Inför V75: Magnus Jakobsson

248

Via en makalös avslutning skrällde Global Kitten i Sto-SM förra året.
På lördag är hon på nytt med för att tampas om den åtråvärda titeln.
– Men jämfört med förra året skulle jag bli mer förvånad om hon vinner den här gången. Däremot blir jag inte förvånad om Credit Fayline vinner silverdivisionen, säger hästarnas tränare Magnus Jakobsson.

omlagd
Varvet från mål var det knappast någon som trodde på Global Kitten (V75-3) i fjolårets upplaga av Sto-SM på Åbytravet. Då satt hon tillsammans med sin tränare Magnus Jakobsson placerad sist invändigt. Vid ingången av slutkurvan var hon fortfarande sist och i det läget såg det helt omöjligt ut. Men sedan följde en av SM-historiens mest spektakulära avslutningar och när mållinjen skars hade Global Kitten nosen först.
– Jag trodde absolut inte på vinst 500 meter från mål men i slutkurvan galopperade det hästar till höger och vänster och när jag vek ner på open stretch kände jag att chansen fanns för hon gick otroligt fort i det läget, minns Magnus Jakobsson.

Omlagd träning
Segern var värd 600 000 kronor och den bidrog starkt till att Global Kitten ståtade med över 1,1 miljoner kronor insprunget när det var dags för årsbokslut. I år har det inte gått lika bra för det åttaåriga stoet. Tio starter har bara gett en seger och inför lördagens mästerskap finns bara 95 000 kronor på vinstkontot.
– Hon har haft svårt att komma igång riktigt i år. Hon gjorde några hyggliga lopp i somras men på slutet har hon inte visat någon riktig form. Därför har vi lagt om träningen, ökat intensiteten och kört henne varannan dag. Vi hoppas att hon ska piggna till och få en extra kick av det.
Global Kitten startar från spår åtta bakom startbilen och Magnus Jakobssons taktik är densamma som i fjol.
– Vi hade ett liknande läge förra året och det är bara att komma ner till sargen som gäller. Jag kör i första hand för pengar. Jämfört med förra året skulle jag bli mer förvånad om hon vinner den här gången.

”Kommer att köra rejält”
Om Global Kitten får svårt att försvara sin SM-titel borde Credit Fayline (V75-6) ha desto större möjligheter att vinna i silverdivisionen. Från ledningen såg han senast ut att gå mot solklar seger i finalen av silverdivisionen på Solvalla, men den sista biten kom bakomvarande Stormysky, som var avhängd i slutkurvan, tillbaka och snuvade honom på förstaplatsen.
– Credit Fayline gjorde ett bra lopp. Han gick nedåt 1.10 sista varvet och gjorde vad han kunde hela vägen in i mål. Han känns jättefin i träningen efter det så formen är bra.
Den här gången startar Credit Fayline från spår sex bakom startbilen och med honom tänker Magnus Jakobsson köra offensivt.
– Ja, för fasen! Han är snabb ut och jag kommer att köra rejält för ledningen.
Stormysky har precis som senast innerspår. Kommer du att köra annorlunda den här gången om du har honom i rygg i slutkurvan?
– Det är väldigt svårt att spekulera på förhand för det är så mycket som kan hända. Senast var jag i ärlighetens namn mest rädd för Johnny Takter och No Deal, som satt utvändigt om oss, Stormysky kändes avhängd. Vi får se hur det utvecklar sig den här gången men min häst är så pass bra att han absolut ska räknas.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet