Inför V86: Hovslagar’n kan slå till igen

88

inför v86® hovslagar’n kan slå till igen

Patrick Hedqvist är inte bara hovslagare – han är travamatör också.
Treåriga stoet Still Stormin’ vann debuten på ett bra sätt för två veckor sedan och blir att räkna med även i V86® i karriärens andra start.
Naturligtvis kommer hovslagarens häst välskodd till tävlingarna på Solvalla.

Förutom ett kallblodslopp har spelarna att ta ställning till tre rätt så öppna lopp för ston i onsdagens V86®.
En öppen historia är V86-6 på Solvalla – ett lopp för treåriga ston som får ha tjänat högst 75 000 kronor.
Loppets minst rutinerade häst har bara startat en gång innan onsdagens lopp. Still Stormin’ vann debuten på ett bra sätt och var så pass fin att ägaren och tränaren känner sig bekväm inför debuten i V86.
Örjan Kihlström inledde från ett bakspår med hästen senast och Still Stormin’ avgjorde enkelt sista 600 meterna efter lite draghjälp genom den sista kurvan.
– Hon har varit lite besvärlig att ha att göra med och var till och med lite bättre än vad jag hade vågat hoppas på. Örjan sa att hon vann med krafter kvar, det var ett rejält intryck faktiskt. Bitarna började falla på plats inför kvalloppet i mitten av oktober och hon uppträder på ett stabilt och fint sätt i loppen, säger Patrick Hedqvist.
Solvallalicensierade amatören Hedqvist är en av landets mera profilerade hovslagare som haft professionen som heltidsjobb sedan år 2000 och varvar med att jobba som lärare på ridskolan Strömsholm ett par dagar i veckan.
Under många år var han hovslagare i Stig H Johanssons stall
– Jag var egenföretagare på den tiden också och under 13 års tid var Stig H  nästan min enda kund. Så det är klart att jag fick sko många fina hästar, bland annat Victory Tilly i slutet av hans karriär, säger Hedqvist som skott någonstans runt 25 000 hästar i sitt liv.

”Känna bra med Örjan”
Patrick Hedqvist är en rutinerad amatörkusk och hade planerat att köra Still Stormin’ själv i debutloppet innan det visade sig att Örjan Kihlström var kunde köra.
Det treåriga stoet har inte provat autostart ens i träning och kommer att testas bakom bilen innan tävlingarna på onsdag.
– Det känns bra med Örjan en sån här gång. Men spår fem bakom bilen är ganska snällt också, ett spår med jämn acceleration. Jag tror inte att det ska bli några bekymmer med tanke på hur lugn och stabil hon var blivit, säger han,

Fick flytta hem
Patrick Hedqvist har fyra hästar hemma på gården. Två ostartade – en ettåring och en tvååring. Samt en fyraåring som tävlar.
Och så Still Stormin’ då, som fick problem under uppträningen hos Svante Båth och flyttades hem i somras.
– Det strulade med lite skavanker och dålig ork så hon fick komma hem i juli då vi började om med henne lite. Hon var lite besvärlig att ha att göra med men det har fått tagit lite tid. Hon ridtränas mycket, varvat med att jag kör henne.

”Skor runt om!”
Efter ett provlopp på Solvalla och sedan kval uppträdde stoet enligt tränaren markant förbättrat och började kännas som en stark och fin travare.
En häst som naturligtvis kommer välskodd till tävlingarna på söndag.
– Hon ska gå med skor runt om! För att skämta till det kan man säga att hovslagarns barn väl ska väl gå bäst skodd av alla?
Hur långt sträcker sig dina förhoppningar på onsdagsloppet?
– Av hästarna hon möter är det ju många med betydligt mer rutin än henne. Samtidigt har jag varit nöd med henne i träningen efter segern. Hon har uppträtt på bästa sätt och varit jättefin och kommer nog att gå en rätt bra tid. Jag tror att hon är med där framme –  det såg så ut senast och känns så hemma.
Kommer du att vara ledig på onsdag för att helt kunna ägna dig åt den här starten?
– Jag kommer att sko på hemmaplan runt Enköping på dagen, några ridhästar. Så det får jag ladda upp med. Sedan blir det att åka in till Solvalla i god tid då.

Föregående artikelDrömmen om Prix d’Amerique lever för Rackham
Nästa artikelInför V75: Längtar efter hemmaseger

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.