Inför V75: Kungen blir svårstoppad på Åby

266

travsvarstopp

Glädjestunderna har varit många under säsongen för kretsen runt Commander Crowe.
Europas travkung har gått fram som en stenkross i storloppen.
På lördag kan den pampige fuxen förlänga sitt triumftåg i miljonloppet Åby Stora Pris.
– Ambitionen är att han ska vinna båda heaten, säger hästens svenske majoritetsägare Calle Wihlborg.
Nio segrar på tio starter och över tio miljoner kronor insprunget. Det är Commander Crowes facit så här långt i år.
– Det är ju som en saga. Att vi hade stora förhoppningar inför säsongen är ingen hemlighet men att det sedan skulle gå så här, att han skulle göra rent hus, vågade jag inte tro i mina vildaste drömmar. Just nu bara njuter vi, säger Calle Wihlborg.
Commander Crowe inledde karriären med 23 raka segrar hos Halmstadtränaren Petri Puro. För två år sedan gick han i träning hos fransmannen Fabrice Souloy och det är i hans vård som Commander Crowe i år har erövrat tronen som Europas travkung. Just nu ståtar hästen med åtta raka segrar, samtliga tagna mot stenhårt motstånd i flera av de största loppen som sommarhalvåret erbjuder i Europa.
– Det klar att alla är stora lopp men det är några som sticker ut. För oss var Olympiatravet jättestort. Inför det kändes det som att varken häst, tränare, kusk eller ägare var speciellt populära i Sverige. Vi bönade och bad för att få vara med i loppet och halkade in på ett banaskal när andra tackade nej. Den segern öppnade dörrarna för fortsatta framgångar och segern i Elitloppet går utanpå allt, ingen tvekan om det, även om Jägersro också var väldigt speciellt. Jag trodde inte att det skulle bli så speciellt men sättet han gjorde det på den dagen gör att det loppet också sticker ut.
Jägersroloppet som Wihlborg talar om är Hugo Åbergs Memorial som Commander Crowe trots ett blytungt lopp vann på tangerat världsrekord på tusenmetersbana – 1.08,9 över 1 609 meter med bilstart.

Vann prestigemötet
Men trots världsrekord och otaliga stoloppstitlar saknades fortfarande en skalp innan hästen kunde tituleras Europakung. Hela Frankrikes gunstling, dubble Prix d´Amerique-vinnaren Ready Cash, hade ännu inte besegrats. När prestigemötet som alla traventusiaster väntat på äntligen blev av i Cagnes-sur-Mer för två veckor sedan tvingade Commander Crowe den franske travkejsaren att abdikera.
– Det var verkligen giganternas kamp och det gjorde inte saken sämre att de möttes där nere. Det var som en film nästan, ett riktigt skådespel, och man märkte på tränare och kusk att det var minst lika stort för dem. Commander Crowe har haft lite svårt att få sitt erkännande i Frankrike och i förhandsdiskussionerna var det bara Ready Cash, Ready Cash, Ready Cash. Vi skulle inte ha skuggan av en chans, men det hade vi.

Jagar revansch i Åby Stora
På lördag kommer V75-spelet till Åby strax utanför Göteborg och i Åby Stora Pris kan Commander Crowe lägga ytterligare ett miljonlopp till meritlistan. Loppet är unikt i Sverige såtillvida att det är ett heatlopp där de åtta deltagande ekipagen möts två gånger. I det andra heatet vänds startlistan så att den som har spår ett i det första får spår åtta i det andra, den som har spår två i det första får spår sju i det andra, och så vidare. För att ta hem slutsegern krävs seger i båda heaten. Om olika hästar vinner får dessa två göra upp i skiljeheat.
– Jag tycker att det är ett trevligt koncept. Jag är överhuvudtaget för ökad mångfald och skulle gärna se större variation i travet i form av till exempel olika banlängder och tävlingar i högervarv.
Commander Crowe fick nöja sig med tredje samt andra plats bakom Torvald Palema när han var med i Åby Stora Pris för tre år sedan. I år går han ut från sjunde- respektive andraspår och han kommer bli stor favorit i båda loppen.
– Det klart att vi hoppas och ärligt talat tror jag också på bra chans att vinna båda heaten. Amaru Boko är en uppstickare men på förhand ser det ut som en tvekamp mellan Commander Crowe och Sebastian K. Svanstedts häst är jätteduktig och jag har stor respekt för honom, men som sagt, jag hoppas och tror att vi kan vinna i raka heat. Commander Crowe hade stått över lite inför senaste starten och borde vara ännu bättre den här gången.
Med lördagens lopp lagt till handlingarna väntar Trotting Masters på Solvalla 30 september. Därefter är planen att låta Commander Crowe korsa Altanten. I Breeders Crown på Woodbine-banan i Kanada ska han sätta punkt för säsongen och samtidigt erövra även den Nordamerikanska travtronen.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet