Inför V75: Ländins stjärna har blivit en travmaskin

100

inför v75® ländins stjärna har blivit en travmaskin

Axel Ruda är bättre än någonsin. På lördag jagar han en ny seger på V75®.
– Han är klart bäst på vintern och visst ska han räknas igen, säger tränaren Pär Ländin.

Axel Ruda svarade för en topprestation annandag jul när han vann silverdivisionens final på V75. En seger som värmde tränaren Pär Ländin, men det var ingen överraskning.
– Han var riktigt bra i flera starter innan och jag var optimist. Han fick ett bra lopp och avgjorde lätt och det var stort, säger Bergsåkerstränaren.
Vägen har inte alltid varit rak för Axel Ruda. Han har haft en del problem med fräschören och även med sitt humör och det har blivit en hel del galopper i karriären.
– Han har gjort nästan 60 starter och det är ganska mycket för att bara vara sex år och jag tror att han har galopperat bort sig i hälften av dom. Han har varit lite stökig och omogen, säger Pär Ländin.
Axel Ruda har genomgått en operation i sina framknän och det höll honom borta från tävlingsbanan vintern mellan fyra- och femårssäsongen. Efter det har det sakta men säkert vänt och numera är Axel Ruda rena bankomaten.
– Hästen har stabiliserat sig och numera litar jag på honom även om jag inte skulle bli helt förvånad om han tar sig en galopp någon gång framöver.

Hade gärna bytt spår med Huddlestone
Utvecklingen har tagit fart på slutet och fjolårets avslutning med en seger i silverdivisionens final annandag jul smäller allra högst.
– Ja, det var en mycket skön seger och välbehövlig. Jag har få hästar i träning och varje krona som han springer in är givetvis mycket viktiga.
På lördag när V75 avgörs i Östersund är Axel Ruda med igen och tillhör segerkandidaterna.
– Tyvärr fick Huddlestone spår innanför och det är jag inte nöjd med. Axel Ruda tar knappast en längd på honom från start. Det är klar fördel Huddlestone och han blir svårslagen, men jag har inte gett upp på något sätt, alla lopp ska köras och ibland blir det inte som man tänkt sig.
Efter segern senast har Axel Ruda varit hos veterinären och fått en kortare paus.
– Han hade tävlat flitigt och fick behandlas, vilket inte var någon överraskning. Det gäller väl alla hästar att man måste se till att dom är fräscha och mår bra.
– Axel Ruda har fått träna på några veckor nu och hinner få ytterligare några jobb innan lördag och kommer att vara i fin författning även om han inte har samma blixtrande form som senast.
Hur långt sträcker sig dina förhoppningar?
– Hade vi fått spår innanför Huddlestone hade jag varit väldigt optimistisk. Nu är det väl så att han får bestämma i ledningen och blir svårslagen, men blir det fart på loppet så kommer Axel Ruda in i matchen och jag har inte gett upp på något vis.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.