Inför V75® (långfredag): Mattjuv i hagen och extra rund om magen

74

Inför V75® (långfredag): Mattjuv i hagen och extra rund om magen

En av landets formstarkaste tränare plockar ut stallets största stjärna från idealiskt utgångsläge.
Nog låter det som att Grande Diva Sisu är en häst att passa noga under V75 på långfredagen?
– Det tycker jag inte. Jag kommer att köra passivt den här gången, upplyser Per Nordström.

Stor sport med femåringarna i fokus.
Så lyder receptet på Färjestads traditionella påsktrav under långfredagen.
I Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal (V75-7) får vi se sprintermästaren och derbytvåan Don Fanucci Zet i årsdebut.
I Folke Hjalmarssons Minneslopp (V75-1) årsdebuterar Breeders’ Crown-vinnaren Milady Grace och Grande Diva Sisu.
Den senare har tjänat 2,7 miljoner kronor på 23 starter och segrade i fjol bland annat i Stosprintern.
Hon är också unik i det att hon är den första äldre häst på många år som platsar hos den utpräglade unghästspecialisten Per Nordström.
– Det kommer att bli en fantastisk häst i aveln för ägaren och vi ska se till att putsa hennes rekord. Tanken är att hon bara ska tävla det den här säsongen, ska vi fortsätta efter det så krävs det att hon tar klivet upp i den högsta eliten och det är verkligen tufft. Men vi får se, osvuret är bäst, säger Per Nordström som rivstartat 2021 och varit etta eller tvåa i 14 av stallets 20 starter.
Hur fort tror du att hon kan springa i år?
– Vi siktar på att ta oss under 1.10. Med rätt förutsättningar i sommar så tror jag att hon klarar det.

Stjäl mat av sin kompis
Men så fort kommer det inte att gå på långfredagen.
Faktum är att Nordström trots sin makalösa stallform inte verkar hysa några segerförhoppningar.
– Hon är lite för tjock, säger han och utvecklar:
– Det är ett riktigt matvrak. Hon stjäl mat från sin hagkompis, äter upp hälften av hennes plus sin egen. Vi har försökt att sära på dem, men då vägrar hagkompisen att äta, hon vill att Grande Diva Sisu ska få sin del. Så det fanns inget annat att göra än att sätta ihop dem igen. Därför har hon några extrakilon runt magen och på grund av det ligger jag lågt den här gången.
Men förutom matlusten finns det inget att klaga på.
– Hon har inte behövt stå över någon träning på hela vintern, allt har löpt som förväntat. Det är en stor dam som var tidigt utvecklad, men trots det har hon grovnat i ytterligare och skaffat sig mer muskler. Men för dagen är hon för tung i kroppen för att kunna prestera på topp så jag har tänkt mig ett passivt upplägg där vi kör lite till slut. Jag minns också från årsdebuten i fjol att hon behöver ett lopp för att komma igång.
Det innebär också att man byter ut det stängda huvudlag som Grande Diva Sisu brukar tävla med.
– Nu kör vi med norskt huvudlag. Hon blir nästan lat utan skygglapparna, men det är så jag vill ha henne från början den här gången, så kan jag dra ner det när jag vill. Jag säger inte att hon är chanslös, det är en så fin häst, men spelarna ska veta att det blir ett passivt upplägg och personligen är jag nöjd om hon kan vara trea-fyra och gå med full fart över mål.

”Ska vara ännu bättre nu”
Då är förhoppningarna större kring stallets andra häst, Ready Häggenäs (V75-5). En fyraåring som inledde sin karriär med nio starter i Estland och visat sig duga väl mer än väl även på svensk mark där det blivit tre segrar på fem starter.
– Jag tyckte inte alls att det var någon märkvärdig häst då han kom hit, men han har överraskat väldigt positivt. Det är en riktig löphäst och verkligen kämpar och är ärlig. Han har utvecklats mycket sedan han kom och känns bättre hela tiden, säger Nordström som inte är främmande för att det kan bli en ny triumf.
– Motståndet nu är det tuffaste han mött. Men samtidigt känns det att hästen går framåt hela tiden och han gjorde sitt klart bästa lopp hittills senast då han vann från dödens. Jag tror att han ska vara ännu bättre nu och läget är intressant eftersom han inte är snabb från start, utan kan sitta med i andra- tredje ytter. Sammantaget håller jag det som en bättre segerchans än Grande Diva Sisu, säger Per Nordström.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 (torsdag & söndag): Westholms påskägg fyllt med segerkandidater
Nästa artikelInför V75 (påskafton): Tränaren missar storfavoritens årsdebut

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.