Inför V75: Ludde segersugen på hemmaplan

226

ludde_olymp

Lutfi Kolgjini på väg att tända den olympiska elden som innebär starten av Olympiatravet. På lördagen får han nöja sig med att stå vid sidan och se sin forne stjärna Sebastian K. försöka kvala in till finalen, men har fina chanser att plocka segrar i övriga V75-avdelningar. Foto av Kanal 75

Start för Olympiatravet på landets sydligaste bana
Den här lördagen brukar signalera vårens ankomst i trav-Sverige.
– Det kan vi tyvärr inte skryta med i år, det ska bli full snöstorm i veckan. Men jag tror att jag har ett par vinnare att bjuda på i alla fall, säger Jägersros största profil Lutfi Kolgjini.
Vintern håller alltjämt landet i sitt grepp och verkar inte ta hänsyn till att travets högsäsong är i färd att sparka igång.
Olympiatravet är årets första storlopp för äldre eliten och den inledande deltävlingen på Jägersro har också lockat landets för tillfället största stjärna, 6 Sebastian K. (V75-3) i spännande årsdebut.
Bland motståndarna skulle Lutfi Kolgjinis Joke Face ha funnits, men så blev inte fallet eftersom hästen ströks inför lördagens tilltänkta start på Momarken i Norge. Orsaken var att Kolgjini fruktade att underlaget skulle bli opassande.
– Det är trist att han inte får vara med här på grund av det. Jag hade ingen aning om att det var andra regler i Norge än i Sverige, säger Lutfi Kolgjini.
Är det inte tränarens ansvar att ta reda på sådant?
– Det kan man tycka, men det går inte att sätta sig in i alla regler i alla länder. När man anmäler till Norge så vet man att skillnaden är att man inte får ha något körspö, inte att man får anmälningsförbud när man stryker för banförhållande. Hade jag vetat det så hade jag aldrig anmält honom dit utan gått ut direkt på Jägersro. Men nu är det som det är och Joke kommer förmodligen att åka till Frankrike istället. Det finns två passandelopp för honom där och i sådana fall står vi över Olympiatravet.
Däremot kan Kolgjini ge en liten vink till spelarna angående vad som borde bli omgångens största favorit. Som den som tränade fram Sebastian K. och tävlade med honom fram till i juni fjol har han unik inblick i hur hästen agerar när han återkommer efter vila.
– Han har alltid varit ringrostig och behövt något lopp för att komma igång. Det kan man tänka på, men nu blev motståndet så billigt att han säkert kan greja det ändå.

Saltade kostnader
För Kolgjinis har vintern blivit kostsam. Känd för sin extrema noggrannhet när det kommer till att hålla sina träningsbanor i bästa skick har det stränga vädret inneburit mycket extrajobb och utgifter
– Det har blivit oerhört dyrt, den dyraste vintern hittills. Jag har fått köpa 270 ton salt mer än planerat, bara det har kostat en kvarts miljon. Sedan får man lägga på ungefär lika mycket för dieselkostnader och extrapersonal. Det kan jämföras med att det normalt kostar 1,7 miljoner att hålla igång träningsanläggningen under ett år. Men det är enormt viktigt att ha banor som inte sliter på hästarna, jag viker inte en tum från det.
Planen är givetvis att frukterna av satsningen ska skördas på tävlingsbanorna under året och ska man se till resultaten de senaste veckorna verkar det fungera. Nio segrar på 26 starter är facit under mars när dessa rader skrivs och mycket av det kan Lutfi Kolgjini tacka sin son Adrian.
– Han har en del hästar han ansvarar för och de har gått väldigt bra. Av de vi startar på lördag är det faktiskt bara 7 Opitergium (V75-1) som inte tillhör Adrians grupp.
Värt att ta till sig att Kolgjiini junior spikar både 3 Punk (V75-4) och 4 Sahara Fairytale (V75-5) i de officiella tipsen.
– Han är säkert rätt ute, jag håller med om att det ser ut som två mycket bra segerchanser, säger Lutfi Kolgjini som avrundar med att berätta om sina V75-hästar på lördagen:

Rycker skorna runt om
– Opitergium blev det helt fel för i årsdebuten, men hästen kändes jättefin och flög fram över upploppet. Jag körde jobb med honom i dag (måndag) och var mycket nöjd. Däremot så kommer han att behöva fler lopp innan formen sitter där på allvar och  jag är inte helt säker på att det räcker för att knäcka 5 Pingus Vang från utsidan, det är en riktigt bra konkurrent. Förhoppningsvis kan vi få lite hjälp med farthållningen och inte behöva göra allting själv. I år kommer vi att dra skorna på honom, men det är inte aktuellt nu på lördag.
– Punk gick ett riktigt bra lopp efter galopp i årsdebuten och Adrian var lyrisk efteråt. Hästen hade mest gått backintervaller och inte fått några tempojobb inför det så loppet har säkert gjort mycket nytta och han ska vara mogen för en riktigt bra insats på lördag. Nu rycker vi skorna runt om och jag är inte förvånad att Adrian spikar sig själv, han räknar med att vinna det här.
12 Astoria Amour (V75-4) körde själv senast eftersom jag tyckte det var dags att få lite fart på henne. Det fungerade verkligen och hon kändes oerhört fin, bättre än någonsin tidigare. Läget är som det är, men den som söker en skräll i lärlingsloppet ska man definitivt tänka på henne, hästen har aldrig varit så bra som nu.
– Sahara Fairytale är en underbar häst, klok för förnuftig. Vi ställde av henne i precis rätt tid i fjol och hon har haft en mycket bra vinter där hon utvecklats rejält. Årsdebuten var riktigt bra då hon fick trava utvändigt ledaren hela vägen och gick en bra tid. Hon kan springa lika fort över full distans på lördag och att hon står lite tufft inne på pengarna hade jag koll på när jag anmälde. Jag tror att hon vinner det här, lätt.
1 Mosaique Face (V75-6) var också mycket bra i comebacken. Han sprang och sov tills Adrian ryckte bomullen, då svarade han fint och gick undan i en snabb avslutning. Uppgiften ser intressant ut och kan vi försvara ledningen så blir han inte lätt att slå.
8 Viking America (V75-7) tyckte jag däremot att Adrian körde bort senast, därför petar jag honom i sulkyn. Han borde ha dragit hårdare sista 700 eftersom hästen är lat, nu åkte han dit på open stretch istället. Formen är riktigt bra, men läget gör att vi behöver lite tur på vägen för att vara med i tätstriden.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.