Inför V75 Jägersro: Sveriges näst vinstrikaste häst i år

156

Sveriges näst vinstrikaste häst i år

Efter en strålande vinter i Frankrike är han Sveriges näst vinstrikaste häst i år efter Readly Express.
Angle of Attack har gått rakt igenom klasserna hos Robert Bergh och på lördag ska han försöka kvala in till Olympiatravet.
– Han är som en katt, otroligt spänstig och har varit fantastiskt bra. Jag tror att han kan duga även här och är småoptimistisk, säger Robert Bergh.

Det är dags för deltävling två till Olympiatravet på lördag och det är Jägersro som är värd för V75. Det är ett litet men naggande gott startfält med elithästar som Rajesh Face, Racing Mange, Takethem och en årsdebuterande Cyber Lane, för att nämna några.
En annan uppstickare är Angle of Attack som har gått rakt igenom klasserna och upp i eliten hos Robert Bergh. Han hade tjänat drygt 100 000 kronor när Bergh fick hästen i träning och nu ståtar han med drygt 2,4 miljoner på kontot. Angle of Attack har vunnit sju V75-lopp över alla distanser och har framförallt haft en strålande vinter i Frankrike. Han har vunnit två lopp på Vincennes-banan i Paris och varit bland de tre främsta varje gång i sina fem starter i år.
Angle of Attack är faktiskt den näst vinstrikaste svenskfödda hästen i år efter Readly Express med 787 737 kronor intjänat i år. På tredje plats kommer en annan Bergh-tränad häst, nämligen Mindyourvalue W.F. som vann tre raka storlopp i Frankrike i vinter.
– Angle of Attack (V75-3) har haft en fantastiskt fin vinter i Frankrike och varit otroligt bra. Han har varit jättebra när han har vunnit V75 tidigare och över alla distanser, och har i princip bara kommit bort och inte varit lika bra när han har haft bakspår. Han har vunnit alla sina lopp från ledningen men alltid varit stark och även vunnit över lång distans. Nu har han tagit ytterligare ett steg i Frankrike och tävlat bra bakifrån, säger Robert Bergh.

”Stallet har haft två kanonvintrar i Frankrike”
– Senast vann han väldigt lätt och från tredje par utvändigt gick han i tredjespår sista tusen på den lilla banan. Det var en lite svårare och annorlunda uppgift men han löste det på ett imponerande sätt. Man kan säga att det var som på en tusenmeters bana och insatserna han har gjort har verkligen varit bra för karriären och utvecklingen.
– Överhuvudtaget har stallet haft två kanonvintrar i Frankrike och kommit fantastiskt rätt på det. Hästarna har vunnit mycket lopp och tjänat fina pengar och vi har haft tolv, 13 hästar på Dubois gård i Melun. Men nu har vi stängt igen för säsongen och de sista sex hästarna åkte hem i helgen, bland annat Angle of Attack. Så det här loppet han ska ut i nu på lördag passar bra i tiden.

”Har fortfarande banrekordet på gården i Hajom”

Vad säger du om karriären som Angle of Attack har gjort hos dig sedan ni köpte honom till stallet som treåring?
– Jag kände tidigt att han är väldigt kapabel och han har fortfarande banrekordet på gården i Hajom. Han var en av de första hästarna jag körde jobb med när vi flyttade dit och jag minns att han var som en katt då jag körde 1.16 vilket är en otrolig tid på den banan, säger Bergh.
Kan du beskriva honom hur han är som häst?
– Han är så otroligt spänstig och har så lätt för sig. Han har rätt fysik och jobbar otroligt med små medel och har ett härligt driv i steget. Tränar man honom med en pulsklocka ser man hur lågt han ligger i puls.

”Kör för ledningen – blir säkert en kick för hästen”
Angle of Attack har känt lite på den översta eliten tidigare när han var med i Svenskt Mästerskap i höstas. Men efter den vrålform som hästen har visat i år ska det bli intressant att se hur långt han räcker i lördagens gulddivisionslopp på Jägersro. Det är också den andra deltävlingen till Olympiatravet där han har fått spår fem bakom bilen.
– Läget är perfekt och han är otroligt startsnabb. Jag kör för ledningen och så får vi se hur länge det håller. Det ser ut som bra förutsättningar och det kan vara kul för honom att springa i ledningen på en tusenmeters bana när han har gått på stora banor och långa distanser i vinter. Det blir säkert en kick för hästen, säger Robert Bergh.
– Jag tror faktiskt att han kan duga och är småoptimistisk. Det ska verkligen bli spännande att testa honom och det blir barfota runt om, precis som han har gått i varje start i Frankrike.

Är tvåa i tränarligan – ”fått en bra start i år”
Robert Bergh ligger på andra plats i den allsvenska tränarligan med 4,8 miljoner kronor inkört. Det är ett resultat som han är nöjd med.
– Vi har fått en bra start och det har känts klart bra de sista åtta, nio månaderna efter att vi fått klart med alla träningsbanor. Hästarna går jämnt och bra och nu ser man mer resultatmässigt att det går bra, menar Bergh.
Åby-tränaren har ytterligare två hästar till start inom V75 och lägger ut texten om dem på följande vis.
– Mellby Glader (V75-2) har känts väldigt bra i träningen och hästen är enormt stor så det känns som att den här vintern har gjort honom gott. Han fungerade bra bakom hästar i årsdebuten vilket var positivt för i fjol var han en entaktare som inte ville ha några hästar framför sig. Det blev ett perfekt lopp åt honom senast och jag valde att köra på chans invändigt och det var inget tempo. Han blev kvar där och hade gott om krafter kvar i mål. Det var en bra genomkörare inför V75 på lördag. Läget med spår två är perfekt och lång distans känns bra. Är man garderingssugen kan man plocka med min häst. Vi kör barfota fram den här gången också och väntar med barfota runt om. Däremot får han en svensk jänkarvagn på sig, en Custom bike. Senast gick han med vanlig vagn.

”Var otroligt rytmisk och fin – bättre än någonsin”
– Whipped Eggs (V75-5)
var otroligt rytmisk och fin i lördags men hade spår tolv och fick dåliga ryggar och kom aldrig framåt. Han ville för mycket och det blev för mycket speed till slut så han galopperade in på upploppet. Jag fick aldrig använda hans styrka och därför passade det bra med ett tretusenmeters lopp att anmäla till direkt. Jag var enormt nöjd med hur han kändes senast och det var stor skillnad mot när han vann V75 på Axevalla. Hästen var behandlad efter näst senaste starten och hade svarat väldigt bra på det och kändes bättre än någonsin. Vi kör barfota bak igen som senast och inga ändringar, säger Robert Bergh.

Föregående artikelPropulsion är redo för comeback
Nästa artikelGunnar Melander höll vad han lovade

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.