Stig H läste in julen för 24:e året

309

stig h läste in julen för 24 e året

Stig H Johansson är alltjämt aktiv i travsporten och varje jul sedan 1999 läser championtränaren Viktor Rydbergs ”Tomten” i ett bandat inslag i tv.
6 222 segrar i sulkyn har det blivit och den första kom samma år som han ryckte in i lumpen på K4 i Umeå som beriden hästjägare 1963.

”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma…”
Inslaget med uppläsningen av Viktor Rydbergs dikt Tomten har sänts i tv sedan 1999. Solvallatränaren Stig H Johanssons högläsning för landets travintresserade hör julen till.
– Inslaget sändes under uppesittarkvällen 23 december. Det är utan tvekan travets starkaste och mysigaste jultradition och en ära att få förvalta. Vi tänker fortfarande direkt på Arne Weise när vi hör ordet julvärd, och han hade det uppdraget 22 gånger. I år är det 24:e gången i rad som inslaget sänds med Stig H Johansson, säger Björn Ekmark, Head of TV, på produktionsbolaget Kanal 75.
Att utse Stig H Johansson till den störste i travsporten i världen genom tiderna är att ge sig ut på osäker mark. Men han är helt klart en av kanske två-tre tränare i toppen.
Att år efter år ta hem championatet på hemmabanan Solvalla vittnar om hur outstanding han var då han låg på toppen av sin karriär. 29 kuskchampionat på sin hemmabana Solvalla – varav 27 i svit – talar sitt tydliga språk.
Över 1000 vunna lopp inom rikstoton (det som i dag är V75).
Stig H Johansson har vunnit Elitloppet sex gånger, Prix d’Amerique en gång, Svenskt Travderby sju gånger och Svenskt Travkriterium fem gånger.
Johansson har utsett Victory Tilly till den bästa hästen han tränat. Tillsammans vann duon bland annat Elitloppet, Åby Stora Pris och Nat Ray Trot i USA.

Lärde sig sko
I juli 1963 vann Johansson sitt första lopp som kusk med Zabrina på hemmabanan Hagmyren i Hudiksvall. ”Lill-Stig”, som han då kallades, var vid det tillfället lärling hos tränaren Stig Engberg.
Samma år ryckte han in på K4 i Umeå och fick vara med om testerna som ledde till att den svenska armén bytte ut hästarna mot bandvagnar.
– Jag hade börjat jobba som lärling och nyss tagit min första seger, så det kändes inget vidare att rycka in. Men eftersom jag ändå var tvingad sökte jag mig till något jag gillade: hästarna. Jag lärde mig sko på K4 och fick gå en hovslagarutbildning och det har jag haft nytta av hela livet. Jag skodde mycket själv så länge jag hade rygg till det, sa Stig H Johansson i en intervju i Västerbottens-Kuriren 2016.

Hästarna byttes mot bandvagnar
Han minns långmarscherna då han hade ansvaret för skoningen av hästarna.
– Det blev många tappskor efter vägen med så många hästar. Så det blev många stopp. När jag hade jagat ikapp de övriga och kom fram trött till lägret, var det ofta tid att bryta upp och fortsätta. Tiden på K4 var hård, men jag lärde mig mycket, säger han.
Stig H Johanssons tio månader på kavalleriregementet blev tuffa. Hans utbildning till soldat infann sig nämligen tiden då hästar skulle vägas mot bandvagnar. Några år senare, 1967, utbildades de sista värnpliktiga i beridna jägarförband vid Norrlands dragoner. Sedan började armén motoriseras

Fotnot: Citaten om Stig H Johanssons militärtjänstgöring med hästarna är hämtade från artikelförfattarens eget reportage i ”Historieskolan” i Västerbottens-Kuriren 2016.

Föregående artikelV75 Winter Burst är tillbaka – multijackpot på nyårsafton
Nästa artikelCalgary Games diskad i Paris

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.