Inför V75: ”Jag hoppas på busväder och riktigt skitig bana”

162

Inför V75: "Jag hoppas på busväder och riktigt skitig bana"

Han går mot sitt bästa år som tränare.
På lördag ska han spräcka en drömgräns genom V75-seger.
– Jag hoppas på busväder och riktigt skitig bana, det skulle verkligen gynna mina hästar, säger Daniel Wikberg.

Nyss hemkommen med två nya ettåringar från kriterieauktionen så har Östersundstränaren Daniel Wikberg höga mål inför lördagen.
– Det ser väldigt spännande ut. Weekend Fun har fina förutsättningar och Temple L.B. håller kuslig form för dagen. Jag har aldrig känt honom så frän som i veckans jobb, säger Wikberg som totalt pungade ut med 60 000 kronor i auktionshallen.
25 000 kronor för Load Distribution och 35 000 kronor Sun’s Pleasure.
– Det är så jag måste jobba. Köpa in själv och försöka sälja ut i andelar. Då har jag inte råd med dyrare. Man ser de som kan betala flera miljoner bara för en häst. Då inser man att man spelar i en annan division.
Hur skulle du vilja ha det?
– Drömmen är att vara privattränare, det har jag drömt om sedan jag började. Att ha en stor hästägare i ryggen och kunna åka runt på auktionerna och köpa in unghästar utan så mycket fokus på prislappen. Men det går ju att lyckas med billiga hästar också. Stay the Night och Weekend Fun är två exempel.
Vad kostade de?
– Minns jag rätt så kostade Weekend Fun 35 000 kronor och Stay the Night 25 000 kronor.
Det bådar ju gott med tanke på vad du betalade i helgen…
– Ja, det är sant. Man måste ju i alla fall drömma om att de här två ska bli lika bra.
– Men även när det är billigt så är det svårt att få nya hästägare att nappa. Just nu har jag ett tvåårigt sto ute för noll kronor andelen, det tycker man ju borde vara attraktivt. Men jag är väl för dålig på att sälja helt enkelt, konstaterar Wikberg som haft ett starkt 2019 med 18 i segerprocent och är på god väg att passera två miljoner kronor inkört för säsongen.

Läge för ledningen
Något han närmast verkar vilja be om ursäkt för.
– Jag har aldrig varit över två miljoner förut, och det låter kanske inte som så mycket, men med tanke på det material jag har att jobba med så tycker jag att det är jäkligt bra att nå dit, om man får säga så själv. Vi är väldigt nöjda med resultaten i år.
Faktum är att en seger och en god placering skulle räcka för att nå dit redan på lördag.
– Weekend Fun måste vara bästa chansen med tanke på startspåren. Han har haft lite problem med självförtroendet och har tufft att räcka hela vägen när konkurrenterna springer 1.11-tider full väg. Men senast gick han ett jättefint lopp, blev fast och var inte trött då han kom in till stallet.
Är det läge att köra i ledningen den här gången?
– Ja, det tycker jag. Det ser lite enklare ut emot så förhoppningsvis kan han få dämpa farten en bit om han når dit. I sådana fall blir han kaxigare och inte lätt att slå.
Ändrar du något i utrustning eller balans?
– Ja, några saker. Jag fick slå på framskor i sista stund senast på grund av underlaget. Skulle det bli fin bana så kör vi barfota fram, men blir det tungsprunget så går han bättre med skor. Barfotaeffekten är ändå väldigt liten på honom. Dessutom byter vi sulky. Han har haft jänkarvagn på sistone, nu ska vi prova min helt nya Royal-vagn i aluminium. Den är inte alls lika trång som en jänkarvagn, men annars är det lite sådan modell där kusken sitter långt bak. Jag tror att den ska passa honom och ser det inte som något minus. Huvudlaget blir förmodligen helstängt med hål i som han haft på sistone, men skulle han vara för laddad i värmningen kanske jag byter till ett norskt. Han har varit lite väl peppad bakom bilen i några starter och jag vill inte riskera startgalopp.
Påverkar det startsnabbheten?
– Det tror jag inte. Kör vi med norskt så är det för att få honom mer avslappnad, men planen är att ladda oavsett. Däremot är han lite startsnabbare utan framskor.
Vad skulle passa bäst, fin bana så att han kan tävla barfota fram eller kladdigt och skor?
– Utan tvekan kladdigt. Jag tror aldrig att han gjort ett dåligt lopp på tungsprungen bana. Det gäller även Temple L.B, han är också väldigt gynnad om det blir smetigt.
Hur ser du på hans möjligheter?
– Med tanke på hur han känns i träningen tycker jag inte att han är helt borta. Det är en riktig krigare, jag älskar verkligen hans inställning. Däremot är han inte den speedigaste, han måste sitta i slagläge in på upploppet, så jag har inget emot om kusken tar ett tidigt initiativ.
Några ändringar på honom?
– Han har problem i kurvorna där han blir lite tight i gången. Därför har jag skott om till päronskor fram vilket ska vara ett plus. Skulle det bli riktigt fina förutsättningar så tar jag av honom framskorna, nu har vi sparat ut tillräckligt för att prova. Dessutom får han också byta från jänkarvagn till min nya vagn.
Passerar du två miljoner på lördag?
– Det är målet, jag åker till Skellefteå med stora förhoppningar, säger Daniel Wikberg.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKnasig Dubbel gav historiskt DD-odds
Nästa artikelGreenshoe gör en världsrekordattack?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.