Inför V75: Luddes toppduo tar nya tag

179

kolgjinis_duo

Joke Face matstrejkade och fick comebacken uppskjuten.
Raja Mirchi slutade oplacerade i Prix d’Amerique.
I helgen kan Lutfi Kolgjinis elithästar ta revansch.
– Visst har jag en spännande helg framför mig, men jag tar det ganska piano – säsongen är lång, säger Jägersrotränaren.
Efter halsoperation och vrickning i hagen skulle Joke Faces (V75-3) återtåg på travbanorna inledas på Halmstadtravet 26 januari. Men en matstrejk sköt upp de planerna. När boxgrannen Raja Mirchi åkte till Frankrike protesterade Joke Face genom att äta sämre och då fann hans tränare Lutfi Kolgjini det bäst att skjuta upp comebacken.
– Han åt dåligt i fyra, fem dagar men nu är allt normalt med honom igen. Jag har inte kört något tuffare med honom men han var preparerad och startklar för 14 dagar sedan så jag räknar med att han är bra direkt på lördag, säger Lutfi Kolgjini.
Sjuårige Joke Face har vunnit 18 av 31 lopp och sprungit in sju miljoner kronor. Sin tyngsta titel tog han när han som fyraåring vann Svenskt Travderby och året därpå tog han steget in i den äldre eliten, bland annat genom seger i Sundsvall Open Trot. Men i fjol fick han problem med andningen och halsopererades. Som om inte det vore nog satte en vrickning i hagen ytterligare käppar i hjulen för honom. När han på lördag kliver ut på hemmabanan Jägersro gör han det för första gången i tävlingssammanhang på nästan elva månader. Vunnit lopp har han inte gjort sedan oktober 2011. Med andra ord kan den pampige hingsten vara ringrostig.
– Han är inte alls nära toppen av sin kapacitet just nu utan förberedd för att gå framåt med de lopp han får. Jag räknar med att han kommer att göra ett bra lopp men han möter bland andra Spring Erom som har varit igång länge, så det är ingen lek i parken han har framför sig, säger Kolgjini och tillägger:
– Joke kan vinna, absolut, men han är inte helt ”klar” på något vis. Han ska vara favorit på sin grundkapacitet men jag rekommenderar inte V75-spelarna att spika honom.

Nya tag i Prix de France
Med V75-tävlingarna till handlingarna är det Joke Faces bästis Raja Mirchis tur att vara med i hetluften. Han är kvar i Frankrike där han senast slutade oplacerad i Prix d’Amerique, efter att ha krokat ihop med en konkurrent på upploppet.
– Utan den incidenten är vi sämst trea. Så väl känner jag min häst att jag kan säga det. Men jag vet att det är sånt som händer i lopp. Huvudsaken var att hästen gick bra och att jag klarade mig helskinnad och höll mig kvar i vagnen.
På söndag är det Prix de France, med ett förstapris på över 1,8 miljoner kronor, som gäller för Raja Mirchi. Startlistan blir klar senare i veckan men bland de anmälda finns både ettan och tvåan i Prix d’Amerique – Royal Dream och Ready Cash.
– ”Raja” var lite sliten och trött i ett par dagar efter Prix d’Amerique men sedan piggnade han till och nu är han jättefin igen.
Kan han matcha Royal Dream och Ready Cash?
– Ja, det kan han. Men det är mycket spår och positioner som avgör och jag tänker inte ”offra” min häst. Jag körde inte speciellt offensivt i Prix d’Amerique och jag har inga planer på att köra jätteoffensivt nu heller.

Lutfi Kolgjini om sina övriga V75-hästar:
2 Lavec Kronos (V75-3) har galopperat två gånger i rad på Vincennes. Han är dum i volten och vägrar vända upp i trav. Det kan nog ha att göra med all ridträning i sand. Där galopperar han och han verkar tycka att det är rena skämtet att han ska trava i monté, även om han har varit fantastisk fin i montéjobb. Normalt slår han inte ”Joke” och Spring Erom har visat fin form, men trea kan han nog vara.
4 Quatro Centro (V75-4) är en rätt så hygglig häst som varit bra nu på slutet när han lärt sig att gå felfritt. Vi kan kalla honom en outsider.

Ola Johansson

Föregående artikelInför V86: Ett rysarbud från norr!
Nästa artikel46.000 samtal när Solvalla släppte elitloppsplatserna

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.