Inför V75: Kallblodsgiganternas trekejsarslag

107

inför v75® kallblodsgiganternas trekejsarslag

Jan-Olov Persson kommer med Kavaleren. Jomar Blekkan med Alma Prins.
Båda ståtar med fem raka segrar i programraden när de möts på V75® i Östersund.
Men så har ju Alf Jonsson hyperkapable Tekno Jerven också…

 V75® i Östersund på lördag. Sven O Perssons Minne sticker ut som en riktig godbit på förhand.
Kallblodsslaget, som körs för att hedra banans grundare, har samlat en sällsynt skara segerstaplare. Norske tränaren Jomar Blekkan, som under 1990-talet blev riksbekant som kusken bakom dåtidens storstjärna Bork Rigel (ekipaget vann för övrigt det här loppet fyra gånger) gör resan över den jämtländska gränsen med 13 Alma Prins (V75-6).
Åttaåringen slog verkligen ut i full blom under förra året, vann 13 av sina 25 starter och kommer till lördagens lopp med fem raka segrar i kolumnen. Han har förresten redan hunnit med att segerdefilera två gånger i år, senast på Orkla Arena var han överlägsen.
– Han har gjort allt riktigt bra så här långt och formen är på topp. Det blev överlägset senast, det blev det, men det var också enklare motstånd än vad han stöter på nu. Att ta in fyrtio meter på de här hästarna, det är inte så enkelt, men hästen är i ”skikkeligt” fin form, säger Jomar.
Hur bra är Alma Prins, är det fortsatt utveckling i hästen?
– Han har ju tävlat mot eliten här i Norge och har vuxit in i klassen, samtidigt som det ännu är en häst under utveckling som jag tror kan bli ännu bättre med tiden.
Det är en jobbig uppgift nu, med dubbla tillägg. Hur ska du bära dig åt för att vinna?
– Det blir väl tempo där framme får man tro och så hoppas man att man får fina ryggar att gå i. Sedan är ju hästen stark och tål att göra jobbet själv om det behövs också. Med en sådan här fin häst så måste man alltid vara optimist.

Kavaleren bästa chansen ur Perssons trio
En annan som vet hur man vinner Sven O Perssons Minne är Jan-Olov Persson.
Med sitt fenomen Järvsöfaks har han hela åtta inteckningar i loppet och i fjol vann han för övrigt med Bellfaks. I år har Persson tre bidrag i loppet och det är kanske 7 Kavaleren (V75-6) som är den ur trion som känns allra hetast. Han kommer nämligen med fem raka segrar. Precis som sin norska konkurrent.
– Kavaleren har ju varit riktigt duktig. Det är ju inte alla som kan få ihop ett ”staket” på det där viset. Nu står han ju tuffare till, särskilt mot Tekno Jerven som jag tror kan bli svår att slå. Men han känns fin i träningen och det blir spännande, hästen är ju i väldigt fin författning så vi måste väl försöka ge de andra en match i alla fall, säger Jan-Olov.
Hagmyrentränaren har som sagt två hästar till i loppet.
1 Tekno Viking (V75-1) har stort kunnande och står med ett spännande innerspår i startvolten. Hästen återkom senast efter ett tävlingsuppehåll sedan i augusti.
– Han har ju fått ett lopp i kroppen nu och ska väl ha gått framåt lite grann med det. Sedan kanske han behöver någon månad till i träningsläger innan han ska vara i den formen att han kan matcha de här. Läget är intressant, men kusken kör så som han vill, men det mest troliga är väl att han provar i ledningen en bit.
Hur står det till med 4 Valle Storm (V75-6) då?
– Valle Storm springer på bra hela tiden och han är van att möta de här hästarna nu, så jag tror i alla fall att han säkert kan knipa en fin slant här, men det är nog Kavaleren som är min bästa chans av de tre, berättar Jan-Olov Persson som avslutar med att konstatera:
– Fast Tekno Jerven är väl bara att singla här…?

Tekno Jerven har skött sig – i två senaste
Är det så? Finns med andra ord inget annat att göra än att kolla läget med Alf Jonsson också.
Den 75-årige Bergsåkerstränaren, att räkna som en legendar i sammanhanget, har ju nämligen den hyperkapable 10 Tekno Jerven (V75-6) med i loppet. En häst som i karriären visat oanade resurser, men som aldrig är riktigt att lita på.
– Jo, men han känns i alla fall bra, det gör han. Så får vi hoppas att han håller sig lugn bara. Det är ju det som hindrar honom, hästen blir för hetsig många gånger och då blir det galopp. Men han har varit relativt lugn de här senaste två starterna, säger Alf när vi når honom.
Hur är det, har ni lagt om träningen på sistone?
– Nja, lagt om träningen vet jag inte, men han tränar ju sedan en tid i en ”grop” som vi har här, det är ju djupt med sand där och det har hästen trivts bra med att göra. Sedan om det är det som har gjort det vet man väl aldrig, men det har sett bra ut som sagt.
Hur ser du på lördagens uppgift nu då?
– Det vore bra om kusken fick iväg honom lite, hästen kan ju också öppna lite i så fall. Han ska ju helst inte ha någon häst alls utanför sig, men nu är den en och det ska han väl klara. Tekno Jerven sprang ju en 1.23-tid senast på lätta hovar även om han ju inte vann, så oavsett om motståndet är bra så tycker jag absolut att han ska räknas så länge han sköter sig.

Föregående artikelPrix d’Amérique för Don Fanucci Zet
Nästa artikelV75 Tips ÖSTERSUND i samarbete med SPELGUIDEN AB

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.