några häftiga insatser de senaste åren med segern i Andungens Minne i Bollnäs i januari 2021 som den kanske mest hyllade.
Alf Jonsson fick sin 1000:e tränarseger i och med den triumfen och hästen var överlägsen i loppet trots en stor galopp på vägen. Efter att ha kört i kapp lät Jimmy Jonsson hingsten svepa fältet i spåren sista 600 meterna och segern togs med åtta längder.
– Även om han är sex år nu så är det lite ”ungdomsproblem” han har för sig, och då han hållit på nästan tre år i aveln också. Att han avlar bekommer honom inte alls utan det är humöret allmänt som spelar honom ett spratt.
Du väntar ut honom och hoppas att han ska bli som bäst som sjuåring och äldre?
– Jag skulle tro att han lugnar ner sig ju äldre han blir. Hemma är han för jädrigt fin att köra. Han springer i pullerten (träningsvagn) i lag med andra hästar och då är han jättelugn och fin, säger Alf Jonsson.
Så ni både tror och inte tror på honom inför loppet på lördag?
– Jag tror ju att han kan vinna om han sköter sig och går bra. Vi har stor respekt för Grisle Odin G.L. men vår häst är nog inte sämre än den. Men för att vinna gäller det ju att han är lugn och sköter sig. Det blir skor runt om och öppet huvudlag igen, vanlig vagn igen.
Är Tekno Jerven topp tre av alla hästar du tränat under din långa karriär?
– Absolut om man pratar styrka. Det kanske inte är så våldsam fart in honom ännu men å andra sidan har jag aldrig släppt av honom och kört i några speciella farter heller i träningen ännu, säger Alf Jonsson.

Föregående artikelInför V75 (jackpot): Jimmy tror på sin segervana duo
Nästa artikelInför V75 (jackpot): Djuse med två toppchanser i jakten på titeln

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.