Inför V75: Julafton en Lördag

205

lordagjul

Supertalangen Nugget’s Face är favorit i Svensk Uppfödningslöpning.
Det är dags för en dröm att gå i uppfyllelse.
– På lördag är det julafton, säger travtränaren Christoffer Eriksson inför V75-tävlingarna på hemmabanan Jägersro.
I halva sitt liv har Christoffer Eriksson, 24, drömt samma dröm. Att en dag bli proffstränare och plocka fram en vinnare i ett klassiskt travlopp.
Nu är det nära.
Redan med sin första kull har han lyckats kvala in två hästar i tvååringarnas största lopp – Svenskt Uppfödningslöpning.
– Detta har varit målet med verksamheten den här säsongen och det här är det största loppet för oss i år. Att vi har två hästar i en klassisk final känns fantastisk kul och det är en bedrift i sig, särskilt med första kullen som man plockat ut och tränat fram själv. Det är väl ett tecken att jag vet att jag håller på med.
Fakta är att Christoffer Eriksson var och nosade på sin dröm redan för två år sedan då han blev trea i Svenskt uppfödningslöpning med egenägde Lovely Face.
– Jag köpte henne av Lutfi Kolgjini inför kvalet och det hade varit snyggt om man satt dit en 95-oddsare i finalen. Vi var bara ett huvud ifrån, berättar Christoffer Eriksson.
Årets finalister heter Nugget’s Face och Celebrity Lane och den sistanämnde får ursäkta. Det är Nugget’s Face som är stjärnan, som är den store talangen och hästen alla pratar om i kullen född 2010.

Favorit på V75
Nugget’s Face blir favorit i V75-3 efter att ha radat upp topprestationer på slutet. Totalt har det blivit fem segrar på sju starter och stoet har aldrig missat pallen.
För tre starter sedan tangerade hon det svenska rekordet 1.14,1 över 1 640 meter, autostart. En fantastisk tid som hon dessutom snuddat vid även i sina starter efteråt.
– Då ska man ändå veta att det inte alls varit optimala förutsättningar. När hon tangerade det svenska rekordet var det regnigt och blåsigt och hon joggade mest på en bana som dessutom inte alls var särskilt snabb. Det här är en fantastisk häst, säger Christoffer Eriksson.
Hur snabbt kan hon springa på lördag?
– Jag vågar inte säga något. Men om vi kommer till ledningen och det är bra förutsättningar då kan det gå fort.

Nuddade inte marken
Vad är det som gör Nugget’s Face till en stjärna?
– Hon är komplett; travsäker, snabb och tål tuffa upplägg. Hon har en fruktansvärd talang, teknik, hjärta och lungor. Det är inte många hästar jag kört i den här åldern som varit i närheten, säger Christoffer Eriksson.
Och han har att jämföra med efter sin tid som anställd först hos Tomas Malmqvist och därefter hos Lutfi Kolgjini. Det var också hos Lutfi Kolgjini som Christoffer Eriksson hittade Nugget’s Face.
– Jag var där när de skulle spela in film på hästarna inför ”Luddes” auktion. När jag såg Nugget’s Face spinga i hagen var det som att hon inte nuddade marken.
170 000 kronor fattigare, men en häst rikare, blev resultatet på auktionen. Christoffer Eriksson sålde sedan Nugget’s Face till hästägare i egna stallet.
Vad kostade hon då?
– Det är hemligt. Men jag är ingen hästägare utan en tränare i första hand och alla hästar jag köper eller äger är till salu till rätt pris. Det var ett marknadsmässigt pris och jag tror att ägarna är nöjda.

Hoppas på stort paket
Christoffer Eriksson, som fyller 25 om en månad, började som tolvåring att hjälpa till i stallet hos Tomas Malmqvist och det var då drömmen om en klassisk vinnare tog form.
– Jag har alltid haft målet att bli tränare, men i början ville jag helst bli catchdriver. Nu känns det roligare att träna än att köra och det finns inget bättre än att vinna lopp med en egentränad häst som man varit med och format från början.
Jägersrotränaren kallar kommande lördagen för julafton. Han hoppas på ett stort paket och den som ska leverera är Nugget’s Face som han kör själv.
– Celebrity Lane ser ut som en färdig häst, men är orutinerad och slår lite ur underläge. Jag tror att han går framåt mycket med försöksloppet i kroppen och blir inte förvånad om han är långt uppe, tvåa-trea kanske. Men självklart tror jag mest på Nugget’s Face, hon har så lätt för sig att jag är säker på att hon kunnat utmana de treåriga stona redan nu.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInget Frankrike för mysteriet Caballion
Nästa artikelRikstravets vinnare samlas för fest