Inför V75 (påskafton): Tränaren missar storfavoritens årsdebut

151

Inför V75® (påskafton): Tränaren missar storfavoritens årsdebut

På påskafton årsdebuterar ett av fjolårets stora utropstecken när V75® gästar Halmstad.
Farlander Am vann fyra lopp på V75 under 2020.
– Visst ska han vara favorit. Jag ska inte sticka under stolen med att jag tror på bra chans, säger tränaren Johan Svensson.

Halmstadamatören Johan Svensson låter mycket nöjd med stallets stjärna, men själv kommer han att missa årsdebuten.
– Ja, jag blir hemma. Jag har Covid-19. Jag har legat däckad nio-tio dagar, men nu har det vänt sakta. Jag fick beskedet att det var Covid-19 i onsdags förra veckan. Det är skit. Det är ingen vanlig influensa och jag hade 40 graders feber när det var som värst. Nu är det mest hosta och lite feber.
Johan Svensson fyller 40 år i år och började jobba i travstall efter gymnasiet.
– Jag började hos Peter Untersteiner direkt efter skolan när jag var 19.
Vilka andra har du arbetat hos?
– Det är många, jag har jobbat hos Dan Widegren, Veijo Heiskanen, Olle Goop, Stefan Persson, Christina Medin. Pierre Svensson och så var jag även över i Kanada hos Per Henriksen 2005.

Tjänade nästan en miljon 2020
Johan Svensson bor i Varberg och tränar hästarna i Falkenberg, två kvällar i veckan jobbar han även som fritidsledare på en naturbruksskola.
På träningslistan finns fem hästar där Farlander Am är den stora stjärnan.
Den sexårige valacken fick sitt stora genombrott i fjol då han tjänade 949 000 kronor och vann hela fyra lopp på V75.
– Det är klart att han överträffade alla mina förväntningar. Jag fick in honom i träning i mars och tänkte att hoppas vi kan vinna nått lopp.
Farlander Am debuterade i sin nya regi i maj och vann tre segrar på raken innan det blev debut på V75 och ett andrapris hemma i Halmstad. Totalt blev det 7 segrar på 13 starter och hästen var på pallen 12 av 13 av starter.
Vad var höjdpunkten 2020?
– Det var när vi vann K.G. Bertmarks Minne på V75, den känslan är svårslagen. Tätt efter kommer segern i V75-finalen på Solvalla, säger Johan Svensson.
Om du skulle beskriva Farlander Am?
– Han är en okomplicerad, jättesnäll. Det är ingen häst som måste hävda sig, han bara är. Men sedan på tävlingsbanan blir han som förbytt. Då är det som att nått händer inom honom. Han fattar det här med tävling.
Hur har vinterträningen varit?
– Det har gått bra och han har tränat mycket styrka. Inför årsdebuten nu har han fått två banjobb. Det första gick han 1.24 i långvagn över 2 600 meter med mig själv och så i söndags gick han 1.17 full väg i sulky med Stefan Persson. Stefan var jättenöjd och hade inget att klaga på. Hästen ska även gå två lätta intervaller i dag (torsdag) och sedan är han redo.
Hur ser du på lördagens uppgift i V75-3?
– Visst ska han vara favorit. Jag ska inte sticka under stolen med att jag tror på bra chans, för det gör jag. Även om han så klart inte är på topp tror jag ändå han är starkast till slut. Det är klart det kan strula från bakspår men jag tror att han är en så pass mycket bättre häst.
Hur blir det med utrustning?
– Det blir barfota runt om, bike och öppet huvudlag. Han brukar gå med helstängt huvudlag med hål i men den växeln sparar vi.

Föregående artikelInför V75® (långfredag): Mattjuv i hagen och extra rund om magen
Nästa artikelV75 Påskafton Avd 1-5 från TIPSAREN/SPELGUIDEN AB

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.