Inför V75: Kolgjini skänker en vinnare

225

imageludd

Uppklädd bidragsgivare på välgörenhetsgala ena dagen.
Skitig travkusk den andra.
Kontrasterna är stora i Lutfi Kolgjinis värld.
På lördagen kan han få dela ut 50 miljoner kronor till en ensam V75-vinnare.

I fredags hölls en välgörenhetsgala i Göteborg.
Mottagare var WaterAid, en ideell organisation som arbetar för att människor i utsatta områden runt hela världen ska få tillgång till rent vatten och sanitet.
På plats fanns Lutfi Kolgjini som när pengarna räknades in blev galans störste bidragsgivare.
Den ettårige travhäst som han skänkt klubbades nämligen för 300 000 kronor.
– Jag var mycket nöjd över priset, det är pengar som verkligen går till något gott, säger Kolgjini som i utbyte bland annat fick avnjuta en meny komponerad av mästerkocken Marcus Samuelsson.
– Det var enormt trevligt och en häftig matupplevelse. Men det bästa var alla fantastiska människor jag fick träffa, människor som Jan Eliasson, som jobbar med att hjälpa andra.

Vill starta folkrörelse
Det var inte första gången som Lutfi Kolgjini donerade till välgörande ändamål, men uppenbart är att fredagens evenemang gav mersmak.
– Det fick mig verkligen att fundera. Jag skulle kunna ge bort en häst varje år på min egen auktion där köpesumman går till någon välgörenhet. Det kan vara olika saker, till hemlösa i Malmö, Barncancerfonden eller vad som helst, bara det gör nytta, säger Kolgjini och fortsätter entusiastiskt:
– Tänk om man kunde starta en folkrörelse i välgörenhet, jaga bland folk som har råd att ge. Jag är långt ifrån kommunist om nu någon skulle tro det, men det finns så många rika människor som skulle kunna bidra mycket mer än vad de gör. Jag tror att många gärna skulle göra det bara tillfället var rätt. Det är i alla fall mitt intryck av folk inom travsporten, att många är givmilda. Att ordna sådant är något jag skulle kunna ägna mig åt den dagen jag slutar träna hästar.

Repris på rekordbanan?
Men ännu så länge har Lutfi Kolgjini långt ifrån slutat med travet. Den här veckan gör han en resolut satsning mot Axevalla med inte mindre än sju V75-deltagare.
– Nu är stallet på gång efter vintern så då måste vi börja vara med där pengarna finns. Jag tycker att det ser riktigt intressant ut på lördag. Mitt bästa tips är att spika Juggle Face i sista avdelningen, säger Kolgjini.
Intressant är det också ur spelsynpunkt. Det var ju den här omgången på Axevalla för två år sedan som alla tiders V75-rekord slogs när en vinnare kammade hem över 67 miljoner kronor.
Riktigt så rik finns ingen möjlighet att bli denna vecka, men 50 miljoner torde vara tillräckligt för den som både vill leva gott och kunna skänka en slant till bättre behövande.

Det här berättar Lutfi Kolgjini och sina V75-hästar:
1 Ridgehead Cahore (V75-1) är klart på gång för dagen. Adrian tyckte att hästen kändes kanonfin senast, men var så laddad att han pullade sig i galopp. Han duger bra i sin klass och ska räknas här. Däremot har jag inte hunnit fundera på hur vi ska lägga upp taktiken.
11 Hurricane Blue (V75-2) var jag inte nöjd med trots vinsten senast, men desto nöjdare med i träningen inför det här. Han fick gå till veterinären direkt efter loppet och behandlades i vänster framknä. Det var inga stora saker, men tillräckligt för att han skulle kränga i loppet. Nu är han i ordning igen och då duger han riktigt bra trots läget.
5 Tiberina (V75-3) var väldigt bra senast och är på uppgång. Däremot är hon färsk i den här klassen och bör behandlas därefter. Kan vi vara trea-fyra är det bra.
12 Password (V75-4) passar på lång distans och det innebär att Adrian har gott om tid att finna en vettig position. Hon är i bra slag och räcker långt i sin klass så det ska inte vara hopplöst trots spåret.
2 Armando Kievitshof (V75-6) är en häst som jag gillar skarpt, men han har inte haft turen med sig i Sverige ännu. Senast blev det buskörning mitt i loppet vilken tyvärr slutade i galopp. Han har varit jättefin i träningen efter det och kan mycket väl vinna ett sådant här lopp.
12 Fisher King (V75-7) gick bra senast och visade sin styrka. Den här uppgiften ser lite tuffare ut och även han säkert kan vara långt framme igen tvivlar jag på att det räcker till seger.
– Den tänker jag nämligen ta själv med 14 Juggle Face (V75-7). Senast galopperade han fyra gånger, men det ska man inte ta så hårt på. Hästen blev förbannad efter första galoppen och ville inte, så har han gjort förut också och jag räknar med att det var en tillfällighet. Annars känns han riktigt bra och är i samma författning som då han vann på Åby i höstas. Visst ska man ha respekt för Belgrado och Admiral Newport 40 meter framför, men jag tror att han går runt dem.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.