Inför V75: Längtar efter hemmaseger

88

inför v75 längtar efter hemmaseger

Han har redan haft ett rekordår.
Nu hoppas Tomas Malmqvist få kröna det med en fullträff på hemmaplan.
– Skulle vi vinna på lördag så vore det fantastiskt kul, säger Jägersrotränaren bakom Fiftyfour, förhandsfavorit i Svensk Uppfödningslöpning.

Över 25 miljoner intränat under 2022.
Tomas Malmqvist stormar mot sitt bästa år under en lång och framgångsrik tränarkarriär.
Men för svenska travspelare med blicken på V75® har framgångarna gått i det närmaste obemärkt förbi.
Anledningen är att Malmqvist numera är mer fransk än svensk – åtminstone om man tittar på var hans hästar är stationerade.
Tre fjärdedelar av stallets cirka 100 hästar finns nämligen på den franska träningsanläggningen där Malmqvist har den hårdsatsande storhästägaren Ecurie Hunter Valley i ryggen.
Och det är också där som de flesta av miljonerna rullat in med treåriga kulldrottningen Jazzy Perrine och montésensationen Intuition i spetsen.
Två hästar som tillsammans sprungit in över sju miljoner kronor i år och närmast matchas för vintermeetinget på Vincennes.
– Jazzy har varit igång nästan oavbrutet sedan hon var två år och tränar lite lugnt för tillfället. Planen är att starta i december och det är bara de allra största loppen som är aktuella för henne. Jag ska försöka hitta stolopp i den mån det går, men hon får nog fortsätta att möta hingstarna emellanåt.
– Intuition har varit fantastiskt bra i två grupp 1-lopp på sistone och startar på söndag igen. Planen är att göra någon start i månaden över vintern.
Är hon aktuell för Prix de Cornulier (världens största montélopp)?
– Det är inte otänkbart, men det är tufft för en nybliven femåring att gå ut där. Då måste hon verkligen vara bra på söndag och i starten efter det.
När kan vi få se de här hästarna på svensk mark?
– Det är svårt att säga. Jazzy Perrine är inte anmäld till Drottning Silvias Pokal och då finns det inte så många passande lopp för henne i Sverige nästa år.
Kan inte hon komma till Fyråaringseliten för ston och Intuition till Montéeliten under elitloppshelgen?
– Möjligen att Jazzy kan komma. Intuition har andra montélopp i Frankrike där det är mer pengar att tävla om så där är jag mer tveksam. Men vi kanske har någon annan häst till det loppet, vi får se.
Hur ser du på stallets resultat i år?
– Jag är jättenöjd. Ibland tycker man att man kunde haft mer flyt i vissa lopp, men i det stora hela har det gått fantastiskt bra. Jag tycker att det även gäller för stallet i Sverige med tanke på antalet hästar vi har där, berättar Malmqvist som bara har supertungviktarna Daniel Redén och Timo Nurmos före sig i den svenska tränarligan.

Mer klarsynt och objektiv
Varför har det gått extra bra den här säsongen?
– För att jag har haft extra bra hästar. Fler hästar och bättre hästar, det är den största anledningen. Sedan kanske jag har blivit lite bättre som tränare också, men inte så mycket bättre.
Har du ändrat något i upplägget i träningen som du kan peka på?
– Nej, inte direkt. Lite grann ändrar man varje år, vi gör inte exakt likadant nu som vi gjorde för ett halvår sedan. Men den röda tråden är densamma. Det enda jag kan peka på är att jag försöker att ta det lite lugnare själv. Inte vara med lika mycket och peta i allt. Det kanske har gjort att jag blivit lite mer klarsynt och objektiv.
Vad är den ”röda tråden”?
– Det är intervallträning. Men det kan vara på olika sätt. Ibland kör vi på vanlig rakbana, ibland kör vi i backe och ibland kör vi i sanden.
Skiljer det sig att träna häst i Frankrike mot i Sverige?
– Ja, lite grann i alla fall. I Sverige har jag stall på Jägersro och där är det alltid fantastiskt fina träningsmöjligheter. Men det är lika bra här nere i Frankrike, bara lite annorlunda. Här har jag mer backar att köra i. I Frankrike kör man över längre distanser och på massor av olika typer av banor. På Vincennes går loppen alltid i stenhårt tempo hela vägen så då måste hästarna vara starka. Det gör att jag tränar lite mer styrka med mina franska hästar.
Är det realistiskt att tro att du kommer att klara att hålla den här nivån med 25 miljoner inkört framöver också, eller blir 2022 ett undantag?
– Jag hoppas naturligtvis att vi kan hålla den här nivån. Det vill till att vi har hästmaterialet. Men just nu ser det ljust ut. Vi fick just in 30 ettåringar till stallet, så stora kullar har jag aldrig haft förut om man räknar bort hästarna som är två år i år. Och där har nio stycken redan vunnit lopp.

Toppad inte maxad
Apropå tvååringar som vunnit lopp så återfinns stallets största stjärna i den kullen i Sverige.
3 Fiftyfour (V75-4) har vunnit tre av fyra starter och närmast lekte hem sitt uttagningslopp till Svensk Uppfödningslöpning, landets största tvååringslopp där vinnaren belönas med 1,6 miljoner kronor.
– Det är en häst som visade fart och talang direkt. Han var väldigt skötsam som ettåring och har varit lättränad från dag 1. Han kvalade tidigt och har bara gjort topplopp. Efter förlusten i Breeders Course så har han känts ännu vassare i träningen. Jag var väldigt nöjd med hur han presterade i uttagningsloppet där han fick springa en bra tid utan att behöva gå på max.
Maxar du något i utrustningen för att få honom ännu bättre?
– Nej, vi ändrar ingenting. Han tävlar med öppet huvudlag, fasta tussar och öronkappa som tidigare.
Är han redo för sin bästa prestation hittills på lördag?
– Ja, allting tyder på det och jag tror att han ska prestera på topp.
Hästen har tagit sina segrar från ledningen, tycker du att han fungerar bäst där?
– Det kan jag inte svara på. Han har bara gjort fyra starter, det är för tidigt att säga var han gör sina bästa lopp. Men han har inga problem att springa bakom andra hästar.

Rör sig som mamma
Senast Tomas Malmqvist vann stort årgångslopp på svensk mark var med Uncertain Age i E3-finalen 2016. Två år tidigare hade han Backfire som tog hem både Drottning Silvias Pokal och Breeders Crown för fyraåriga ston.
Backfire som är mamma till Fiftyfour.
– Han påminner lite om sin mamma. Kanske inte så mycket till utseendet, men i att han också är en väldigt okomplicerad travare som verkar lättplacerad, snabb och stark. Båda springer lågt med huvudet och rör sig lätt och fint.
Hur stort skulle det vara att vinna Svenskt Uppfödningslöpning hemma på Jägersro på lördag?
– Jag har varit tvåa och trea i loppet flera gånger, men det har alltid varit någon rackare som varit för bra. Jag hoppas att det är vår tur nu. Skulle vi vinna på lördag så vore det fantastiskt kul, säger Tomas Malmqvist.
Att stallet inte bara handlar om unghästar är 11 Love No Pain (V75-7) ett lysande exempel på. Det sexåriga stoet kom till stallet i somras och ståtar nu med två raka segrar.
– Hon galopperade lite oturligt i första starten för oss. Jag hade tagit bort checkremmen på henne då och hon snubblade till, men sedan la vi på en lång check för att ge henne lite stöd och då har hon fungerat väldigt fint. Jag kan inte säga att jag är varit direkt överraskad, det kändes tidigt i träningen att det var en bra häst.
Att motståndet ser tuffare ut den här gången verkar inte avskräcka.
– Jag valde att ta ut henne här eftersom jag tror att hon duger bra i klassen även mot hingstarna. Hon vann på väldigt bra sätt senast och har haft både norsken och öronkappan sparad vid segrarna. Får hon bara en normal resa utan att det strular på vägen så har hon ett väldigt starkt slutvarv.
– Jag är väldigt nöjd med mina hästar på lördag och hoppas att båda kan segerstrida.

Föregående artikelInför V86: Hovslagar’n kan slå till igen
Nästa artikelInför V75: Tre chanser för danske gästen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.