Inför V75 (juldagen): Karlsson hoppas på en sen julklapp

108

inför v75® (juldagen) karlsson hoppas på en sen julklapp

Åtta V75® på nio dagar. 2022 avslutas med Winter Burst och en multijackpot på Axevalla på nyårsafton.
Efter en inledning på Halmstad dan före dopparedan är Umåker spelplats på juldagen och Björn Karlsson hoppas på en sen julklapp.
– Jag hoppas att Borkli Rapp N.O. kan få till det. Han känns väldigt fin, säger Solänget-tränaren.

Julmaten har knappt hunnit smälta innan det är dags för andra tävlingsdagen under årets Winter Burst. Umåker är värd för V75® på juldagen.
Björn Karlsson tar en paus i julfirandet och beger sig dom drygt tio milen till Umeå.
– Ja, det blir ett lugnt firande och jag hoppas hästarna kan ge oss en liten sen julklapp, säger Björn Karlsson.
Solänget-tränaren har uteslutande kallblod i träning och det är en medveten satsning.
– Jag är uppvuxen med kallblod och dom väldigt roliga att jobba med, lite tuffare än varmbloden. Dom kan vara lite jobbiga att hantera och svåra att balansera, men aveln har gått framåt väldigt mycket och nu travar vissa kallblod lika lätt som ett varmblod.
Stallets stora stjärna under nästan tio år är Tangen Haap som med all säkerhet har gjort sin sista start. Nu börjar han en ny karriär som avelshingst och han lämnade gården för en månad sedan.
– Det kändes inombords så klart, men jag vet att han kommer att få det bra och för mig gäller det att försöka plocka fram en ny stjärna. Jag har tre avelsston som ska betäckas med honom och det blir väldigt spännande.

Stallformen ett frågetecken
Björn Karlsson reser till Umåker med viss reservation för stallformen.
– Jag har haft problem med sjukdomar i stallet, i två omgångar dessutom och då vet man inte riktigt vad man har hästarna även om dom tränat på för fullt på slutet och känns fina.
Hästen med störst segerchans är enligt tränaren 13 Borkli Rapp N.O. (V75-6).
– Han känns jättefin och är han så bra som jag hoppas så ska han kunna blanda sig i striden. Senast var han ute på en banan som inte passade. Han sprang bara och grävde och fick inget fäste.
Vad berodde det på?
– Han kändes jättefin i värmningen, men dom lade på saltlake och vatten mellan värmningen och loppet och det blev helt enkelt fel för honom.
Hur hanterar han brodd?
– Jag är tämligen säker på att han gillar att springa med det, han har en sådan aktion så det ska passa och nu blir det en bana som kommer att passa honom fint. Jag hoppas att Magnus A Djuse kan få lite extra fart på honom. Magnus har chansen att ta hem Allsvenska kuskligan och är säkert laddad. Jag hänger på en hybridvagn den här gången och hoppas det ska lossna för hästen, han är bra för klassen.
Själv kör Björn 12 Backegubben (V75-6).
– Han är svår och inte helt lätt att hantera i loppen. Det är voltstart nu och då är det stor galopprisk. Jag hoppas inte vi behöver snurra för många varv för då är det mer eller mindre kört. Från det här spåret finns chansen då det inte är några hästar utanför och jag kan låta honom öppna i lugn och ro. Han har väldigt lätt att gå över i passgång och jag måste först och främst se till att vi kommer iväg felfritt. Jag bedömer galopprisken som mycket stor. Skulle han gå iväg så är han bra och kan säkert vara med en bit fram.

Lättas i balansen
Lillebror 5 Backegrabben (V75-2) är svårbedömd då han varit sjuk i omgångar.
– Han har tyvärr haft en del problem under karriären så här långt och varit sjuk på slutet. Nu har han kunnat träna på ett tag och han har fått tung träning först och sedan har jag lättat upp det lite och han har varit fin i de intervaller jag har kört med honom. Han har varit väldigt rullig i aktionen och tävlat med mycket tung vikt, han har faktiskt sprungit med ridskor. Nu tycker jag att hästen har mognat och kommer att utrusta honom med aluminiumskor för första gången. Det är väldigt stor skillnad viktmässigt. Nu är han väldigt svårbedömd för mig och han får ses som en outsider.

Föregående artikelCalgary Games diskad i Paris
Nästa artikelCalgary Games matchas vidare mot Prix d’Amerique

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.