Gunnar Melander höll vad han lovade

136

Gunnar Melander höll vad han lovade

Någonstans runt vårdagjämningen skulle det ske.
Gunnar Melander höll vad han lovade med sin kallblodskung.
På fredag är det dags för Månprinsen A.M. att årsdebutera.
– Han är lite rund om magen just nu innan han gått några lopp – men det ska inte vara någon fara.

Gunnar Melander brukar ha vårdagjämningen som riktmärke när han kickar igång säsongerna med kallblodsrasens bäste. 2019 var inget undantag även om årsdebuten dröjde någon vecka från 20 mars det här året. Enligt Melander brukar försöksloppet i Dubbelcupen i Bollnäs ligga någon vecka tidigare.
På fredag kväll är Månprinsen A.M. i alla fall på gång igen i ett V64-lopp på Bollnästravet. Motståndet utgörs av sex hästar i ett försök i Dubbelcupen och tolvåringen har 20 meter att hämta in på ett par hästar på startfållan.
– Månprinsen har väl inte den absoluta toppformen men känns ju stark och rejäl och precis lika fin som vanligt. Det är inte så mycket hästar och de där på fredag brukar han ju kunna rå på, säger Gunnar Melander, och rättar sig lite:
– Men tävling är tävling så man måste köra först. Men det där att det inte är så stort fält är bra förstås. Förhoppningsvis ska det gå utan att det ska krångla någonting. Så nu hänger det på kusken, att han kan styra rätt också!

Fortsätter utvecklas?
Efter förlusten mot Lome Brage i ett sprinterlopp på Hagmyren i juli, avslutade Månprinsen fjolårets säsong med sex raka segrar.
På Åbytravet rycktes skorna för första gången och ett nytt rekord blev det, 1.19,0 över kort distans. Melander håller det inte för otroligt att hästen fortsätter utvecklas under säsongen som tolvåring och Elitkampen på Solvalla kan bli ett av målen om allt fungerar.
Ett lopp den mycket meriterade Gunnar Melander aldrig vunnit.
– Helt klart är det hästen som bestämmer men skulle det vara att allting flyter på som det ska är det klart att Solvalla finns i tankarna. I fjol blev det krångel med att vi hade så mycket snö och inte kunde förbereda honom på rätt sätt och då fick vi ju stå över Elitkampen.

”Fina träningsförhållanden”
Månprinsen A.M. är hemmahäst på Bollnästravet på fredagen. I höstas lämnade Gunnar Melander Ångermanland och Dannero och flyttade till Bollnäs med sambon AnnaMaria Öberg där man hyr in sig på Runemo Gård med hästarna.
– Jag tycker att han har jobbat på som jag velat hela tiden och det har inte varit något krångel med fina träningsförhållanden. Jag var inne på banan i fredags med en annan häst och det var jättefin bana och man behöver ju inga brodd eller så på fredag.
Men kallblodskungen är alltså rund om magen.
– När de blir lite äldre så har de lättare att bli lite rundare. Men det är klart att har tränat på och är fin, så det är ingen fara med rondören.
Fredagens försök i Dubbelcupen ligger en vecka senare än tidigare år. Gunnar Melander måste kvala in Månprinsen A.M. till finalen i fredagens lopp och tar inte ut något i förskott – men han gillar inte hur loppen ligger för kallblodseliten i april.
– Skulle han vara fin på fredag vill man ju vara med i Dubbelcupens final. Men det här året kommer Vårbjörken på Umåker mitt emellan redan nästa lördag så nu får vi se hur det blir. Det beror på hur det känns, om det blir för tätt mellan loppen med bara en vecka mellan varje lopp. Tre lopp så tätt direkt i början av säsongen känns kanske lite tokigt om man ska börja matcha för lite större lopp framöver, säger han.
Inför 2019 har Månprinsen A.M. segrat 66 gånger på 104 starter och sprungit in 8,7 miljoner kronor.

Startlista
Dubbelcupen (försök) V64-4
2 140 meter volt

1. Tand Tuff – Jan-Olov Persson
2. Art Nökkve – Håkan Skoglund
Tillägg 20 meter
3. Pydin – Jan-Olov Åberg
4. Hulte Magnus – Kenth Åkerlund
5. Art Kjarvald – Magnus A Djuse
6. Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
7. Titan Tabac – Emilia Leo
Förstapris: 50 000 kronor

Föregående artikelInför V75 Jägersro: Sveriges näst vinstrikaste häst i år
Nästa artikelSnabbaste stoet i världen i år (Har fått inbjudan till Olympiatravet)

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.