Inför V75 (juldagen): Bästa julklappen en V75-seger

210

Inför V75 (juldagen): Bästa julklappen en V75-seger

Överst på önskelistan i jul?
En V75-seger!
Fem raka förstaplatser har det blivit för Magnifik Brodde och på juldagen det är bra chans på en sjätte hemma på Umåker.
– Det enda jag vill ha i julklapp på riktigt är att Magnifik vinner V75, säger skötaren Anna Eidegren Beijar.

Efter flera framgångsrika år såg det ut som om det framgångsrika amatörstallet Stall Ratu hade läge på all time high-rekord 2019.
Det stannade vid ett hyfsade resultat som inte riktigt motsvarande alla högt ställda förväntningar.
När det racklade med de största stjärnorma klev i stället ”gammpojkarna” med Magnifik Brodde i spetsen fram och tog för sig.
Stall Ratu blev extra omtalat i fjol då det blev seger och 800 000 kronor in i fyraåringarnas Breeders’ Crown-final i Eskilstuna. Selmer I.H. hade länge visat att han var en av landets bättre i sin årgång och spurtvann finalen med finske Mika Forss i sulkyn.
Selmer I.H. fick inte till det som förväntat under den här säsongen och treårige Dante Godiva, hästen som skulle fylla på underifrån, blev sjuk i samband med sitt kval till kriteriet på Solvalla.
– Dante gjorde en bra säsong ändå tycker jag men vi hade otur och stolpe ut i  de större loppen där vi verkligen hade högre förväntningar. Han var exempelvis jättesjuk efter kriteriekvalet. Infektionen som satte ner honom där var onödig. Vi hade klantigt nog tagit in ettåringar i stallet bara några veckor innan det och det var mest troligt de hästarna som var förkylda och smittade Dante, säger Anna Eidegren Beijar.

Kliver över två miljoner?
21-åringen jobbar som hästskötare i amatörstallet Stall Ratu. För dagen finns tio hästar i träning i byn, belägen lite drygt tre mil norr om Umeå.
Ingemar Hultqvist äger och har fött upp de flesta hästarna och står för licensen. Samu Sundqvist är privattränaren och stallchefen som har hand om hästarna tillsammans med skötaren Anna.
Åttaårige Magnifik Brodde kliver över två miljoner intjänat i karriären om det skulle bli seger i juldagens V75-omgång på hemmabanan Umåker.
”Magnifiken” som han kallas i stallet, har varit riktigt bra i fyra raka segrar i Boden, Skellefteå och Umåker på slutet. Femte triumfen kom för en dryg vecka sedan i Rovaniemi.
– Det var ju finska gulddivisionen Magnifik Brodde vann och han gjorde det verkligen enkelt och bara stack undan med tussarna kvar i öronen tillsammans med Samu. Väldigt häftigt att se. Det var första året de körde Rovaniemis kuskmatch Arctic Challenge med bland annat Tim Tetrick och Jorma Kontio på plats och jag blev imponerade av anläggningen och banan i jultomtens eget Rovaniemi, säger Anna Eidegren Beijar.

Isbana på V75
Rovaniemi ligger i norra Finland och underlaget var en klassisk vinterbana.
V75 på juldagen kommer att köras på en spolad isbana. Riktigt julföre även i Umeå således.
– Isbana är ett plus för honom. Han går lika bra på isbana som barfota på sommarbana – så det där är inga problem för honom. Det är överhuvudtaget nästan aldrig några problem med den här hästen. Han är alltid så säker, han gör alltid det han kan. Den andra ”gammpojken” Höwings Star är väldigt speciell för mig. Han är inte skapt som en bra travhäst och gör ändå bra prestationer gång på gång.  Jag tycker att det är bra gjort av så gamla hästar att de fortsätter utvecklas och kan vinna så många lopp, säger skötaren med värme i rösten.

”Leker som en ettåring”
Av stallets hästar är det bara Magnifik Brodde som startar på juldagen. Finske kuskettan Mika Forss svingar sig upp bakom åttaåringen som står med dubbla tillägg i V75-6, Varma Hästägarkannan, med 100 000 kronor till vinnaren.
Anna Eidegren Beijar har just avslutat morgonsysslorna när intervju görs.
– Det är dubbla tillägg och 14 hästar att runda men jag tror ju absolut att han har chans med tanke på formen han har. Han är i absolut toppform och leker som en ettåring i hagen. Jag stod och kollade på honom länge i morse och såg honom stega och skutta och fara runt. Ja, han har verkligen tagit loppet i Rovaniemi väldigt bra, säger hon.
En torkvinda till tvätten var det enda hon kunde få fram när mamma och systrarna undrade vad hon önskade sig i julklapp.
– Det enda jag egentligen önskar mig är ju att den här killen ska vinna V75 här hemma på juldagen, precis som han gjorde för två år sedan. Faktiskt så uppskattar jag juldagen hemma på Umåker jättemycket. Sedan min pappa gick bort har julen inte varit densamma alls. Jag tycker mest att det blir en jobbig grej att samlas och han inte finns med oss. På travet och i stallet är fokuset ett annat om man säger. Det är mycket häst i mitt liv! säger Anna.

Umåkers sportchef Håkan Persson tippar ”Magnifik Broddes lopp”, V75-6:
– Jag tycker att det är två hästar som sticker ut från de övriga. 15 Magnifik Brodde och 14 Narold Vox som båda startar från dubbla tillägg. Magnifik Brodde kommer med fem raka segrar och de är tagna på bra sätt. Senast i Finland satt Samu bara och åkte ifrån motståndet i ett Toto75-lopp. Jag valde dock att sätta tipsettan på Narold Vox som hittat stilen igen och är lite mer härdad i tuffare sammanhang. Han var läcker när han vann Prix Umåker över 3640 här för några starter sedan. Senast satt han fast med rubbet. Det kommer att bli en sevärd duell som jag ser fram emot, säger sportchefen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.