Inför V75: ”Kan inte säga att jag har tränat en större talang”

115

Inför V75®: ”Kan inte säga att jag har tränat en större talang”

Efter sex lopp ståtar han med fem segrar.
På lördag gör jättetalangen debut i V75®.
– Det finns ingen anledning att inte tro på honom igen, säger hästens tränare.

Wingait Henke (V75-2) har aldrig varit trött. Vid sin enda förlust satt han fastlåst med gott om sparade krafter.
– Han har hög potential. Han har hela tiden utvecklat sig med träningen och med loppen och han rör sig otroligt effektivt. Trots att han är stor rör han sig väldigt smidigt, säger Håkan K Persson.
Halmstadtränaren ser fram emot lördagens V75, då han ska visa upp den kanske största talang han har tränat på sin hemmabana.
– Jag kan inte säga att jag har tränat en större talang. Jag har haft en del bra hästar och jag minns att Eric Trot hade en liknande svit med många segrar som äldre (8 av 10), men jag tror inte att jag har haft någon som har börjat så bra som Wingait Henke har gjort.

Toppas för första gången
När Wingait Henke för två veckor sedan var tillbaka efter ett kortare uppehåll vann han från ledningen utan någon större ansträngning.
– Han fick ett bra lopp och avgjorde på ett bra sätt. Han svarade bra när de kom och han hade nog en hel det krafter kvar.
På lördag kommer fyraåringen av allt att döma vara ännu bättre.
– Han känns jättefin i träningen. Jag körde intervaller med honom i sanden i går (måndag) och han var smidig och fin. Eftersom han hade varit struken en gång inför senast och stått över lite och bara tränats tungt, är jag övertygad om att han har gått framåt med loppet. Dessutom ska jag köra snabbare intervaller med honom på torsdag för att vässa honom lite extra. Det har jag aldrig gjort med honom tidigare.
Det är i Svenska Travligans lägsta klass som Wingait Henke gör debut i V75. Håkan K Perssons bror, toppkusken Stefan Persson, sköter tömmarna och från innerspår bakom startbilen kommer ekipaget bära favoritskapet.
– Det är jättebra hästar med naturligtvis men jag har ingen anledning att inte tro på honom med tanke på hur bra han har varit och hur han känns i träningen. Men innerspåret är lite lurigt. Jag har ingen koll på hur snabba de andra är från start men det är lite chansartat att ha spår längst in. Tar han ledningen ska han ha bra chans och det ska han ha även om han inte tar ledningen, men då kan det krävas lite mer tur.

Drömmer om derbyt
Eftersom Wingait Henke kom igång med tävlandet först på senhösten som treåring har han ännu inte stångats i årgångsloppen. Han är inte heller anmäld till Konungens Pokal i maj eller Sprintermästaren i sommar. Men i Svenskt Travderby i höst, fyraåringarnas största lopp, får han vara med och Håkan K Persson sticker inte under stolen med att loppet finns med i tankarna.
– Det klart att vi har en plan för det och att vi kommer göra ett försök mot derbyt. Eftersom han inte tävlade så mycket som treåring behöver han komma ikapp de andra, så han ska få tävla på med jämna mellanrum. Han har väldigt bra ben och är hittills inte behandlad någon gång i sitt liv, så är han fortsatt fräsch ska han få tävla på och möta tuffare och tuffare hästar.
Vilka vägar Wingait Henkes karriär tar får framtiden utvisa. Närmsta ska han presentera sig för den breda travpubliken i V75.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.