Inför V75: Sandra jagar tre SM-Guld

227

Svenskt Mästerskap är huvudnumret på Åby där totalt sju SM-klasser avgörs på lördagen.
Sandra Eriksson, 23, har chans på tre SM-guld.
– Ett SM-guld skulle det vara det största jag varit med om inom travet.

sandra
Svenskt Mästerskap har körts sedan 1939 och det innebär att man i år firar 75 år.
Sören Nordin har segerdefilerat flest gånger. Han vann debutåret 1939 och tog sedan sin tolfte titel 1972. Stig H Johansson är tvåa i ligan med åtta SM-tecken som kusk och elva som tränare. Stig H:s senaste seger kom 1999 med stoet Krossed Out.
Av kuskarna i årets Svenskt Mästerskap har hälften segrat tidigare: Örjan Kihlström (3), Åke Svanstedt (3), Lutfi Kolgjini (2), Erik Adielsson (1) och Ulf Ohlsson (1).
Förutom Svenskt Mästerskap ska ytterligare sex SM-guld delas ut på Åby på lördagen och det handlar om Ponny-SM, Ungdoms-SM, Monté-SM, Sto-SM, Lärlings-SM och Ryttar-SM.
En tjej som kan få en riktigt trevlig lördag är kusken och ryttaren Sandra Eriksson. Den 23-årige Boden-lärlingen har chans på tre titlar.
– Jag var intervjuvad i lokalradion i går och fick frågan hur stort det är med SM. Jag svarade att om jag lyckas ta ett SM-guld skulle det vara det största jag varit med om inom travet, säger Sandra Eriksson som tidigare i år även var finalist i Dam-SM.
– Men det gick inget vidare. Jag hoppas på revansch nu istället. Men att bara få vara med i sådana här lopp är inspirerande, det ger en extra morot. Det gör det lite lättare att gå upp varje morgon.
Tävlingar i Umeå på torsdagskvällen innebär hemkomst till stallet i Boden runt tre på natten och sedan ska Sandra vara på Kallax för flyg söderut klockan fem.
– Det blir inte mycket sömn, men jag är ung och hoppas kunna sova lite på hotellet i Göteborg. Där ska jag även läsa på inför loppen.

Målmedveten tjej
I Ungdoms-SM möts de tolv segerrikaste kuskarna födda 1988 eller senare oavsett licens och Sandra Eriksson kör Lucky Sec (lopp 1).
– Jag har kollat upp hästen i lopparkivet på ATG.se och det verkar vara en rejäl häst som tål att göra grovjobbet själv.
I Lärlings-SM möts landets tolv segerrikaste lärlingar under året och Sandra Erikssons vapen heter Baresi Toscana (V75-5).
– Den har jag också kollat upp i lopparkivet och jag tror att den är ganska speedig. Han verkar lite mer beroende av ryggresa, säger Sandra Eriksson.
I Ryttar-SM gör landets tio segerrikaste ryttare upp och Sandra Eriksson rider Jonathan Palema (lopp 12).
– Den såg jag på ATG Live när han vann på Örebro i somras. Det var en stor rejäl häst som såg trevlig ut. Han fick ett tufft lopp den gången ute i spåren men gick bara ifrån till slut. Det skulle vara en fin avslutning för mig, nästa år kommer jag inte att ta ut min montélicens. Jag kör helt enkelt för mycket sulkylopp och hinner inte med. Det ska vara roligt också.
Sandra Eriksson satsar hundra på travet och det handlar om en målmedveten tjej.
– I år har jag nått mina mål. Det ena var att jag skulle köra in över 800 000 kronor och jag har redan passerat en miljon. Det andra var att bli Bodentravets segerrikaste lärling.

Segrare Svenskt Mästerskap under 2000-talet:
2012: Raja Mirchi – Lutfi Kolgjini
2011: Yarrah Boko – Ulf Ohlsson
2010: Torvald Palema – Åke Svanstedt
2009: Triton Sund – Örjan Kihlström
2008: Triton Sund – Örjan Kihlström
2007: Torvald Palema – Åke Svanstedt
2006: Opal Viking – Jorma Kontio
2005: Dumle Loss – Erik Adielsson
2004: Steinlager – Per Oleg Midtfjeld
2003: Tout Ou Rien – Lutfi Kolgjini
2002: Energetic – Örjan Kihlström
2001: Eric Trot – Håkan K Persson
2000: Maxi Ferrari – Torbjörn Jansson

Lars-Ove Pettersson

Föregående artikelElva dagar kvar för Svanstedt
Nästa artikelInför V75: Magnus Jakobsson