Inför V75 (lördag): Kallblodskungen ”vill ju vinna”

58

Inför V75 (lördag): Kallblodskungen ”vill ju vinna”

Han tvålade regelrätt till Odd Herakles och tog över kallblodstronen.
Gunnar Melander har på nytt tagit fram en kallblodskung – och nu jagar Månlykke A.M. sin femte raka seger när han blir storfavorit i V75@.
– Det är ingen lätt uppgift med 40 meters tillägg men vi vill ju vinna. Och det har ju gått bra så här långt, säger Melander.

Lördagens V75@ avgörs i Östersund och i kallblodsloppet visar den nya kungen återigen upp sig. Det handlar om Månlykke A.M. som har gjort stor succé i Gunnar Melanders regi. Hittills har det blivit åtta segrar på tolv starter hos Gunnar som genom en lång och framgångsrik karriär har tränat fram mängder av topphästar och miljonärer. På 80-talet härjade den stora profilen Lapp Nils flitigt på V65 och vann hela 97 lopp på 184 starter. En segermaskin som ofta startade från dryga tillägg på den tidens V65 och nästan altid rundade konkurrenterna ute i spåren.
– Lapp Nils var en fantastisk häst. Ett fysiskt fenomen som hade en enorm styrka. Det var en undantagshäst som ville vinna till varje pris. Fanns det en möjlighet när man svängde in på upploppet så gav han alltid allt han hade, säger Gunnar Melander.
Nutidens stora stjärna är förstås Månprinsen A.M. som vann 71 lopp på 112 starter, men som sedermera fick avlivas då han inte längre gick att handskas med och blev farlig för sin omgivning. Av ytterligare stjärnhästar som Melander har tränat kan nämnas miljonärerna Stellbarr, som vann SM flera gånger, samt Månjahn med flera.

”Har sagt jag ska sluta i 15 år”
Gunnar Melander, 74, säger själv att han håller på som travtränare på övertid.
– Jag har sagt i 15 års tid nu att jag ska sluta och har tidigare börjat planera för att dra mig tillbaka. Men jag brinner ju för att kunna träna häst och tycker om att tävla och så länge som man duger så är det ju roligt, säger Melander som håller till med sex hästar i träning knappt tre mil väster om Bollnäs travbana.
– Jag har ju haft förmånen att ha tränat många bra hästar genom åren. Men jag tycker som sagt det fortfarande är väldigt kul och att nu på ålderns höst ha fått fram en sådan fantastiskt häst som Månlykke A.M. känns ju helt otroligt.

Vad kände du i hästen när du fick in honom i träning förra året?
– Han hade inte fungerat då och var egentligen konvalescent när jag fick in honom. Han hade inte fått någon riktig vinterträning i fjol och jag började med att köra konvalescentträning. Men hästen har varit positiv hos mig hela tiden och överraskat mig undan för undan. Jag kände ju tidigt att det var en bra häst men att det skulle bli så här bra kunde man inte tro.
– Inför det är året så har han fått en riktig vinterträning i kroppen och varit frisk hela tiden. Jag har haft en bra dialog med ägaren och fått lägga upp planen som jag ha tänkt mig. Då är det ju extra roligt när det lyckas så här bra. Det är fantastiskt att hästen har kunnat utvecklats så här, säger Melander.

Slog Odd Herakles från dödens utan att vara bottnar
Månlykke A.M. är obesegrad efter fyra starter i år och framförallt när han tog skalpen på Odd Herakles näst senast på Bergsåker var förstås något alldeles extra för Gunnar Melander.
– Det var fantastiskt. Man hade inte förväntat sig att han skulle ta ner Odd Herakles från elftespår. Min häst gick ju dessutom i dödens hela vägen och vann på ett bra sätt utan att vara bottnad i mål. Han har vunnit lätt varje gång i år och gjort kanonlopp och haft krafter kvar. Jag måste säga att han har överraskat mig att han har varit så pass bra.
– Senast på Åby gjorde han också ett jättefint lopp. Det var inte meningen att köra så där fort till slut, men när jag lättade lite på tömmarna 400 kvar så for han bara iväg. Jag tänkte då att han får inte stanna av utan lät honom bara gå. För annars kan det lätt bli så att hästarna skaffar sig olater om man låter dem stanna till, och då kan de göra det mot bra hästar när de tror att det är klart. Så därför är det bäst att hålla farten hela vägen in i mål.
Hur har hästen känts i träningen efter den starten?
– Han känns ju väldigt fin och har varit fin hela tiden. Jag tycker att hästen känns ännu bättre nu och smidigare med de här loppen som han har gjort. Det brukar vara så att när hästarna inte går i botten i loppen så brukar de gå framåt. Jag har ingenting att klaga på, säger Gunnar Melander.

”Det hänger väl på kusken”
Månlykke A.M. blir storfavorit i den andra avdelningen på V75 från 40 meters tillägg. Trots de båda tilläggen är tränare Melander förstås optimist och tror på vinst igen med sin stjärna.
– Det är alltid tufft med dubbla tillägg och många att runda. Det är ingen lätt uppgift men jag har ju en väldigt bra häst och formen känns bra. Så allt talar för att han kommer att göra ett bra lopp och det hänger väl på kusken. Men jag måste ju tro på honom och vi vill ju vinna. Det har ju gått bra så här långt, säger Gunnar.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Det blir inga ändringar. Han går med fasta proppar i öronen och skor så vi har lite att fila på framöver. Hästen har fina hovar så någon gång framöver när det blir lämpligt kommer vi att köra barfota.

Föregående artikelFem tippar V75 till Östersund 12 juni 2021
Nästa artikelInför V86: ”Det är en fruktansvärt bra häst för klassen”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.