Calgary Games diskad i Paris

671

fira julafton med calgary games i paris

Obesegrad efter tio starter.
I Paris på julaftonseftermiddagen var det meningen att Timo Nurmos nya stjärna Calgary Games skulle ta en plats i Prix d’Amerique – men galopperade som storfavorit och diskvalificerades.
– Jag har ingen förklaring till galoppen – han kändes hur fin som helst, sa kusken Björn Goop efter förlusten i Prix Tenor de Baune.

I Frankrike kommer jultomten med gåvor på juldagen och julaftonen är en stor tävlingsdag på Vincennes i Paris.
Omskriven som en av världens bästa hästar kom Calgary Games till det stora femåringsloppet Prix Tenor de Baune obesegrad efter tio starter.
Målet var att det skulle bli seger – elfte raka triumfen – och att hingsten därmed skulle vara klar för världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique.
Ödet ville dock annat. Calgary Games slog på en galopp dryga 1400 meter från mål i perfekt slagläge några längder bakom hårddragande Beads med Yoann Lebourgeois i sulkyn.
Björn Goop både såg överraskad ut och lät överraskad när han kommenterade händelsen efter loppet.
– Han kändes hur fin som helst och klarade den första nerförsbacken bra, utan några problem. Men i den andra…bara på ett steg blev han superkort i framsteget och jag hade en tiondels sekund på mig att försöka hjälpa honom men det gick inte, sa Björn Goop.
Goop menade att de kända uppförs- och nerförsbackarna på Vincennes kan ha spelat in i hästens första start i Frankrike.
–  Jag brukar ha en förklaring när sånt här händer men det har jag inte den här gången. Kanske handlar det om att han liksom inte är van att springa nerför och bara slappnade av, backen var liksom slut kändes det som. Han kändes hur fin som helst efteråt också, sa Björn Goop.

Svaret ges om några dagar
En seger hade inneburit att Calgary Games varit klar för Prix d’Amerique sista söndagen i januari. Hästen ska nu kollas av veterinär och få några dagar på sig i hagen.
Men slaget är inte förlorat om en plats i världens tuffaste travlopp.
Om hästen är frisk återstår att se hur Timo Nurmos tänker med Calgary Games efter hästens första förlust i karriären. Om det ska bli en fortsättning i vinger måste femåringen ut och slåss med den äldre eliten för att ta en plats.
I Prix de Bourgogne söndagen 1 januari får de tre första hästarna i mål en plats i loppet, så även i Prix de Belgique söndagen 15 januari.
Endast en vecka återstår till nästa chans att kvala in.
– Det var första gången han galopperade, banan var hård och lite misstänkte vi om han blev hovöm eller någonting. Men vi vet ingenting. Vi ska kolla upp honom nu om det är någonting som inte stämmer. Hästen såg i alla fall väldigt fin ut ända till galoppen kom, sa Timo Nurmos.
Även i fyraåringarnas Criterium Continental väntade en biljett till Prix d’Amerique på segrande häst. Loppet vanns av storfavoriten, Thierry Duvaldestins Idao de Tillard.
Mycket positiv tvåa i loppet blev Imhatra Am – tränad av Jörgen Westholm och körd av Björn Goop.

Föregående artikelStig H läste in julen för 24:e året
Nästa artikelInför V75 (juldagen): Karlsson hoppas på en sen julklapp

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.