Inför V75: Kommer Brioni att visa nåt i sista sväng?

186

visa

I fjol kunde nästan ingen röra honom.
I år fortsätter elitloppsvinnaren Brioni att leta formen efter fyra starter.
Tränaren vågar därför inte tro någonting alls inför V75 i Örebro.
– Det är först i sista sväng på lördag vi vet om hästen kommit i form eller inte, säger Joakim Lövgren.

Brioni hade ett kanonår 2011 med segrar i Elitloppet och Olympiatravet som självklara höjdpunkter och i pengar blev det nästan sex miljoner kronor in på kontot.
Fyra starter i år har i och för sig slutat med två segrar i upptakten. Men det har ändå inte gått som Joakim Lövgren tänkt sig. Brionis form har inte infunnit sig.
Olympiatravets final i den senaste starten slutade med en femteplacering för nioåringen.
– Han var lite blek där och en femteplats var inte vad vi hade förväntat oss. Om han hade haft något som liknar toppform skulle han naturligvis ha varit med och gjort upp om segern där.
Brioni är en av världens bästa hästar och Joakim Lövgren lägger ribban mycket högt. Nioåringen är titelförsvarare i Elitloppet och allt handlar om att sätta hästen i bästa möjliga författning till det loppet.
– Brioni skulle ha varit jämsides med Commander Crowe senast och utmanat honom med det fina loppet han fick. Hästen gick inte att känna igen riktigt. Efter starten på Åby fick vi snabbt klart för oss att det inte finns några fel på Brioni. Grejen vara att han inte kommit upp tillräckligt i form helt enkelt, säger Joakim Lövgren.

Gillar tuffa tag
Vi ringer stallet på tisdagen, den första dagen i elitloppsmånaden maj. Brioni har just varit ute på sitt sista egentliga jobb inför starten i gulddivisionen i Örebro.
V75-omgången är kryddad med en jackpot med 50 miljoner kronor i potten och just gulddivisionen blev ett riktigt topplopp med hästar som Prince Tagg, Wishing Stone, Alvena Pele, G.H. Nemo med flera.
– Det blev ett riktigt bra lopp och ett bra motstånd ville vi ha också. Han har haft det lite för snällt helt enkelt i jobben i år. Tyvärr blev det så. Han behöver hårda lopp för att nå toppform och starten i Örebro är ett led i matchningen.
Hur kändes han i tisdagens jobb?
– Han känns precis som han gjorde innan Olympiatravet och då trodde jag som sagt på en bättre insats. Det inte det att inte hästen känns bra, utan att han haft några procent kvar på formstegen och det duger inte i världseliten. Vi får fortsätta matcha honom tufft och vrida upp formen på det viset.
Vad förväntar du dig av Brioni på lördag?
– Vi vet alla vad Brioni kan då han är som bäst. Men det är omöjligt för mig att känna något om formen verkligen sitter där i träningen utan jag skulle tro att det är först i sista sväng på lördag vi vet om hästen kommit i form eller inte. Utrustningsmässigt kommer han att gå barfota runt om och med ett öppet huvudlag som senast. Allt följer normala rutiner och dessa har fungerat förr. Om det fungerar även i år vet vi ju inte, det är hästar det handlar om. Att säga något annat och tro saker vore bara spekulationer.
I fjol startade Brioni i V75 i Gävle helgen före Elitloppet. Kan det bli samma upplägg i år, alltså oavsett utfallet på lördag?
– Det går inte att säga, men jag vet ju om att Gävle kör och att vi självklart funderar på möjligheten att starta honom i Gävle i år också. Men vi börjar med loppet i Örebro och ser hur det ser ut då. Jag måste känna att vi har riktigt form på hästen innan vi kan bli optimistiska.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.