Inför V75 Jägersro 5 april 2014: Mr Picolit

293

mr picolit olympiatravet

Mr Picolit är något extra.
Mr Picolit är hästen Åke Svanstedt matchade för Elitloppet.

I Olympiatravet på lördag kliver sjuåringen in i handlingarna för sina nye tränare Raoul Engblom.
– Det är i såna här sammanhang vi tror hästen hör hemma.

I lördags tog Sanity och Harry Haythrow de två första finalplatserna i Olympiatravet. Nu fortsätter festen med den andra deltävlingen inför finalen på Åby i slutet av april.
Nio hästar är med i lördagens lopp (V75-3) på Jägersro och Mr Picolits namn står ut som loppets stora rysarbud.
Ifjol visade hästen att han slår de flesta bara formen sitter där. Men hur är det med den saken egentligen nu när comebacken är överstökad?
– Det verkar bra allting. Senast var han ju jättefin och avslutade underkant 1.11 sista 700 meterna utan att Jorma Kontio ens smackade på honom, säger Axevallatränaren Raoul Engblom som tog över vården av stjärnan när Åke Svanstedt flyttade till USA.
Klassklättraren i V75 var mogen världseliten under fjolåret och Åke Svanstedt såg gärna att hästen skulle bjudas in till Elitloppet. Solvalla lämnade dock hästen utanför då han ansågs var lite för grön för de sammanhangen.

Spurtslog Commander Crowe
Mr Picolits stora genombrott kom i stället i Danmarks största lopp Copenhagen Cup i början av juni där han spurtslog storfavoriten Commander Crowe.
När Åke Svanstedt lämnade för USA i höstas satsade Mr Picolits ägare på Raoul Engblom på Axevalla.
Efter besvär med allergier gjorde Mr Picolit första starten för sin nye tränare för drygt två veckor sedan. En comeback med mersmak efter nästan nio månaders tävlingsfrånvaro.
– Vi mötte ju Shaq Is Back från det sämsta läget och egentligen kändes det uppgivet redan när programmet kom. Jorma Kontio backade ner direkt och det blev ett väldigt snällt lopp, allt enligt planerna. Men hästen gick bra till slut. Jorma var väldigt nöjd med honom och han har varit jättefin efter loppet också, säger Raoul Engblom.

”Åke har mycket åsikter”
Vi ringer måndag förmiddag. Mr Picolit har just fått ett jobb i sandbanan med sin skötare, tränardottern Pernilla Engblom.
– Han går de vanliga jobben på sandbanan som han gjorde för Åke. Pernilla körde i dag och han var verkligen jättefin.
Åke Svanstedt är följer hästens fortsatta utveckling på distans. Han är nöjd med vad han sett av hästen på ATG Live och nöjd med vad nye tränaren har berättat.
– Jag har kontakt med Åke med jämna mellanrum och han tycker att hästen såg jättejättefin ut i årsdebuten. Jorma körde en helt perfekt comeback tyckte han.
– Vi får lyssna en del på Åke som känner hästen. Åke har mycket åsikter om den här och tycker exempelvis att Mr Picolit är bättre bakifrån. Hur taktiken blir på lördag får Jorma bestämma. Samtidigt är hästen ju så pass startsnabb att han inte behöver anstränga sig så jättemycket för att få ledningen heller.
Det har talats om allergier och att Mr Picolit är kvitt besvären nu?
– Ja, de var väldigt efterhängsna. Han hade slem i halsen och det där ville inte ge med sig och han fick därför gå i vila redan i slutet av juni ifjol. Vi tog reda på vad det är han är allergisk mot och det var en massa saker, bland annat gräspollen. Det tillverkades ett specialvaccin till honom som han fått sedan i höstas. Peppar, peppar är allting bra nu. Vi får se längre fram – men det känns inte som någon fara längre.
Och en frisk Mr Picolit hoppas ni förstås ska vara något för de stora loppen i vår och sommar?
– Målsättningen är ju det. Han vann Copenhagen Cup i fjol och fungerar allt siktar vi på det loppet igen (11 maj) efter Olympiatravet.
Vad tror du om utsikterna att vinna lördagens delfinal?
– Som jag ser det är det fyra riktigt bra hästar med i loppet som kan vinna. Mr Picolit är en av dem. Noras Bean, New Line och On Track Piraten är de andra. Är hästen bara så bra som vi tror redan nu så ska han kunna vara med och segerstrida. Han går barfota runt om som vanligt och vi åker samma morgon till Malmö, slutar Raoul Engblom.

Mikael Wikner

 

Föregående artikelNästagångare 1-2 april 2014 med bl a V86
Nästa artikelUlf Ohlsson: ”Goop lär väl stå där på tronen ändå”